Skocz do zawartości
  • 0

Sztyce i obrotnice- o wszelkich urządzeniach dla montażu przetworników Live

mario

Pytanie

Czy ktoś z użytkowników posiada zamocowany przetwornik LVS na sztycy od silnika elektrycznego Minn Kota (rufowego, nie dziobowego)?

Jeżeli tak, to czy mógłby się podzielić zdjęciem / zdjęciami? Gdzieś w sieci widziałem takie mocowanie, ale mi przepadło...

Posiadam taką sztycę (zdjęcie poniżej) i zastanawiam się nad jej wykorzystaniem do przetwornika LVS.

Geberstange-Humminbird.png.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Koledzy, czy ktorakolwiek z dostępnych sztyc ma opcje przedłużenia (np teleskopowo?), żeby można ją bylo obslugiwać także na stojąco?

Po paru godzinach lubię zmienić pozycję i chętnie rzucam na stojąco, ale wtedy trzeba się nienaturalnie schylać do sztycy

Jakie macie rozwiązania?

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

• 0

Proponuję w tym wątku dzielić się obserwacjami, wynalazkami, testami i pomysłami na sztyce dla przetworników live. Można by tutaj przenieść z wątku lajwskopowego to, co jest przedmiotem dyskusji. 

Ze swej strony- używam kilku urządzeń zależnie od miejsca na łodzi, zrezygnowałem na niej ze sztycy ręcznej. 

obecnie na dziobie jest zmechanizowany KED, który ma swoje ograniczenia jak dla mnie: nie ma blokady obrotu, kręci cały czas i może to skutkować uszkodzeniem kabli , bo przekładnia duża, moment obrotowy silniczka też jest spory. Po prostu trzeba uważać. Druga sprawa to składanie na czas przemarszu- wyjścia są dwa -żeby mieć przetwornik z tyłu: przełożenie montaży lub użycie tego na lewej burcie.  To co mi się w nim podoba- szybko można znowu zrobić z niego ręczny model,wystarczy unieść do góry ruchomą rurkę- tą co się kręci. Niewielki przekrój rurki to małe opory i to jest też praktyczne na wodzie. Pedał jest dobrze rozwiązany ale nie jest szczelny, dobre przyciski , do tego ciche i nic nie klika. 

Drugie urządzenie to stary silnik dziobowy z odciętym pędnikiem i przerobiona górną obudową tak, bym mógł obracać i ręką- za pomocą rączki i nogą - pedałem , który uruchamia listwę zębatą pracującą na obrotowej rurce. To najlepsze, najczulsze sterowanie, ma naturalne ograniczenie zakresu obrotu- ale 360stopni jest. Ma niestety taką wadę, że przewód popychacza jest dość krótki i sztywny. Pedał dość wysoki - po prostu w USA jest on chowany w specjalnej wnęce i nie wystaje zbytnio, noga się nie męczy. 

post-55901-0-09598800-1726600003_thumb.jpg

Edytowane przez Sonary i mapy
  • Like 2

• 0

Tutaj skopiowałem wpis sprzed roku u siebie na FB sonary i mapy, pewnie nowi producenci się pojawili, natomiast urządzenia nie wnoszą nic ponad to- co opisałem. 

Gromadziłem informacje od dawna, by poruszyć temat i zachęcić do dyskusji- czy tego typu rozwiązania mają sens. Ja swoje zdanie mam, używam okazjonalnie tego sprzętu, bo kiedyś zrobiłem sobie takie urządzenie.
Mechaniczne sztyce dla przetworników „Live” #Garmin, #Humminbird, #Lowrance
Wiadomo, że większość wędkarzy u nas używa klasycznych wędkarskich sztyc z dwiema osiami do regulacji np. https://www.facebook.com/wedkarskasztycapl/ Sumiarze napływają na rybę i starają się jej podstawić pod nos zestawy różnego typu, sandaczowcy także napływają na rybę z przynętą łowiąc wertykalnie a w zasadzie trolllingowo-wertykalnie. Sytuacja nieco komplikuje się, gdy chcemy łowić w trybie front- a jeśli wierzyć w to, co dzieje się z rybami, tzn. że uczą się i uciekają spod napływających na nie łodzi- ma sporą przyszłość. Mechaniczne obrotnice pozwalają zachować dystans do ryby/struktury, użytkować przetworniki „Live” w trybie do przodu, czyli na zasięgach dochodzących do 40m. Do tego oferują…….wolne ręce, ponieważ zwyczajowo ich obsługa jest realizowana za pomocą pedału – stopą. To ważna sprawa ,bo można korygować położenie przetwornika nie przerywając prowadzenia przynęty w wiązce obrazowania „na żywo”. Kto próbował łowić w ten sposób, doskonale wie jak denerwujące jest znikanie naszej przynęty z ekranu. Zjawisko te potęgowane jest przez przemieszczenie łodzi wiatrem, czy przestawienie jej przez trzymającą pozycję kotwicę GPS z silnika dziobowego. Mniej podatne są na to duże łodzie, które dobrze „siedzą w wodzie”, odwrotnie z małymi jednostkami a z pontonami zwłaszcza. Jakie rozwiązania są na rynku?
Dominuje rzemiosło, poza Humminbirdem, który wypuścił na rynek TargetLock’a- nie ma dedykowanych rozwiązań producentów elektroniki wędkarskiej. Można to zrozumieć, ponieważ w ojczyźnie sprzętu elektronicznego, czyli w USA , łowi się dość płytko. Łodzie często doposażone są w mechaniczne kotwice-łapy typu PowerPole, Talon itp. Tego typu kotwiczenie pozwala użyć…silnika dziobowego jako mechanicznej sztycy dla przetworników Live. Pilot jest ,pedał – można sobie dokupić jeśli nie ma w zestawie i temat jest wyczerpany. Natomiast europejskie wody to nie płytkie basowe rozlewiska i tutaj jest pies pogrzebany. Silnik dziobowy używa się jako kotwicy GPS w 90% przypadków. Rozwiązania są- zza Wielkiej Wody lub…..z Europy Wschodniej.
Przeglądowo o tym, co jest na rynku obrotnic w USA
Livescanner- protoplasta obrotnic mechanicznych, montowany do silników dziobowych, kontroler nożny jak i piloty. Chyba najwcześniejszy produkt tego typu. https://www.thelivescanner.com/welcome/
Live Foot – podobnie jak powyżej- obsługa nogą lub pilotem
LSM Mount- jw.
Live Scope | LSMount | Garmin Live Scope Mount | Harrison Arkansas (lsmounts.com)
Ciekawostka o napędzie łańcuchowym- z silnika dziobowego, ze sprzęgłem rozdzielającym obrót sztycy od dziobówki- jeśli to potrzebne.
Live Sonar Transducer accessories (allaboardmarine.com)
Foresight Motorized Pole Mount:
Co łączy te urządzenia: najwygodniej integrować je z dziobówkami o montażu typu łamanego- czyli Ultrex, Ghost, Force, ponieważ tam jest nieruchoma baza, do której wygodnie można ten osprzęt przymocować za pomocą adapterów. Oferują podstawowe funkcje- obrót, przeszukiwanie sektora (nie wszystkie)
Rozwiązania Europejskie:
KED , czyli Kaiser Edelstahl Design- zestaw elektryczny do sztyc KED, gdzie mamy możliwość sterowania obrotem sztycy: Elektrycznie obracany pręt enkodera https://www.kaiser-edelstahl-design.de/KED.../SW10058
KED jest potentatem na zachodzie Europy, jego wycinane CNC sztyce wyglądają kosmicznie, mają wszelkie możliwe regulacje i na wielu zachodnich łodziach je widać
Live Pole- polski producent mechanicznej obrotnicy https://livepole.pl/ Kolejne generacje wnoszą funkcjonalne ulepszenia, koncepcyjnie – jak LiveScanner i pokrewne urządzenia. Do tego regulowana prędkość obrotu i skanowanie jako program wywoływany z kontrolera przyciskiem.
Rosja, Ukraina, Łotwa, Litwa - inna filozofia wykorzystania mechanicznych sztyc:
Łowi się głównie z burty, rufy- montaże przy dziobówkach są rzadkie. Jest to bardzo wygodne w czasie wiatru czy przy łowieniu rzecznym – dziobówka ustawi zawsze do wiatru czy pod prąd i wtedy wygodnie łowi się od wiatru a na rzece – z prądem. Ostatnie dwa lata to eksplozja popularności łowienia toniowych ryb- czyli „pelagiki” a tam systemy Live są najbardziej pomocne. Do tego są używane podczas namierzania miejscówek, sprawdzania „zawartości” karczowisk czy „rozglądania się” po wodzie- jako dodatkowe źródło informacji o wodzie.
Techniczne sprawa jest ciekawa o tyle, że urządzenia są sterowane także ręcznie- po odłączeniu prądu można obracać sztycą manualnie- w zależności od tego, co jest potrzebne. Po prostu integralną częścią urządzenia jest obrotowa rączka. Oczywiście jest także sterowanie nożne czy pilotami. Jeszcze dobry rok temu unikatowym rozwiązaniem wschodnim była automatyczna korekcja położenia przetwornika w oparciu o dane kompasowe. Twórcą tej idei i praktycznym zastosowaniem jest Aleksander Sidorow z Moskwy, który zbudował urządzenie funkcjonujące w sieci NMEA2000 i korzystające z danych kompasowych od kompasu Lowrance Point-1. Funkcja jest ciekawa ale też nie jest gamechangerem, bo i tak trzeba podążać wiązką przetwornika za przemieszczającymi się rybami. Jeśli natomiast obławiane są karcze i stanowiska ryb- wtedy jest pomocna jak najbardziej.
Main Target- protoplasta „rotatorów” manualno-nożnych. Konstrukcja z Petersburga, którą widziałem z bliska na jednej z polskich łodzi, także pomimo okoliczności jest osiągalna i u nas.
Ukraiński rotator Smart Vision Pro o tych samych możliwościach, choć inna jest zasada korekcji, urządzenie ma zabudowany żyrokompas, nie wymaga kompasu ani sieci NMEA2000
Łotewski rotator Live Sonar z Rygi- inna koncepcja mechanizmu+ korekcja pozycji na bazie żyroskopu.
Litewski rotator bez funkcji utrzymania kierunku przetwornika S-Pointer :
https://www.s-pointer.com/ Używa go mój teamowy kolega Evaldas Bubulis, rozmawiałem z nim o urządzeniu i według niego w obecnej wersji jest to poprawnie działający sprzęt.
Amerykańskie urządzenia z korekcją pozycji przetwornika na bazie kompasów:
#TargetLock- dla urządzeń MegaLive. MEGA Live TargetLock -https://www.youtube.com/watch?v=aJLl5wGCCWY
Jego funkcje prócz sterowania pedałem, pilotem, przeszukiwania sektoru i korekcji położenia przetwornika to naprowadzenie przetwornika Megalive na obiekt z widoku Mega360. Bardzo ciekawa, systemowa funkcja. Przydatna zwłaszcza dla tych, którzy obławiają struktury denne. Mniej przydatna do wyszukiwania ryb pelagicznych. Urządzenie działa wyłącznie z przetwornikiem Megalive, tzn. jego menu aktywuje się w ploterach Huminbirda po połączeniu obydwu urządzeń, które komunikują się Ethernetem. Oznacza to, że jeśli ktoś chce korzystać z zaawansowanych funkcji tej obrotnicy z innymi systemami Live- musi i tak korzystać z Megalive a przynajmniej je posiadać i podłączyć do TargetLocka.
No i nadchodząca niedługo premiera- obrotnica dokładana do silników dziobowych z korekcją położenia przetwornika dzięki zewnętrznemu kompasowi w sieci NMEA2000 czyli Revolution sonar: https://revolutionsonar.com/ Futurystyczny wygląd pedału, funkcje sterowania mechanicznego, przeszukiwanie sektora oraz wspomniana korekcja położenia przetwornika. Jestem ciekaw ile to będzie kosztować, zapowiada się naprawdę dobrze.
Podsumowując zebrane informacje- po pierwsze, to nie są wszyscy gracze na rynku , obecni są także mniejsi producenci, hobbyści i ich urządzenia- także i u nas. Po drugie- obrotnice to dość drogi sprzęt, te najbardziej zaawansowane kosztują tyle co silnik dziobowy, który …..może je zastąpić. Po trzecie – można zastępować te obrotnice rozwiązaniami mechanicznymi – na bazie silników dziobowych sterowanych mechanicznie stopą czy innych urządzeń działających na bazie transmisji ruchu cięgłami. No i najważniejsze- montaż tego typu urządzeń powinien być przemyślany- blisko ekranu, tam gdzie dużo miejsca i szerokie kąty rzutu przynętą.
  • Like 3

• 0

Cześć. 

Na stronie KED jest wersja sztycy z podwójnym montażem przetwornika jak niżej.

https://www.kaiser-edelstahl-design.de/Geberstange-KedFlex/SW10034.1

Ten drugi jest nieruchomy. Jak uważacie, czy zamontowanie tam gt56 ma sens?

Chodzi  o szybsze namierzanie panoptixem ryb z pomocą sonaru bocznego.

Z góry dzięki za opinie. 

• 0

pytanie do użytkowników KED. Czy oryginalne mocowanie (garminowskie) przetwornika LSV34 będzie pasowało do sztycy KED ? 

Tam w ogóle nie używasz mocowania garmina. Kupujesz konsolę pod lvs34 i sobie w łatwy sposób potem przestawiasz przetwornik na różne widoki. Mocujesz przetwornik bezpośrednio do konsoli KED. 

https://www.kaiser-edelstahl-design.de/Garmin-LVS-34-Konsole-V4A/SW10060

Edytowane przez rower26

• 0

sztyca KED ma 16 mm średnicy. A to mocowanie garmina jest chyba na 28 mm. Rodzimi producenci sztyc dokładają jszcze obejmę na dole sztycy żeby to ustrojstwo garminowe się trzymało. Polskie sztyce zazwyczaj mają 25 mm średnicy.  Jak już ktoś decyduje się na sztycę KED to raczej po to żeby w pełni z niej korzystać. KED bez konsoli to jak Bolek bez Lolka. Sam używam tańszej sztycy, z polskiej manufaktury. Jednak pływałem sporo na KED i będąc cholerną sknerą byłbym w stanie przełknąć różnicę w cenie. 

Edytowane przez rower26

• 0

pytanie do użytkowników KED. Czy oryginalne mocowanie (garminowskie) przetwornika LSV34 będzie pasowało do sztycy KED ? 

Oryginalne nie będzie pasowało chyba, że zwiększysz średnicę zewnętrzną sztycy, na przykład ichnią przejściówką do Mega Live HB.

https://www.kaiser-edelstahl-design.de/KED-Humminbird-Mega-Live-Geberkonsole/SW10028

To z linku zakładasz na sztycę a na to oryginalny uchwyt do Garmina 

• Like 1

• 0

Pytanko czy jest jakas roznicac miedzy konsola za 99e do 34 , a ta quick release za 105 poza tym, ze jedna latwiej zdjac?

Jak sie sprawuje ten quick release? I czy sa jakiekolwiek roznice w stos do oryginalnego mocowania poza dopasowywaniem bolkow do lolkow? Myslalem przez moment by dokupic ten quick release i ew przekladac przetwornik na bb, ale jak pomysle to jeszxze przewody, gls10, kable od niego do zasilania i echa i juz mi sie wydaje, ze 3 razy to przeniose zanim uznam, ze to za duzo roboty. Moze ma ktos jakis patent?

• 0

potrzebuje sztyce do pontonu. Czy ktoś ma doświadczenie z takim ustrojstwem?

LSp1100 Tokarex - sklep internetowy

Zajrzyj na FB do https://www.facebook.com/share/1Y3uHD8qes/ masz gotowe rozwiązanie. Niezbyt tanie ale ...

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez GregorS

• 0

W końcu jest coś ciekawego na rynku, zrobione w części elektroniczno-mechanicznej siłami krajowymi. 

Generalnie jest to dostawka do znanych sztyc KED wersji przedostatniej. 

Praca mechaniczna i z korby, utrzymanie kierunku na bazie żyroskopu, przeszukiwanie sektorowe, przeszukiwanie dookólne. 

Sterowanie za pomocą pedału i pilotów. 

Będę to testował do końca roku, na moich mediach będą materiały.

post-55901-0-67452900-1746103437_thumb.jpg

post-55901-0-99273800-1746104132_thumb.jpg

Edytowane przez Sonary i mapy
  • Like 3

• 0

Zapraszam do zapoznania się z JGRobo.pl wersja 2.0 

Co nowego: 

- mikrokontroler - komunikacja bezprzewodowa ze wszystkimi poniższymi elementami do sterowania  

- 7" panel dotykowy o bardzo mocnym podświetleniu (słońce mu nie straszne) komunikacja bezprzewodowa

- przyciski nożne komunikacja bezprzewodowa

- potencjometr komunikacja bezprzewodowa

- pilot RC

Montaż w 100% automatycznego uchwytu tera możliwy na dziobie, burcie no i tradcyjnie moje ulubione miejsce rufa.

Zapraszam do zapoznania się na stronie którą będę uzupełniał o nowe filmy i zdjęcia bo wszystko robię sam a czasu niestety nie da się rozciągnąć.

Pozdrawiam

JGRobo.pl

• 0

Zapraszam do zapoznania się z JGRobo.pl wersja 2.0 

Co nowego: 

- mikrokontroler - komunikacja bezprzewodowa ze wszystkimi poniższymi elementami do sterowania  

- 7" panel dotykowy o bardzo mocnym podświetleniu (słońce mu nie straszne) komunikacja bezprzewodowa

- przyciski nożne komunikacja bezprzewodowa

- potencjometr komunikacja bezprzewodowa

- pilot RC

Montaż w 100% automatycznego uchwytu tera możliwy na dziobie, burcie no i tradcyjnie moje ulubione miejsce rufa.

