Skocz do zawartości
  • 0

Sztyce i obrotnice- o wszelkich urządzeniach dla montażu przetworników Live

mario

Pytanie

Czy ktoś z użytkowników posiada zamocowany przetwornik LVS na sztycy od silnika elektrycznego Minn Kota (rufowego, nie dziobowego)?

Jeżeli tak, to czy mógłby się podzielić zdjęciem / zdjęciami? Gdzieś w sieci widziałem takie mocowanie, ale mi przepadło...

Posiadam taką sztycę (zdjęcie poniżej) i zastanawiam się nad jej wykorzystaniem do przetwornika LVS.

Geberstange-Humminbird.png.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kruz, jesteś zadowolony z tej sztycy? Masz z mocowaniem do relingu?

Tak, super jest, bardzo stabilna przy nawet szybszym plynięciu, mozliwa regulacja w wielu płaszczyznach.

Ja mam akurat wersje na szyne z elektrycznym sterowaniem.

Jedyny minus jest taki, ze jest jednak trochę tych wszystkich ostrych krawędzi. W najnowszych wersjach czesc elementow zmienili na plastikowe i to jest lepsze zdecydowanie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

Jak przełącza się między sterowaniem elektrycznym a manualnym?

Ustawiasz odpowiedni zacisk sztycy pokrętłem i możesz obracać silnikiem albo ręcznie. Można ustawić opór obrotu dowolnie, wg preferencji.

Ja mam na relingu który jest nisko na burtą i pokrętła zaciskowe nie pozwalały obrócić podstawy do pionu ale je trochę zeszlifowałem i jest jak fabrycznie

Edytowane przez Ardoro

• 0

a ja dzis zalozylem do sztycy od wedkarska sztyca , element tez  jego produkcji , ktory ustawia przetwornik w lini prostej z raczka. Niby sprawa banalna , ale przesuniecie raczki wzgledem wiazki lvs34 w efekcie draznilo mnie , bo zawsze trzabylo miec na uwadze iz nie jest to w lini prostej. Teraz tam gdzie raczka jest skierowana tam rowniez idzie wiazka :) Do tego przelozone sa plastiki pozycjonujace/wskazujace z oryginalnego uchwytu, ktore rowniez spelniaja swoja pierwotna funkcje . 

Cześć , czy z tym elementem można używać trybu perspektywy?

• 0

Tak, bezproblemowo. Zakres regulacji taki sam jak w oryginale

Rozumiem że to wyrób Krzyśka Hirscha ? Ja kupiłem uchwyt do perspektywy z Chin - wygląda jak oryginał . Tyle że są dwie blaszki jedna P a druga S i niestety nie mam instrukcji i hgw jak to ma być , wczoraj składałem na szybko i mi przystawiło . Wiem że są dwa rodzaje mocowania side i port , ale nic poza tym . Dodatkowo kitajec nie dodaje naklejki na przetwornik a by się przydała . Można ją gdzieś dokupić ??

• 0

Panowie szybkie pytanie odnośnie uchwytu perspektywy . Dzisiaj zabrałem się za montaż. I chyba coś robię nie tak . A mianowicie wydaje mi się że patrząc od góry uchwyt jest „przekoszony” względem miejsca montażu jak na foto . Co jest nie tak ??%5Bemoji%5Bemoji%5Bemoji638%5D%5Bemoji63

a%5Bemoji%5Bemoji%5Bemoji638%5D%5Bemoji6

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalkc14cdfe366e10edfbcd36a89c7287b1b.jpg

d581524d35a29deb17c0c2b4a05d9276.jpg

Edytowane przez Tomasz eS

• 0

Panowie szybkie pytanie odnośnie uchwytu perspektywy . Dzisiaj zabrałem się za montaż. I chyba coś robię nie tak . A mianowicie wydaje mi się że patrząc od góry uchwyt jest „przekoszony” względem miejsca montażu jak na foto . Co jest nie tak ??%5Bemoji%5Bemoji%5Bemoji638%5D%5Bemoji63

f8e22512be56a8106aa62c1d0f763086.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk67388680eb40a16e434a62e64cea2ab8.jpg

• 0

Wszystko jest ok ten typ tak ma

• 0

Myślę raczej czy nie dogiąć uchwytu do kąta prostego

Jak dogniesz to perspektywa się wykrzaczy. W lvs34 już jest to lepiej rozwiązane bo ramię jest pod kątem prostym a na mocowaniu jest kąt do perspektywy. 

