hasior Opublikowano 25 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2024 Na Vanquishu 23 3000mgh z przekładnią i pinionem z tp 24 4000pg i oryginalną ośką z3000mgh-klekot moim zdaniem!Wniosek taki że jeśli już miałbym to używać to konieczna stabilizacja ramienia posuwu dwoma bolcami/pinami (vanek ma jeden bolec/pin)Stelki 22 3000mhg nie rozbebeszyłem nie miałem czasu,ale będzie napewno stabilniej dzięki drugiemu pinowi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 25 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2024 (edytowane) Na Vanquishu 23 3000mgh z przekładnią i pinionem z tp 24 4000pg i oryginalną ośką z3000mgh-klekot moim zdaniem!Wniosek taki że jeśli już miałbym to używać to konieczna stabilizacja ramienia posuwu dwoma bolcami/pinami (vanek ma jeden bolec/pin)Stelki 22 3000mhg nie rozbebeszyłem nie miałem czasu,ale będzie napewno stabilniej dzięki drugiemu pinowi.Jedna czy dwie prowadnice, to nie robi specjalnej różnicy, i tak w niedługim czasie zostaną zniszczone.Wózki w nowych shimano są odlewami z dość miękkiego stopu więc i otwory w nich zostaną rozkalibrowane.A jak już wszystko się rozhuśta to i wałek posuwu + łożyska na których jest osadzony, i pióro też dostaną w kość.Hasior uwierz mi że nie warto w ten sposób niszczyć tak drogich młynków, no chyba że masz taki kaprys . Edytowane 25 Września 2024 przez Adaś Niezgódka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 25 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2024 Ja to sprawdziłem namacalnie, jutro przekładnia PG wraca na swoje miejsce do vanka 4000mhg , tam lata idealboe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 26 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2024 Jeśli ktoś miałby ochotę na redukcję otworu w pinionie, to można by wypróbować MOGLICE. Nie używałem, ale u remontowców od maszyn jest to od dawna znana rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 Co to jest? Bo wujek Google tego nie zna… :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 W dużym skrócie jest to kompozycja do napraw różnych elementów ślizgowych https://mercator.com.pl/produkt/moglice/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 (edytowane) Ale redukcja luzu z 0,5mm na 0,05mm ?,przy większych mechanizmach ok ,ale tu w kołowrotku ? Z zachowaniem osiowości ?Jeśli to do zrobienia to żexzywiśie szacun Edytowane 27 Września 2024 przez hasior 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 Moim zdaniem można by spróbować. Dwie dychy na stronę, to nie jest tak bardzo mało. Cena tego specyfiku trochę straszy. Osiowe zamocowanie piniona w jakiejś tulei zaciskowej przed rozwiercaniem/roztaczaniem nie jest raczej wielkim wyzwaniem. Rusek z filmu powyżej zamocował pinion w zwykłym szczękowym uchwycie i na oko wygląda, że udało się bez bicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 A ok , bo się nie zrozumieliśmy , to ma być zalane w pinion i obrabiane, ok . Ja widziałem gdzieś w sieci natłuszczanie jakimś specyfikiem trzpienia- dawało to filtr by ta substancja którą zalewali rurę nie przylegała do trzpienia, uszczelniła uszczelniła luz, w tym kontekście pytałem o osiowość obu elementów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi