Skocz do zawartości

A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)

RafałWrocław

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Umbra The Sidewinder

kij to sg4 crank & vib (czy jakoś tak) do bodajże 24g 230cm

a rzucaliśmy do testów główka 12g + lunatic 4"

Edytowane przez Umbra The Sidewinder

Jeśli "Raz splącze przy samym wymachu, a raz leci i w powietrzu splącze..." to należy zwiększyć Hamowanie magnetyczne oraz docisk.

Rzuty siłowe są trudniejsze dla nielotów, gdyż te rozpędzają szpulę tak jak każda inna przynęta, po czym szybko tracą swą prędkość początkową. Wasza przynęta nie powinna sprawiać problemów.

Jeśli dochodzi do splątań, to pomijając techniką rzutu, należy zawsze zwiększać siłę hamowania. Kciuk kciukiem, ale nie może on stale zastępować hamulców multiplikatora. Owszem, dobrze jak czuwa, nawet czasem delikatnie smyrając szpulkę, ale przy użyciu plecionki zazwyczaj jest zbyt powolny w reakcji. Co innego z żyłką. Tu często powoli podnoszące się zwoje dają nam więcej czasu na przeciwdziałanie.

kij to sg4 crank & vib (czy jakoś tak) do bodajże 24g 230cm

a rzucaliśmy do testów główka 12g + lunatic 4"

Ja testowo zmieniłbym plecionkę na cieńszą . Wydaje mi się , że z powodu tego , że linka jest gruba to docisk i hamulec są rozkręcone za bardzo aby uzyskać długie rzuty .

Ja testowo zmieniłbym plecionkę na cieńszą . Wydaje mi się , że z powodu tego , że linka jest gruba to docisk i hamulec są rozkręcone za bardzo aby uzyskać długie rzuty .

Ok

Przetestuje

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

A ta tatula nie ma przypadkiem poprawianych łożysk?. Testowaliśmy taki zestaw kij plus tatula 100 wcześniejszej gen. ze szpulą po tuningu. Nie robiło to problemów nawet na grubym sznurku. SG4 to niby kij pod blaszarnie, ale gumy pizgał spoko. Bardzo fajny kij na początek, bardzo uniwersalny.  Podonie talula. 

Pytanie moje ile to jest daleko? Jak 30-35m to 12gr plus lotna guma nie powinno być problemów nawet dla nowicjusza.  Zobaczcie czy szpula nie goni za bardzo na boki. Proponuję  zrobić jak pisał @RTBS, czyli poskręcać dziada i  po trochu odpuszczać na docisku i magnetyku. Nie wiem czy w nowej Taluli są oringi na szpuli ale w zilonie czasem taki oring źle wlezie i to wszystko jakoś tak dziwnie bryka. Zmiana szpuli na nie fabryczną to najczęściej regulacja multika od poczatku. Moja w zilonie ma dłuższy wałek. Minimalnie, ale dłuższy i trzeba go poroskęcać na docisku szpuli....

Ale jak daleko to 70m, to..... może jednak inny kij i multik. Nie dziwię się że K/M 200/201 rzuca daleko. Nie ma chyba dalej pizgającego budżetowego multika. Mam 3 szt. Tego że lata jestem pewien. ABU stx też chciałbym zrehabilitować.  Mam gen 4 i gen. 5. Ok, gen 4 potrafi czasem przyspieszyć zupełnie nieproszona i wtedy bloczki włącz, i nie lata.  Przy odrobinie cierpliwości i dobrze dobranym kiju( takim 2,9-3m)  lata z tego nie gorzej jak z K201. Troche zabawy z ustawianiem jest, ale daje rade.  Gen. 5 piąta od 15 gr potrafi dokładnie to samo co K201M. chociaż szpula 1/3 cięższa.  

Będzie dobrze, poregulujecie, wywalicie ze 2 nawoje plecionki  i będze ok.... z czasem. pz 

A ta tatula nie ma przypadkiem poprawianych łożysk?. Testowaliśmy taki zestaw kij plus tatula 100 wcześniejszej gen. ze szpulą po tuningu. Nie robiło to problemów nawet na grubym sznurku. SG4 to niby kij pod blaszarnie, ale gumy pizgał spoko. Bardzo fajny kij na początek, bardzo uniwersalny. Podonie talula.

Pytanie moje ile to jest daleko? Jak 30-35m to 12gr plus lotna guma nie powinno być problemów nawet dla nowicjusza. Zobaczcie czy szpula nie goni za bardzo na boki. Proponuję zrobić jak pisał @RTBS, czyli poskręcać dziada i po trochu odpuszczać na docisku i magnetyku. Nie wiem czy w nowej Taluli są oringi na szpuli ale w zilonie czasem taki oring źle wlezie i to wszystko jakoś tak dziwnie bryka. Zmiana szpuli na nie fabryczną to najczęściej regulacja multika od poczatku. Moja w zilonie ma dłuższy wałek. Minimalnie, ale dłuższy i trzeba go poroskęcać na docisku szpuli....

Ale jak daleko to 70m, to..... może jednak inny kij i multik. Nie dziwię się że K/M 200/201 rzuca daleko. Nie ma chyba dalej pizgającego budżetowego multika. Mam 3 szt. Tego że lata jestem pewien. ABU stx też chciałbym zrehabilitować. Mam gen 4 i gen. 5. Ok, gen 4 potrafi czasem przyspieszyć zupełnie nieproszona i wtedy bloczki włącz, i nie lata. Przy odrobinie cierpliwości i dobrze dobranym kiju( takim 2,9-3m) lata z tego nie gorzej jak z K201. Troche zabawy z ustawianiem jest, ale daje rade. Gen. 5 piąta od 15 gr potrafi dokładnie to samo co K201M. chociaż szpula 1/3 cięższa.

Będzie dobrze, poregulujecie, wywalicie ze 2 nawoje plecionki i będze ok.... z czasem. pz

We wtorek lub środę będzie powtórka.

Skręcę i będę mu luzował "kaganiec" :D

Właśnie dlatego poleciłem mu ten kij od SG.

Chciał głównie na szczupaka na lekko i w miarę taniego.

Łowi głównie jakimiś gumkami, małe jerki.

Póki co nawinięta trochę cieńsza plecionka, jak polecono wyżej.

Zamiast 1.2 jest AMZ X4 PE#1.0

PS. Tatula kupiona w sklepie, bez modyfikacji.

Edytowane przez Umbra The Sidewinder

Tak jak koledzy powyżej już napisali, skasować luz na szpuli i nastawić magnetyka na 10 i próbować. potem luzować magnetyka aż osiągnie sie pożądane odległości i komfort. Tatula jak dla mnie nie jest młynkiem do osiągania dużych dystansów ale te 35-40m powinna rzucać bez problemu. Swoja 80tke posadziłem teraz na 1oz Kiju pod gumy i nawinąłem na weekend świeża szpulkę Siglona x8 #1.2 PE ale jeszcze nie miałem tego zestawu nad woda. może wezmę go do Holandi na zawody, zobaczymy. 

Problem rozwikłany....

Za dużo plecionki + za bardzo rozkręcony magnetyk

Chociaż na 6 czy 4 rzuca bez brody, a wczesniej strasznie plątał

Brawo Ty ????

Ja od siebie dodam , że właśnie jestem po 3 godzinnych testach Steeza za milion monet , który ma być pomostem pomiędzy Aldebaranem a Steezem Sv .

Zacząłem od 10 g i latało koncertowo .

Problem się zaczął jak założyłem 9g nielota i zaliczyłem matkę Królową bród . Po półgodzinnej walce zakończonej sukcesem poskręcałem wszystko ma maxa i z każdym rzutem odkręcałem docisk i hamulec . Cały czas odległości były niezadowalające po którymś kolejnym poluzowaniu znowu zagotowało się na szpuli . No i znowu pół godziny walki .

Poszedłem po rozum do głowy i zmieniłem nawiniętą Shimano Pitbull 0,6 pe na Siglona Amz 0,6 4X .

No i stał się cud …Nielot zaczął latać co raz dalej linka przestała wariować niestety zrobiło się za ciemno żeby rozkręcać dalej ustawienia ale już wiem , że polubimy się z nowym multikiem ????

Co do pitbulla to uważam , że to kapitalna plecionka ale na ruchomą szpulę przy lekkich przynętach kompletnie się nie nadaje .

• Like 3

...  w castingu tylko 4 sploty. Również mam sentyment do Starej Egi Metal... A co do zestawów : każdy składa według potrzeb i możliwości , co jest czasami fundamentalną sprawą. I to my mamy nauczyć się optymalnie użytkować własny stan posiadania. To jest narzędzie i należ dążyć do opanowania w stopniu wysokim, po prostu, by był fun z użytkowania...

• Like 2

Też mam tylko 4X na multikach i też jestem wielkim fanem egi metal . Dopuszczam jeszcze duela i siglona w przedziale do 1 PE .

Mam tylko jeden zestaw z kołowrotkiem pod bolenie i na nim pitbulla .

Plecionka jest jak mono w ogóle nie czuć splotów i myślałem , że będzie dobra pod multik . Niestety ma tendencję do zakleszczenia się .

Edytowane przez sero1975
  • Like 2

Próbowałem Fc ale to za miękko i amortyzuje to co powinien wykonać kij. I rzeczywiście skraca rzuty o jakieś 15%. Dodatkowo nie czuć tak brań jak na plecionce. Zwłaszcza przy Texasie czy free rigu pozbawia większości cmoknięć kopnięć i szarpaninek. Na wszystkich multikach mam ykg upgrage X4. Jest nieco cichszy od egi metal i przez lata nie zawodzi. Nie mam porównania z innymi plecionkami (egi metal miałem nawinięty na kołowrotek) ale co do odległości rzutu ale jest ona co najmniej zadowalająca. Do tego najtrudniejsze brody z początku nauki można było rozsupłać. No prawie wszystkie. Zderzenie przynęty z mostem i brak hamowania kciukiem to już było za wiele ;)

• Like 3

Ja od wielu lat używam Varivas High grade PE X4 na swoich multikach i nigdy nie mailem problemow. Od 2 czy 3 sezonów używałem tez Seaguar R18 i tez jest super. Co do Steeza dla mnie 700tka z 2019 roku to najlepszy multik pod wzgledem ergonomi jak i właściwości rzutowych i uwielbiam nimi łowić choc mam jeszcze parę innych kręciołków. Co do FC to używam tylko do przynęt twardych jak twitchbaity, Crankbaity, Topwaterki itp. 

Edytowane przez Predatorhunter
  • Like 1

Ja też używam tylko 4 splotowych, a testowalem właściwie wszystko, wraz z 8 splotowymi nitkami 0.2 pe.

Ostatnio zawiodłem się srogo przy tak wielce zachwalanym pitbullu x12 od Shimano. Po czym powróciłem do X4 sunline egista i niczego lepszego nie potrzebuje, tania, cicha, wytrzymała, multikolor, co też jest bardzo ważne, bo nawijam połowę z 150m, no i najważniejsze, rozplątywanie brody, które się zdarzają, przy 4 splotowej lince nie uszkadza jej.

• Like 4

No dobra chłopy podzielę się wrażeniami z dzisiaj :

Zestaw : Yamaga Blue current III 82 + Daiwa Steez Limited SV TW 1000S-XHL + siglon Amz 0,6 PE to zestaw jak dla mnie praktycznie doskonały pod cięższe łowienie okoni .

Przerobiłem klasyczny opad , drop shota, obrotówki , cykady, spinerbaity i spisał się świetnie . Ryby dopisały udało się ich sporo złowić największa dzisiaj miała 38 cm a przeważały osobniki 30+ .

Spędziłem z kumplem 14 godzin na wodzie bez żadnej przerwy bo ryby brały :) i szkoda było czasu na przerwę :)

Nie czuję w najmiejszym stopniu zmęczenia chociaż 50 wiosen pękło i pół kręgosłupa do wymiany ;)

Co do multika to zauważyłem ,że wiele osób nie zauważa litery X przy opisie modelu myląc go z HL .

To zupełnie inne konstrukcje . XHL ma płytką szpulę .

Siglona AMZ 0.6PE weszło mi 150 m praktycznie po rant szpili . Wiem , że za dużo ale liczyłem że po kilku brodach ubędzie coś z nawoju :) . Bród było kilka przez cały dzień głównie przez moją nieuwagę ale wszystkie udało się szybko rozplątać zatem zakończyłem dzień z pełną szpulką i tą linka pójdzie na inne zastosowania;)

Drugi zestaw który miałem składający się z ulubionej do takich zastosowań Quali do 18g 2,35 cm ( już nie pamiętam modelu ) steeza sv 1016 z lekką szpulą i egi 0,6 przy obciążeniach 10 g był czasem mocno zawstydzony jak potrafi wystrzelić Yamaga …

ps . Organoleptycznie AMZ jest przynajmniej 20 procent grubsza od Egi ;)

Edytowane przez sero1975
  • Like 1

No dobra chłopy podzielę się wrażeniami z dzisiaj :

Zestaw : Yamaga Blue current III 82 + Daiwa Steez Limited SV TW 1000S-XHL + siglon Amz 0,6 PE to zestaw jak dla mnie praktycznie doskonały pod cięższe łowienie okoni .

