Łukasz91 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 (edytowane) W 2013 chciałbym zacząć przygodę z kropkami i poszukuję kijka pod tą rybę ,ale chciałby żeby dało się nią połowić jazio/klenia i szczupaka na gumy na główkach max 10 gr , długość 2,4-2,7 kwotę jaką chciałbym przeznaczyć to ok 200-500zł .Z góry dziękuję !! ;D Edytowane 1 Grudnia 2012 przez Łukasz91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek85 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Pstrąga i szczupaka od biedy połowisz jednym patykiem, ciekawą propozycją jest robinson cortez 2,45 6-20 gram, fajny kijek za małą kasę, tyle że korek jest nietrwały i się skruszy, kupisz go za 200-250 zł, sam używam i mogę polecić. Na klenia i jazia niestety inny kijek musisz mieć, żeby komfortowo łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Jeśli 2,40 długości to np Konger Dancer 3-14gr. Ale tak jak wyżej Bartek napisał. Przynajmniej dwa kijki by się przydały:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 troche wiecej kasy ale warto http://jerkbait.pl/topic/17709-lamiglas-certified-pro-magnum-taper-xsh1022mt-26-m-7-18-g-8-17-lb/ oprócz jazia ... chociaż na upartego i z jaziem da rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Myślę, że ten Gatti bliski jest zakładanego kompromisu http://jerkbait.pl/topic/19362-gatti-gatti-srx-862-2m-i-shimano-stradic-2500mg-fb/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 W cenie pod 300 zł dostaniesz Konger Impuls 5-18g. Rzucisz tym wobkiem 3 g jak i gumą na 10 g główce (i poprowadzisz). Akcja, którą bym opisał jako bardzo ciepłą szczytową, lub innaczej mówiąc, masz sporo pary w dolniku, ale w sekcji górnej masz płynne ugięcie (bardzo ładnie narastające po obciążeniem, żadnej kluchy). Chyba idealny kompromis do łowienia takiego jak chcesz (takiego wszystkiego). Masz go w wariancie 240 i 270 cm. Kij jak za te pieniądze wyjątkowo przyzwoicie wykonany. Ja łowiłem kijkiem 270 cm pstrągi, klenie i szczupaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Gdyby było więcej kasy to takim kijkiem na pewno by był ST.CROIX AVID 260-270cm do 18 lub 21gr Edytowane 2 Grudnia 2012 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 (edytowane) W cenie pod 300 zł dostaniesz Konger Impuls 5-18g. Rzucisz tym wobkiem 3 g jak i gumą na 10 g główce (i poprowadzisz). Akcja, którą bym opisał jako bardzo ciepłą szczytową, lub innaczej mówiąc, masz sporo pary w dolniku, ale w sekcji górnej masz płynne ugięcie (bardzo ładnie narastające po obciążeniem, żadnej kluchy). Chyba idealny kompromis do łowienia takiego jak chcesz (takiego wszystkiego). Masz go w wariancie 240 i 270 cm. Kij jak za te pieniądze wyjątkowo przyzwoicie wykonany. Ja łowiłem kijkiem 270 cm pstrągi, klenie i szczupaki A ja tym kijkiem dzisiaj najechałem 8g jigiem a po 40' holu wyjąłem metrowego amura. Nawet nie zatrzeszczał. Nie wiem jak się nowy "impuls" ma do tego zielonego "impulse" ale sam się zastanawiam czy takiego krótszego 2,4 m nie kupić. Edytowane 2 Grudnia 2012 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) @Fido, na zlocie w lutym widizałes moją Daiwę ?Powermesh 5-25g 270cm... Tyle w temacie p.s nie miałeś takiej samej ? Edytowane 3 Grudnia 2012 przez michcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Mam i używam, ale kolega chciał coś pod inne zastosowania. I raczej kropki w mniejszych rzekach będzie łowił niż Kwisa czy Bóbr.Powermeshem nie rzuci kleniowym wobkiem a Impulsem owszem, jak mikołaj wszystko pięknie opisał. No i trwałość tego Kongera jest niesamowita, nie wiem czy można ten kij złamać.Mi się nie udało Edytowane 3 Grudnia 2012 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Jesli ma byc kij do wszystkiego i do niczego to ja mam cos takiego.Cormoran xenodon 3-18.Dolnik tak dlugi ze jakby zalozyc szczytowa na jego koncu mozna nawet polowic ja obnizalem rekojesc w pracowni;kilka cm ale zawsze cos.Kijkiem rzucalem nawet juniorkami lipinskiego; kij sie bardzo ladnei laduje ale nei jest klucha,jest zajebiscie sprezysty.pracuje na calej dlugosci,gnie sie po sam dolnik ale na trzeba by naprawde poteznej ryby.Nie mialem na nim spadow (oprocz 2 bolkow ale to juw wina zle ustawionego hamulca) lowilem klenie maluchy jak i rzucalem duzym thrillem,przy wiekszym obciazeniu to jest katapulta.Wazy dosc i jesli biegac za kleniem to sie ma odczucie ze cos tu nie gra,jednak jak mowilme obluguje dobrze mniejsze przynety.Dla porownania moge powiedziec ze pchelki lataja na podobne odleglosci co z cormorana ulx'a 2.4 1-9.Ogolnie jesli szukalbym uniwersalu to zostalbym przy tym jednym kijku, jednak uniwesalnosc w wedkarstwie to w pewnym momencie dyskomfort,w innym zas wybawienie.Bo gdy klen wybrzydza a bolek gania drobnice to smialo mozna sie przerzucic.Byl moment ze zwatpilem w ten kijek jednak od pewnego czasu coraz czesciej spogladam w jego strone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 A ja tym kijkiem dzisiaj najechałem 8g jigiem a po 40' holu wyjąłem metrowego amura. Nawet nie zatrzeszczał.Fido, ten Konger to uniwersalny kij, ale do szarpaka - to bym nie pomyślał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz91 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Widzę ze ciężko o u uniwersalny kij więc niech będzie pstrągowo- szczupakowy Edytowane 4 Grudnia 2012 przez Łukasz91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaelo1996 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Hmm Moze cos takiego : World Champion Turbo 275 7-21 G Ewentualnie Krotszy Model ;]Dosc fajny Kijek Kolega ma Ten sam Tylko długość 2.4 m Szczytowa Akcja w trakcie holu przechodzi w parabole ;] I nie gubi az tak strasznie Ryb Sporo Okkonii Przymnie wyciagnal a ja łapałem na delikatniejszy kijek 5-15 G i spadały mi a mu nie o dziwo ;] Edytowane 4 Grudnia 2012 przez rafaelo1996 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Napisz jakimi przynętami będziesz łapał, na jakich łowiskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) A to kijek o ktorym pisalem, jednak takie ugiecie to dopiero przy odpowiedniej rybie.Dzisial delikatnieponad wymiarowy szczupaczek uderzyl i po 1 odjezdzie zameldowal sie w rece.Po czym wrocil rosnac dalej. Edytowane 4 Grudnia 2012 przez grunwald1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz91 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Łowiska to małe rzeczki (pstrąg ) , zalew z łódki i górna Narew (szczupak) przynęty no to takie jak pod pstrąga wobki wirówki , a na szczupaka to małe wobki i gumy na max 10 gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Cześć. Zostawiłem sobie w zasadzie jednego spina (przesiadka na cast), nie licząc paprochówki, na którą nieczęsto łowię. To Daiwa Q Infinity 2,70 m, cw.3-18g. Rzuca od Salmo Tiny ( choć superkomfortu nie ma) po gumę 10 cm na główce 12 g a nawet 15 g. Fajny patyk do wyrwania czasami w dobrej cenie. Aha, mówię o pierwszej serii. W FM do kupienia jest druga seria, ale nie miałem jej w ręce. Tego patyka kupowałem w ciemno i się nie zawiodłem.Łowi okonie, szczupaki, klenia opędzi średnimi przynętami. Kropasów nie łowię, ale spoko by dał radę. Naprawdę polecam. Ten patyk ma u mnie dożywocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaelo1996 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Łowiska to małe rzeczki (pstrąg ) , zalew z łódki i górna Narew (szczupak) przynęty no to takie jak pod pstrąga wobki wirówki , a na szczupaka to małe wobki i gumy na max 10 gr To jak chcesz z łodki To Celuj w cos 2.4 Dł Ewentualnie 2.10 ale mysle ze 2.4 bedzie dobre ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Łukas91, masz kilka bardzo różnych propozycji. Taniej, drożej - tylko wybierać. Jak widać, kij który oczekiwałeś da się wskazać u wielu producentów. To oczywiście kompromis, ale nie szukasz kija wyspecjalizowanego. Czego więc chcesz więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz91 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Panowie wielkie dzięki za pomoc !!;D Tyle daliście propozycji kijaszków ze mam mętlik w głowie ;D A np jaki byłby kosztorys wędki z pracowni pod pstrągo -szczupaka ale bardziej z naciskiem na pstraga tylko skręconej samemu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 A dlaczego w pracowni nie zapytasz? Większość ma oficjalne cenniki komponentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Koledze Łukasz91 gorąco polecam zalinkowany wpis na blogu wraz z komentarzamihttp://jerkbait.pl/blog/8/entry-42-dzien-swiszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawido Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Cześć. Zostawiłem sobie w zasadzie jednego spina (przesiadka na cast), nie licząc paprochówki, na którą nieczęsto łowię. To Daiwa Q Infinity 2,70 m, cw.3-18g. Rzuca od Salmo Tiny ( choć superkomfortu nie ma) po gumę 10 cm na główce 12 g a nawet 15 g. Fajny patyk do wyrwania czasami w dobrej cenie. Aha, mówię o pierwszej serii. W FM do kupienia jest druga seria, ale nie miałem jej w ręce. Tego patyka kupowałem w ciemno i się nie zawiodłem.Łowi okonie, szczupaki, klenia opędzi średnimi przynętami. Kropasów nie łowię, ale spoko by dał radę. Naprawdę polecam. Ten patyk ma u mnie dożywocie. Ja pierwszych chwytów uczyłem się na tym chruście i póki co to na nim zaliczyłem swój największy przyłów - karpia 82 cm. Dwa lata temu, gdy kijek był serwisowany, Daiwa przysłała mi model 2010 (II seria), na którego narzekać nie miałem prawa pod względem operatywności. Natomiast niepowetowaną wadę generacji "2010" stanowi mocowanie kołowrotka, najzwyczajniej korek odkleja się. Z tego też powodu wędzisko pojechało już drugi raz za zachodnią granicę. Po cichu liczę, że Daiwa podeśle mi III edycję mojego uniwersała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5384 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Hej Pod twoje potrzeby proponuje SHIMANO Clarus. Moim zdaniem biały kruk Naprawdę świetne kije wychodzące spod ręki jeszcze GAREGO LOOMISA!!!Szukałem też kija pod takie wymagana jak Twoje i odkąd mam Clarusa jestem z niego bardzo zadowolony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi