Skocz do zawartości

Tuning mechaniczny kołowrotków

Lucky_69

Rekomendowane odpowiedzi

Na Vanquishu 23 3000mgh z przekładnią i pinionem z tp 24 4000pg i oryginalną ośką z3000mgh

-klekot moim zdaniem!

Wniosek taki że jeśli już miałbym to używać to konieczna stabilizacja ramienia posuwu dwoma bolcami/pinami (vanek ma jeden bolec/pin)

Stelki 22 3000mhg nie rozbebeszyłem nie miałem czasu,ale będzie napewno stabilniej dzięki drugiemu pinowi.

• Like 1

Na Vanquishu 23 3000mgh z przekładnią i pinionem z tp 24 4000pg i oryginalną ośką z3000mgh

-klekot moim zdaniem!

Wniosek taki że jeśli już miałbym to używać to konieczna stabilizacja ramienia posuwu dwoma bolcami/pinami (vanek ma jeden bolec/pin)

Stelki 22 3000mhg nie rozbebeszyłem nie miałem czasu,ale będzie napewno stabilniej dzięki drugiemu pinowi.

Jedna czy dwie prowadnice, to nie robi specjalnej różnicy, i tak w niedługim czasie zostaną zniszczone.

Wózki w nowych shimano są odlewami  z dość miękkiego stopu więc i otwory w nich zostaną rozkalibrowane.

A jak już wszystko się rozhuśta to i wałek posuwu + łożyska na których jest osadzony, i pióro też dostaną w kość.

Hasior uwierz mi że nie warto w ten sposób niszczyć tak drogich młynków, no chyba że masz taki kaprys  :).

Edytowane przez Adaś Niezgódka

Moim zdaniem można by spróbować. Dwie dychy na stronę, to nie jest tak bardzo mało. Cena tego specyfiku trochę straszy. Osiowe zamocowanie piniona w jakiejś tulei zaciskowej przed rozwiercaniem/roztaczaniem nie jest raczej wielkim wyzwaniem. Rusek z filmu powyżej zamocował pinion w zwykłym szczękowym uchwycie i na oko wygląda, że udało się bez bicia.

A ok , bo się nie zrozumieliśmy , to ma być zalane w pinion i obrabiane, ok .

Ja widziałem gdzieś w sieci natłuszczanie jakimś specyfikiem trzpienia- dawało to filtr by ta substancja którą zalewali rurę nie przylegała do trzpienia, uszczelniła uszczelniła luz, w tym kontekście pytałem o osiowość obu elementów.

• Like 1