Skocz do zawartości

Tuning mechaniczny kołowrotków

Lucky_69

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Próbowałem znaleźć podobny temat ale bez skutku, więc zakładam nowy.

Czy ktoś z was przeprowadzał zabieg tuningu mechanicznego kołowrotka - chodzi mi tutaj o wymiane tulejek z tworzywa na łożyska, głównie w Shimano.

Najbardziej popularne modele które są tak "apgrejdowane" to Vanford, Stradic, Ultegra. Poniżej filmik z przykładowego zabiegu na Vanfordzie:

SHIMANO Vanford : How To Replace The Bushings With Bearings ( And Should You Do It ) (youtube.com)

Zauważyłem, że w kołowrotkach z półki średniej wyższej, jest sporo takich plastikowych tulejek, zamiast normalnych łożysk. Chciałbym przeprowadzić taki zabieg w moim sustainie, gdzie mogłbym w głownym mechanizmie dwie takie tuleje (prawdopodobnie z teflonu lub poliamidu) wymienic na lozyska:

Shimano Sustain 21 FJ - ПОЛНЫЙ ТЮНИНГ (youtube.com)

Sprawę ułatwia fakt, że takie gotowe paczki do tuningu można nabyć na aukcjach internetowych, więc nie trzeba mierzyć i szukać, wystarczy dobrać wg. modelu kołowrotka - no i oczywiście mieć podstawowe umiejetności mechaniczne i narzędzia.

Gdyby ktoś taki tuning przeprowadzał, proszę o info jak się to sprawuje - bo sens chyba jest. Podejrzewam że żywotność takich tulejek, nawet z teflonu, jest mocno ograniczona...

Zawsze warto wymienić atrapy na łożyska. W Sustain można dodać 3 lub 4 łożyska. Napewno warto dołożyć na wormie i wtedy ustawić odpowiedni luz na wałku żeby nie stukał podczas obciążenia.

W sustainie FJ, jest mozliwosc wymiany w pieciu miejscach. Dwa miejsca sa w przekladni glownej czyli gora i dol worma - i to by mnie najbardziej interesowalo. Do tego na rolce kablaka, osi szpuli i najmniej istotne - w uchwycie korby. 

Trochę dzisiaj poszperałem w internecie i między sustainem a stradiciem nowym, jest taka różnica, że Sustain ma dodatkowe łożysko na szpuli i rotor MGL. Dół kołowrotka to dokładnie ta sama budowa, co ciekawe, to samo jest w nowej ultegrze. Subtelna różnica jest taka, że w sustainie są łożyska lepszej jakości. Nie wiem natomiast czy to tłumaczy różnice w cenie na poziomie 400+PLN

Nowy Stradic czyli FM ma nową przekładnie a dokładnie dłuższe zęby na kole zębatym no i zmienione osadzenie na górze wałka wormshaft a szkoda bo łożyska już tam nie wsadzisz znaczy się można ale trzeba się bawić podkładkami. Niestety wtedy łożysko nie jest do końca osadzone i wystaje przez co jest większa szansa uszkodzenia gniazda.

Edytowane przez tetsu

• 5 tygodni później...

Nie tylko pinion jest problemem.

Ośka w hybrydzie ma 4mm grubości a w PG 4000 jej grubość to 4,5mm.

Można tą przekładkę wykonać na dwa sposoby, ale każdy z nich wymaga interwencji majstra ogarniętego w temacie obróbki-skrawania.  

• Like 1

W sposobie nr 1 oryginalna ośka zostaje, nie możesz dać ośki od PG bo ona jest dłuższa niż ta w hybrydzie.

Montujesz od PG :

- koło

- idel

- pinion

Przy czym w pinion na wewnętrznej powierzchni która ma styk z ośką trzeba zredukować do 4mm.

Gdzieś tu na forum krążył film na którym rusek to robił dokładnie w ten sposób.

Nie wiem jak w nowszych generacjach bo tych nie przerabiałem, ale w 16 Vanquishu FA pinion w hybrydzie był nieco krótszy od piniona PG i musiałem skrócić i ponownie nagwintować pinion PG.  

Edytowane przez Adaś Niezgódka

Drugi sposób to zaadoptowanie ośki od 17 TP XD 4000/C5000, jest stalowa więc nadaje się do obróbki.

Trzeba ją przerobić na wymiar ośki od hybrydy, ma 4,5mm grubości więc nie ma potrzeby zmniejszania wewnętrznego otworu w pinionie.

Jeśli w nowszych modelach wysokość pinionów w hybrydzie i 4000 są takie same to wtedy po prostu instalujesz koło, pinion i idel.

Jeśli nie, to jak w poście wyżej trzeba jeszcze skrócić pinion.

Ja mam Stellę FJ 3000 MPG bez żadnych przerobionych części. Nie wiem jakim cudem w Waszych kołowrotkach, ośka styka się z pinionem i chcecie coś przerabiać za pomocą obróbki mechanicznej? Mój kołowrotek poddałem testom i trzeba tylko uważać żeby nie wkręcić ryby w przelotki. 

Pozdrawiam i nie psujcie żadnych części ;)

post-50477-0-25074000-1727197766_thumb.jpg

Ja mam Stellę FJ 3000 MPG bez żadnych przerobionych części. Nie wiem jakim cudem w Waszych kołowrotkach, ośka styka się z pinionem i chcecie coś przerabiać za pomocą obróbki mechanicznej? Mój kołowrotek poddałem testom i trzeba tylko uważać żeby nie wkręcić ryby w przelotki. 

Pozdrawiam i nie psujcie żadnych części ;)

attachicon.gif 1000022543.jpg

:)  Pewnie była robiona na zamówienie w Japonii, specjalnie dla ciebie.

• Like 1

Gucio ,z Tp20 Pg „bebechy” do tej Fj3000mhg brałeś?

Może po prostu ,tam były te same średnice osiek?(akurat FJ nie mam w 3000mhg)

W Vanguishu 23 3000mgh i 23 4000mhg są inne średnice,w najnowszej stelli też inne.

Ośki w dużych hybrydach (3000) bez względu na rocznik zawsze mają 4mm, w 4000 mają 4,5mm i tyle w temacie.

Zrobienie hybrydy PG bez przerabiania części jest niemożliwe.

• Like 1