Zamówiłem sobie również to ramię ustawiające przetwornik w linii ze sztycą. do LVS 34. W weekend montuję. Z tego co mówił mi Krzysiek Hirsch z oryginalnego ramienia muszę wydłubać te dyski z ząbkami.  

• 0

No właśnie Krzysiek ma w lini prostej , to wtedy się nie wykrzyczy jak założę od niego ?

a widzisz bo w lvs 34 kąt (skos) jest zrobiony na mocowaniu do sztycy a nie na ramieniu. Zapytaj o lvs32 czy ma jakis patent na to. Bo jak rozumiem Ty masz lvs32 (z tego co widziałem po zdjęciach)? 

• 0

A no widzisz u mnie też był w oryginale uchwyt na silnik z kontem już na mocowaniu . Ten do perspektywy uchwyt dostałem z prostym mocowaniem . To już sam nie wiem o co tu chodzi .

Mam trzydziestkędwójkę

• 0

A no widzisz u mnie też był w oryginale uchwyt na silnik z kontem już na mocowaniu . Ten do perspektywy uchwyt dostałem z prostym mocowaniem . To już sam nie wiem o co tu chodzi .

Mam trzydziestkędwójkę

Bo w oryginale zawsze jest 8 stopniowy uchwyt do mocowania na silniku, pisałem Ci chyba o tym już w watku o sztycy do przetwornika zastanawiając się jak Ty tym łowisz z tym odchyleniem.

• 0

Generalnie teraz jest już proste mocowanie :) z tamtym nauczyłem się żyć . Teraz jest wersja poprawiona . Założyłem rurę precyzyjną - bezszwową oraz dodałem tulejki z brązu w miejscu zacisku oraz ogranicznik od góry zapobiegający zsuwaniu się sztycy . Jest lepiej o wiele - ale dodałem ten uchwyt perspektywy i wku**** mnie to że jest przesunięcie :/

• 0

Nie wiem jaki uchwyt silnikowy masz na mysli. 

Znalazłem takie "cuś" ale nie zapłacę za kawałek plastiku 200 $

Mocowanie przetwornika echosondy na bazie uchwytu pawężowego silnika elektrycznego. (youtube.com)

Taki uchwyt na którym silnik do pawęży się montuje.Chyba 60zł kosztuje. Lux mocowanie, użyteczne ustawianie zanurzenia, łatwo wyciągnąć przed przelotem na ślizgu , regulacja kąta pochylenia i wygodnie kręci się na boki.

Do tego rurka fi28 nierdzewna z allegro . Ja na górze zrobiłem rączkę z pręta gwintowanego fi12 a na dole przeciąłem fleksem , nawierciłem rurę i wstawiłem płytkę montażową. Służę zdjęciami jakby filmik nie wystarczył,

Edytowane przez Jacky X

• 0

@Kruz a KED nie ma jakiś wynalazków do tego ?, oni tam

maja tego złomu co nie miara różnej maści :)

Adaś, wczoraj na ich stronie znalazłem rzeczywiście jakiś taki wielki kombajn do dwóch przetworników. 

Podjadę do Gorzowa, może chłopaki to mają na stanie - pomacam organoleptycznie 

https://www.kaiser-edelstahl-design.de/KED-Fadenkreuz-Geberkonsole/SW10116

• 0

Drodzy użytkownicy Panoptixa,

Chciałbym zaprezentować Wam moje rękodzieło które projektowałem i budowałem ponad pół roku i wierzę że może pomóc wielu z Was. Chodzi o 100% automatyczny programowalny uchwyt do przetworników typu LiveScope.

post-62643-0-49992900-1722769431_thumb.png

Uchwyt - przetwornik zamontowany na pewęży na stałe, automatycznie podnoszony i opuszczany podczas przemieszczania.

Uchwyt przetwornika automatycznie ustawia przetwornik do wszystkich trybów pracy Panoptixa czyli:

1. DownwardView - w dół

2. ForwardView - do przodu

3. PerspectiveView - perspektywa

Uchwyt również może obracać się automatycznie wokół osi o 360 stopni co daje możliwość skanowania całej przestrzeni na około łodzi bez angażowania wędkarza.

Cały system sterowany jest panelem dotykowym, pilotem, Smartfonem, przyciskami nożnymi - do obracania wokół osi

Jeśli irytuje was ciągłe odkręcanie śrub w celu zmiany położenia przetwornika to jest dla was alternatywa.

Pozdrawiam

• Like 3