Skocz do zawartości

Jak daleko jeżdzicie na jednodniowe wedkowanie?

mario_s

Rekomendowane odpowiedzi

Każda trasa się opłaca jak są rybki, inaczej się łowi i odpoczywa nad wodą, kiedy wiesz że zaraz może strzelić kaban.

Moje wędrówki są raczej trociowo-pstragowe i takie do 100/120km na 2/4h to luzik, ale dalej to już raczej cały dzionek.

• Like 1

Najbardziej ekstremalne wyprawy to czasy studenckie. 31.12.1995- Sylwester wypadał w niedzielę czyli można było wystartować z trociami o jeden dzień wcześniej. Nocnym pociągiem (z 2 przesiadkami) wyjechałem z Bytomia. Ok. 6 rano byłem w Słupsku, potem autobusem do Bydlina. Temperatura  15 stopni na minusie. Skrzydełko obrotówki zamarzło mi pod kątem 90 stopni. Po 2 godzinach złowiłem swoją pierwszą troć w życiu (chudą kelcinę) i latałem z nią nad rzeką chwaląc się każdemu napotkanemu koledze  :D  :D  :D .  Po południu autobus do Słupska, pociąg do Olsztyna z przesiadką w Gdyni. Circa about 22 byłem w akademiku. Zapozowałem do zdjęcia z rybą- ja ledwożywy w fotelu i dwóch kumpli z kieliszkami. Wypiłem toast za rybę.... i zwaliłem się w ciuchach nie doczekawszy 12.

• Like 16

Zdarzało mi się jechać rano, przed pracą, 130 km na pstrągi. Połowic 4 godziny i wracać na 14.00 do pracy. 70-100 km, to norma. Tyle że u mnie 70 km nad Oderkę, to 1,5 godziny jazdy, ze względu na drogę jaką się tam jedzie. Do tego dochodzi rozkładanie i składanie pontonu. I z 10 godzin zostaje 5 na wędkowanie ????????

• Like 3

Regularnie, latem, jade trasę Zgierz - Koło (tak plus minus 10 km) dwa razy w tygodniu. Wstaję jak jest ciemno. Nad wodą jestem 30 min przed świtem. O 8.00 zbiórka i na 9.00 jestem w pracy. W sumie wychodzi jakieś 3-4,5 godziny łowienia w zależności od miesiąca.

Wychodzi ok 160-180 km w obie strony.

Edytowane przez MatB
  • Like 1

No tutaj niestety występują niepokojące objawy u  mnie. Zdarzyło się na jeden dzień na parsętę - 600km w jedną stronę, wielokrotnie zdarzało się na jeden dzień od świtu do zmierzchu nad Odrę -> ~300km w jedną stronę. Do stówki w jedną stronę to regularnie :) Na co dzień (kilka razy w tygodniu) 30 - 50km w jedną stronę.
największy extreme to prawie 1000km  w jedną stronę na Litwę na jeden nocleg i 2 dni łowienia.

• Like 3

130km to robię i robiłem regularnie . Ale to raczej latem . Mój ojciec robił identyczne trasy końcem 80-tych/ początkiem lat 90-tych regularnie zimą Maluchem by połowic godzinę max dwie po robocie. A mnie się nie chce po robocie na ryby stanąć.... Rok temu próbowałem zrobić wyjazd ok. 300km  w jedną stronę -NIGDY WIĘCEJ! I nie wiem czy musze iść do lekarza bo ze mną cos nie tak czy to jest nienormalne by wyjechać o 4rano na wodzie być około 9 połowić tak do 20-21 do domu jakimś cudem zajechać na 1 nie powodując wypadku (kilka razy przysypiałem bo prawie 12h na wodzie w największym upale zrobiło swoje)  .Potem nawet 2/3 dni dochodzę do siebie i odchorowuje. Tak nawiasem najlepszy okres brań przesiadujemy w aucie. 

Kiedyś jak mi się jeszcze chciało to 130 w jedną stronę nie było problemem. Dla wędkarza najgorsze co może być to kupić działkę nad jeziorem....

To jest koniec życia! Mówię po sobie -kupno działki czy to nad rzeką czy jeziorem i nagle przestajemy jeździć w inne miejsca na urlopy. A po kilku(nastu) latach ,,budzimy się z ręką w nocniku" i zastanawiamy się co myśmy zrobili z własnym życiem..... 

• Like 1

Ponoć im dalej od domu to lepiej ryby biorą

To oczywiste.

Można tylko dodać, że nawet jak odjedziemy od domu bardzo, bardzo daleko. To i tak po drugiej stronie rzeki czy jeziora będą grasowały te największe, te wymarzone. Nie wiem czemu tak jest, ale u większości z nas jest to oczywistą oczywistością ;)

• Like 1

Za okoniem, szczupakiem czy kleniem jeżdżę maksymalnie do 50-60km w jedną stronę. Zazwyczaj szukam łowisk w okolicy domu. Nie zauważyłem zależności, że im dalej tym lepiej. Czasami wygrywa ciekawość i chęć poznania nowej wody.

Na pstrągi mam nieco dalej i wychodzi do 120-150km w jedną stronę. Widoki i spokój nad wodą rekompensują niedogodności z dojazdem. Wieczorem dobrze jeż poczuć pozytywne zmęczenie:).

PS.

Najlepiej biorą tam, gdzie nas nie ma lub dzień wcześniej:)

• Like 2

Na wiekszosc miejscowek mam 160-180km w 1 strone. Z lodzia uwzgledniajac limit predkosci,pakowanie, podpinanie pod domem wodowanie etc to czas wedkowania + minimum5-7h. Coraz rzadziej jezdze. Pozna wiosna jak sa dlugie dni (jasno jest gdzies od 3-4 do 22-23) bylem caly dzien na rybach tylko raz.

W zimie jak dni krotkie a woda zimna zdarza sie wedkowac z plywadelka podobna ilosc czasu, jaka zajmuje dojazd na lowisko