Przerobiłem klasyczny opad , drop shota, obrotówki , cykady, spinerbaity i spisał się świetnie . Ryby dopisały udało się ich sporo złowić największa dzisiaj miała 38 cm a przeważały osobniki 30+ .

Spędziłem z kumplem 14 godzin na wodzie bez żadnej przerwy bo ryby brały :) i szkoda było czasu na przerwę :)

Nie czuję w najmiejszym stopniu zmęczenia chociaż 50 wiosen pękło i pół kręgosłupa do wymiany ;)

Co do multika to zauważyłem ,że wiele osób nie zauważa litery X przy opisie modelu myląc go z HL .

To zupełnie inne konstrukcje . XHL ma płytką szpulę .

Siglona AMZ 0.6PE weszło mi 150 m praktycznie po rant szpili . Wiem , że za dużo ale liczyłem że po kilku brodach ubędzie coś z nawoju :) . Bród było kilka przez cały dzień głównie przez moją nieuwagę ale wszystkie udało się szybko rozplątać zatem zakończyłem dzień z pełną szpulką i tą linka pójdzie na inne zastosowania;)

Drugi zestaw który miałem składający się z ulubionej do takich zastosowań Quali do 18g 2,35 cm ( już nie pamiętam modelu ) steeza sv 1016 z lekką szpulą i egi 0,6 przy obciążeniach 10 g był czasem mocno zawstydzony jak potrafi wystrzelić Yamaga …

ps . Organoleptycznie AMZ jest przynajmniej 20 procent grubsza od Egi ;)

Super ze zestaw podpasowal , miałem nawet okazje chwilkę pomachać tym multikiem z Kubą :)

Jednakże muszę się z Tobą nie zgodzić , XHL oznacza przełożenie jakie ma Multik. A oznaczenie „S” Shallow odpowiada za płytką szpulkę. Tzn. Są dwie wersje tego multika zwykły 1000 i taki jak Ty masz 1000s. Różnią się tylko szpulkami, poza tym to te same multiki. :)

• Like 1

Sprzęt pod jesienne garby gotowy , oby ryby dopisały. Jestem już po kilkugodzinnych testach i naprawdę jestem zaskoczony jak z tego lata [emoji41]???? Na razie wpadło tylko kilkanaście pasiaków , ale czucie przynęty , brania czy nawet samo ładowanie (Bajka) ????????572382cf0fa8ce24e7f914022f0a9abc.jpg

6099ecaebb65697f14ae3646c8e0e45b.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 4

X - HL nie ma nic wspólnego ze szpula a z przełożeniem i z tego co wiem jest w nich szpula G1 która występuję tez w wersji S i taka masz masz w środku jak sama nazwa wskazuje Daiwa Steez Limited SV TW 1000S-XHL. Jednym słowem szpula 1000S jest dedykowana dla Plecionek a normalna 1000 dla FC i Monofilu  :) 

• Like 1

Daiwy opatentowany Air Beam jest ponad czasowy. Pamiętam jak pierwsze patyki Steez weszły na rynek z tym systemem. Piękna sprawa,bez konkurencyjna.

Aczkolwiek w moim warsztacie wędkarskim Black Jack biega na szczupaki i sandacze, a gdy chcę bardziej ambitnie to jeziorwe trocie.

post-49977-0-43742800-1757496966_thumb.jpgpost-49977-0-80066200-1757496981_thumb.jpg

post-49977-0-14957200-1757497056_thumb.jpg

Na oksy lubię zabierać w zależności od warunków jakie panują nad wodą i na głębokościach jakich w danych akwenach gargamele się ustawiają Skayray, Skayray Power Plus albo F-speca.

post-49977-0-58475200-1757497185_thumb.jpgpost-49977-0-24541800-1757497201_thumb.jpg

Zabawa przednia.

Pozdrawiam wszystkich casting owych świrów.

Edytowane przez Andan
  • Like 6