Skocz do zawartości
  • 0

Klin mk powerdrive 45 GPS

Krzysiu

Pytanie

Witam serdecznie potrzebuje zakupić klin do mocowania śruby do silnika jak w tytule jakoś nie mogę znaleźć w internecie a zamienniki oferowane przez sklepy są to po prostu kliny od haswinga które jednak są minimalnie mniejsze co powoduje drgania podczas pracy silnika w niektórych jego ustawieniach .

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź .

Pozdrawiam Krzysiu .

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Weź suwmiarkę do ręki zmierz ile ten klin ma średnicy i długości oraz średnicę ośki, a później podzwoń po importerach i przedstawicielach tej marki i poproś o taki klin. Skoro sprowadzają silniki mają też dostęp do części. Tu masz jakiś z pierwszego lepszego linku zestaw do Minn Koty

https://mc-sklep.pl/zestaw-mocujacy-srube-minn-kota-p-572.html

A jeśli Cię oleją, zwyczajnie dorób taki klin u lokalnego tokarza. To jest 3 minuty roboty. 

Edytowane przez darek63
  • Like 1

• 0

Może ten plan tokarza to jakiś sposób choć nie będę ukrywał że wolę po prostu kupić oryginał niż jeździć kombinować załatwiać szukać .

Kiedyś jak miałem starą Hondę i nie mogłem kupić klinów bo nie było już do tego modelu, a jak były to w USA i wychodziło to kupę kasy, więc zwyczajnie napisałem kawałek kodu i wytoczyłem kilka sztuk. Zobacz, że to nie jest nic strasznego. Każdy lokalny ogarnięty majster to zrobi i trwa to chwilę. Specjalnie wrzuciłem ten film, że tam czarów to nie ma. Nie można się wszystkiego bać bo zginiemy jako naród. Trzeba być zaradnym.

• Like 1

• 0

Jeśli nie kupisz dedykowanego klina, to czasem nie ryzykuj z wstawianiem w pełni stalowego. Klin musi być z bardziej miękkiego materiału, który w razie czego ulegnie zerwaniu. Kup miękką śrubę nie w pełni gwintowaną lub inny podobny materiał i jak masz dwie sprawne ręce to wiertarką na papierze ściernym zeszlifujesz na odpowiedni wymiar. Chwila zabawy a ile radochy.

• 0

Chwila zabawy a ile radochy.

Dokładnie tak. Dodam jeszcze.

Specjaliści od projektowania tego typu części nigdy nie projektują popularnych wymiarów. Nie będzie np. 6mm tylko 6.2. Nie będzie 5mm tylko 5.5mm. A to dlatego, żeby nikt nie uciął z gwoździa za 5 groszy i pływał dalej. Trzeba kupić klin za 15 / 20 / 50 / 100 zeta bo to nazywa się outboard :) 

• 0

A więc dało się bez toczenia więc może szybko powiem jak by komuś miało się przydać dobrałem przyzwoitej jakości śrubokręt dociąłem boschem dwa kliny potem jeszcze mała obróbka papierem ściernym i jest niczym oryginał . Dla podpowiedzi klin we wkrętarkę papier w imadło odpowiedni docisk i wyszło super . Za 20 złoty dwa kliny oczywiście nie wliczając wkrętarki .

Pozdrawiam Krzysiu.

Edytowane przez Krzysiu
  • Like 2

• 0

Powiem tak brałem to pod uwagę dobierając materiał na pewno jest dużo słabszy od wału zastanawiałem się czy aby słabszy od kompozytu z którego wykonana jest śruba .

Aczkolwiek mam to gdzieś z tyłu głowy że może być mocniejszy od oryginału więc plan jest taki że jeszcze na tym samym patencie dorobię coś z wiertła o podobnej średnicy bo kruchość standardowych wierteł pozwoli na złamanie klinu zanim dojdzie do uszczerbku kompozytu śruby .

Edytowane przez Krzysiu