Zapraszam do zapoznania się na stronie którą będę uzupełniał o nowe filmy i zdjęcia bo wszystko robię sam a czasu niestety nie da się rozciągnąć.

Pozdrawiam

JGRobo.pl

Rozumiem, że mając jeden lvs34 - i takie cuś - nie musze nic robić aby przechodzić miedzy trybami - uchwyt mi załatwia wszystko i dodatkowo jeszcze widzę - gdzie pada latarka w perspektywie i do przodu - bez zastanawiania sie...masz chłopie łeb jak sklep. Trzymam kciuki aby przyniosło Ci to siano. Sam sie zastanawiałem nad 2 już live- bo jeszcze nie popływałem za dużo na pierwszysm a już mnie denerwuje to przestawianie pozycji porspektywa/przód/down...a to w cenie mniejszej niż 2 live takie cos!! Moje gratulacje. . Ile do tego jest okablowania? pytam bo na gumiaku każdy cm 2 na wagę złota?

Edytowane przez Robert Wolf

• 0

Rozumiem, że mając jeden lvs34 - i takie cuś - nie musze nic robić aby przechodzić miedzy trybami - uchwyt mi załatwia wszystko i dodatkowo jeszcze widzę - gdzie pada latarka w perspektywie i do przodu - bez zastanawiania sie...masz chłopie łeb jak sklep. Trzymam kciuki aby przyniosło Ci to siano. Sam sie zastanawiałem nad 2 już live- bo jeszcze nie popływałem za dużo na pierwszysm a już mnie denerwuje to przestawianie pozycji porspektywa/przód/down...a to w cenie mniejszej niż 2 live takie cos!! Moje gratulacje. . Ile do tego jest okablowania? pytam bo na gumiaku każdy cm 2 na wagę złota?

Dokładnie tak nic nie musisz robić mechanicznie tylko sobie klikasz albo na pilocie albo na panelu albo w telefonie reszta robi się automatycznie ty masz czas na łowienie a nie przestawianie. Wszysko co się dzieje z przetwornikiem pod wodą jest wizualizowane na ekranie również z wiązką przetwornika. Kable to  zasilanie  panela i zasilanie do uchwytu tak samo jakbyć silnik elektryczny podłączał wszystko pozostałe komunikuje się bezprzewodowo.

Dzieki

Pozdrawiam

• Like 1

• 0

potrzebuje sztyce do pontonu. Czy ktoś ma doświadczenie z takim ustrojstwem?

LSp1100 Tokarex - sklep internetowy

sprzedałem ponton i zostały mi dwa rodzaje uchwytów: jeden do klasycznego przetwornika (używałem GT56) i do livescope (LVS34)

do klasycznego przetwornika

post-64358-0-27252900-1746913903_thumb.jpg  post-64358-0-41627500-1746913936_thumb.jpg post-64358-0-71205300-1746913966_thumb.jpg

do livescope

post-64358-0-67945200-1746913998_thumb.jpg post-64358-0-92563600-1746914019_thumb.jpg post-64358-0-13091500-1746914043_thumb.jpg

jak coś oba są do sprzedaży

• Like 1

• 0

Panoptix zamówiony (lvs34)

Jedno pytanie. Sztyca KED czy AngryFish?

Mocowanie do relingu. Jakieś sugestie?

Osobiście używam angry fish, pływałem też na Ked. Zrobiłem sobie kilka usprawnień i jest ok ale KED to inna bajka. Jak chcesz ewentualnie wyśrodkować finansowo to zobacz wędkarska sztyca. Zrobił teraz nowe modele które upodabniają się do KED. Jest mniejsza średnica rury. Śmialo mocuj na reling. Zamocuj tak żeby było ci wygodnie. Jak cały dzień pokręcisz sztycą to łapy drętwieją jak nie ma pełnego komfortu obracania. Edytowane przez rower26

• 0

Ta sztyca KEDa 2.0 powiedzmy. Jak dla mnie kozak. 

Kedowskie sztyce mają coraz fajniejsze rozwiązania instalacyjne ale stają się wyspecjalizowanymi do forwarda, bardzo małe kąty regulacji od burty i do burty. 

Sprzęt Hirsha obecnie może być wyposażony w napęd i stabilizację żyroskopową, tak samo jak KED1.