domeldoom Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Cześć, istnieją jakieś obostrzenia lub dodatkowe przepisy weterynaryjne jeśli chodzi o zarybianie tęczakiem wody prywatnej (jeziora, zbiornik wody przemysłowej)?I druga sprawa: czy tęczak wyżre ikrę lub narybek (myślę, że tak, ale pytam doświadczonych)? pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 vako Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Cześć, istnieją jakieś obostrzenia lub dodatkowe przepisy weterynaryjne jeśli chodzi o zarybianie tęczakiem wody prywatnej (jeziora, zbiornik wody przemysłowej)?I druga sprawa: czy tęczak wyżre ikrę lub narybek (myślę, że tak, ale pytam doświadczonych)? pozdrawiam,TomekW tym temacie wypowiada się Ustawa o Rybołówstwie Śródlądowym. W zależności od rodzaju wód: zamknięte, otwarte, rzeka, staw, jezioro, są inne przepisy. Z tego co pamiętam w skrajnych przypadkach potrzebne będzie zezwolenie Ministerstwa Klimatu i Środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lokityrem Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Cześć, istnieją jakieś obostrzenia lub dodatkowe przepisy weterynaryjne jeśli chodzi o zarybianie tęczakiem wody prywatnej (jeziora, zbiornik wody przemysłowej)?I druga sprawa: czy tęczak wyżre ikrę lub narybek (myślę, że tak, ale pytam doświadczonych)? pozdrawiam,Tomekhttps://sl.bing.net/dBcVoFeoVIy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okonhel Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 czy tęczak wyżre ikrę lub narybek (myślę, że tak, ale pytam doświadczonych)? pozdrawiam,TomekZje i to ze smakiem zarówno ikrę jak i narybek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S. Cios Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2024 czy tęczak wyżre ikrę lub narybek (myślę, że tak, ale pytam doświadczonych)? Ikry na pewno nie zje, bo nie ma jak (w wodzie stojącej ikra nie pływa). Narybek - w minimalnej ilości, jeśli w ogóle. Moje badania zawartości żołądków tęczaków wskazują, że przez pewien okres po wypuszczeniu tęczaki nic nie jedzą, potem zaczynają pobierać wszelkie paprochy (rośliny, glony, patyczki, itp.), a dopiero po pewnym czasie uczą się odróżniać prawdziwy pokarm od śmieci (często nie dożywają do tego momentu). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Karpiu95 Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Tęczaki po wpuszczeniu nie jedzą nic? Wyniki na zawodach trout area, gdzie zazwyczaj przed łowieniem jest zarybienie, tego nie potwierdzają 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 homax Opublikowano 1 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2024 Może Stanisławowi chodziło o jakiś narybek, "poinkubatorowy"?Bo dorosłe to żrą jak głupie.. Miałem przykład z lodu.. przyjeżdżamy.. nic nie bierze. Kierownik łowiska mowi: spokojnie cysterna już jedzie!Przyjechała. Koryto. Spust. I brania natychmiast! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalsky Opublikowano 1 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2024 Mam jezioro w okolicy zarybione w maju zeszlego roku tęczakiem , woda typu " złów i zabierz". Sierpień/wrzesień 2023 łowię 2 sztuki jedna zjadła kamyk , druga patyk. Miesiąc temu znowu 2 sztuki , jedna najedzona czymś bardzo drobnym , nie wiem jakas larwa moze narybek , a druga ma robaka ( odorka zieleniaka) ktory wpadł do wody. Z tego co zauważylem to ryba zaraz po zarybieniu reaguje dobrze na jakiekolwiek przynety , a dopiero pozniej jest bardziej wybredna , ciężej ją złowić trzeba przebierać w przynętach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 2 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2024 A ja się pochwalę że łowiłem tęczaki na pety. Z Jeruzala wziąłem kilka na obiad, żołądkach znalazłem pety. Przy następnej wizycie podkusiło mnie żeby spróbować. Wolno opadający pet na haczyku zrobił robotę brały jak głupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S. Cios Opublikowano 2 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2024 Tęczaki po wpuszczeniu nie jedzą nic? Wyniki na zawodach trout area, gdzie zazwyczaj przed łowieniem jest zarybienie, tego nie potwierdzają A co stwierdzono w ich żołądkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Karpiu95 Opublikowano 2 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2024 (edytowane) W żołądkach były Gumy pstrągowetęczaki po wpuszczeniu są wygłodniałe i żrą wszystko co sie rusza.jak były kiedys w łowisku trout area małe żabki to po wpuszczeniu spierdzielały na brzeg bo tęczaki wjeżdżały w nie jak w masełko Edytowane 2 Września 2024 przez Karpiu95 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S. Cios Opublikowano 2 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2024 Pytanie Tomka brzmiało: czy tęczak wyżre ikrę lub narybek? O ile mi wiadomo, gumki nie są ani ikrą, ani narybkiem. Jakoś nie przekonuje mnie pogląd, że "żerowanie" na gumkach jest tożsame z żerowaniem na ikrze i narybku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Karpiu95 Opublikowano 2 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2024 Dla mnie fakt że po wpuszczeniu tęczaki szaleńczo atakują małe wahadłówki czy woblerki jest tożsame z tym że mogą wyżreć narybek.W łowiskach trout area rzadko jest narybek wielkości 3-4cm, ale skoro tęczaki są aktywne, żerują i atakują przynęty sztuczne jak szalone to nie widzę powodu dlaczego miałyby nie atakować narybku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S. Cios Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2024 nie widzę powodu dlaczego miałyby nie atakować narybku. Kłania się biologia ryb drapieżnych i ich ofiar, a także zachowanie ryb pochodzenia hodowlanego. Przenoszenie wyników wędkarskich na grunt biologii ryb może wprowadzić w maliny.Niedawno miałem okazję słyszeć opinię pewnego wędkarza, mającego duże techniczne umiejętności spinningowe, że w pewnej duże rzece w Szwedzkiej Laponii nie ma lipieni, bo nie bardzo mógł ich złowić na spinning. Takie to głupoty ludzie wygadują, którzy nie znają elementarnych kwestii biologii ryb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Karpiu95 Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2024 Nie posiadam zbyt dużej wiedzy na temat biologii ryb,a mimo to z dość dużym przekonaniem twierdzę że wpuszczone tęczaki które raz po raz atakują małe wahadłówki jak szalone, będą również atakowały narybek jeśli takowy znajdzie się w ich zasięgu. Myślę że jest różnica między tym co ja napisałem, a tym że ktoś nie mógł złowić lipienia i stwierdził, że go nie ma w rzece 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okonhel Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2024 Ikry na pewno nie zje, bo nie ma jak (w wodzie stojącej ikra nie pływa). Narybek - w minimalnej ilości, jeśli w ogóle. Moje badania zawartości żołądków tęczaków wskazują, że przez pewien okres po wypuszczeniu tęczaki nic nie jedzą, potem zaczynają pobierać wszelkie paprochy (rośliny, glony, patyczki, itp.), a dopiero po pewnym czasie uczą się odróżniać prawdziwy pokarm od śmieci (często nie dożywają do tego momentu). Nie pamiętam dokładnie w których latach ale Zatokę Pucką zarybiano tęczakiem, żeby ograniczył populację ciernikia (była plaga). Mimo że wiele tych tęczaków padło łupem rybaków i pseudowędkarzy łowiących i zabierających 20-25 cm ryby (wymiar był wtedy 40 cm) to w ograniczeniu populacji ciernika tęczak był skuteczny. Często po złowieniu wypluwały narybek ciernika niezależnie od wielkości pstrąga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S. Cios Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2024 Zachęcam do przeczytania jeszcze raz tego, co napisałem w pierwszym poście.1. Dopiero po pewnym okresie (czasem wiele tygodni, o ile przeżyje, bo nie tylko wędkarze złowią tęczaki, ale zwłaszcza szczupaki będą żerowały na takim łatwym pokarmie, co udowodniono w wielu opracowaniach) od wypuszczenia ryby hodowlanej zaczyna kumać co jest prawdziwym pokarmem. Pobiera głównie bezkręgowce, bo te są najłatwiejszą zdobyczą. Ryby wcale nie są łatwe do pochwycenia (i rzadko są na jego drodze), a tęczak w wodzie stojącej jest raczej rybą pelagiczną.2. Żadna mała ryba nie zachowuje się tak, jak przynęta spinningisty (nie w tym miejscu i nie w taki sposó. To, że ktoś złowi rybę na przynętę spinningową, nie oznacza, że równie łatwo drapieżnik pochwyci rybę.3. Zarybienia Bałtyku tęczakiem prowadzono od II połowy lat 70. przez co najmniej 10 lat (efekt ustaleń Komisji Bałtyckiej ds. Rybołówstwa, że Polska powinna zarybiać Bałtyk rybami łososiowatymi, a tęczak był najtańszy). Zatoka Pucka to nie prywatne małe jezioro lub zbiornik wody przemysłowej. Tęczaki przebywały w Bałtyku nawet kilka lat i stały się dzikimi rybami. A cierniki są łatwo dostępne, bo tam często pływają w toni. Zachęcam do zapoznania się z moimi danymi dot. pokarmu tęczaka (np. Co zjada pstrąg?, a także P&L 5/1994, 9/1995, 33/2006, 46/2011, 47/2013). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tzienkiewicz Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2024 Tęczaki na Piasecznie żerują . Nie od razu po wpuszczeniu ale po jakimś czasie. A żrą owady, ryby i co tam jeszcze pływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jabadaonbis Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2024 Potwierdzam, jak jest szczupak, nie ma tęczaka. Przynajmniej w małych zbiornikach. Miałem stawek, nieduży, wpuściłem 30 pstrągów, po 2 tygodniach widziałem 1 sztukę...a potem wcale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hi tower Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2024 (...)Mimo że wiele tych tęczaków padło łupem rybaków i pseudowędkarzy (...) to w ograniczeniu populacji ciernika tęczak był skuteczny . Często po złowieniu wypluwały narybek ciernika niezależnie od wielkości pstrąga.Jacku, masz jakieś dane na potwierdzenie tej tezy czy to tylko subiektywna obserwacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Karpiu95 Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2024 Widze że bez potwierdzenia tezy w postaci badań naukowych nie ma co sie za bardzo wypowiadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sieko Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2024 Karpiu a widziałeś jak u Piotra na ranczu jak tęczaki zażerają małe rybki i biorą na woblery chyba że potraktujemy to jako uciekający patyk. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Karpiu95 Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2024 Karpiu a widziałeś jak u Piotra na ranczu jak tęczaki zażerają małe rybki i biorą na woblery chyba że potraktujemy to jako uciekający patyk. Widziałem Marku, ale nie mam żadnych badań naukowych na potwierdzenie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 venom_666 Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2024 Sorry panowie, ale kolokwialnie mówiąc "dorabiacie pi...e uszy".Staszek ma rację w 100% i tęczak po zarybieniu nie żeruje normalnie. To że bierze na mikrowoblerki, ale w dość charakterystyczny i specyficzny sposób, to że bierze wogóle i żeruje, ma się nijak do noramlego żerowania.Nie od dziś wiadaomo że w przypadku zarybień przed zawodami muchowymi, najlepszą przynętą byłą brązka, że efekt żerowania można było wywołać sypiąc żwir do wody... Efekt Pawłowa... Ryba reaguje na drobny plusk wpadającego do wody granulatu. Wtedy jest papu i trzeba żreć, bo jak nie to nażrą się inni...Zdziczły tęczak to już wymagający przeciwnik... Nie bierze też odruchowo na wszystko co pacnie o wodę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okonhel Opublikowano 4 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2024 (edytowane) Tomek - badań nie prowadziłem ale widziałem co wypluwały lub miały w żołądkach łowione ryby ( szczególnie tęczaki i belony) i jak zmieniała się ilość ciernika. A co wynika z Twoich badań ? Edytowane 4 Września 2024 przez Okonhel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hi tower Opublikowano 4 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2024 (...) A co wynika z Twoich badań ?Nic pozytywnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
domeldoom
Cześć,
istnieją jakieś obostrzenia lub dodatkowe przepisy weterynaryjne jeśli chodzi o zarybianie tęczakiem wody prywatnej (jeziora, zbiornik wody przemysłowej)?
I druga sprawa: czy tęczak wyżre ikrę lub narybek (myślę, że tak, ale pytam doświadczonych)?
pozdrawiam,
Tomek
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi