Skocz do zawartości

Jak daleko jeżdzicie na jednodniowe wedkowanie?

mario_s

Rekomendowane odpowiedzi

Niezłe grono wariatów tutaj  ;)

Do 2 h w jedną stronę. Najbardziej wariacki wypad to Drużno na raz - wyjazd o północy z południa wielkopolski, 7 rano w bazie, cały dzień łowienia i wio do domu. 

Ale tutaj widzę dużo większych wariatów ;)

• Like 1

Kiedyś mieszkając w Łodzi żeby pojechać nad Wartę jechałem z przesiadkami zbiorkomem ze 45 min do PKS’u, ponad godzinę i na koniec szedłem 4 km do rzeki. Dzisiaj samochodem to jest już łatwizna  :)

Edytowane przez Darek_W

To się nazywa optymalne miejsce zamieszkania .

Iiii... zdjęcie z mojego okna. Za płotem Omulew, 3 km dalej Narew, najbliższe jeziora 70 km. W dołku uwidocznionym na zdjęciu pływają karpie, szczupaki i amury ????.

Edytowane przez Mysha

O dużo wyjazdów 150 km średnio na rzeki łososiowe -wyjazd ciemno powrót ciemno . Ale wolę kilku dniowe wypady.

Oranie , kilka km rzeki inaczej się nie da .  No cóż zmęczenie - pesel się upomina . W drodze powrotnej myślę co przebudować w blaszkach ......

Hmm....dawnymi czasy zdarzało często się jeździć słynnym pociągiem 0.53 z Poznania na Pomorze i wracać w drugą noc. Tłok zawsze był nie od opisania..Alibo w drugi koniec tzw "szmuglerem" w podobnych godzinach. Powroty nie były problemem spało się na stojąco(Chroniąc wędkę  między nogami i rękoma) a ścisk był taki że inni pasażerowie nie pozwalali upaść  :) Eh... 

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 3

Hmm....dawnymi czasy zdarzało często się jeździć słynnym pociągiem 0.53 z Poznania na Pomorze i wracać w drugą noc. Tłok zawsze był nie od opisania..Alibo w drugi koniec tzw "szmuglerem" w podobnych godzinach. Powroty nie były problemem spało się na stojąco(Chroniąc wędkę  między nogami i rękoma) a ścisk był taki że inni pasażerowie nie pozwalali upaść  :) Eh... 

0.53 z (chyba) Mysłowic do Kołobrzegu. Piękne czasy Marcinie! Ten stres, czy uda się wejść do niego w Poznaniu. :) Z przesiadkami do Daszewa nad Parsętą albo czasami jak ja do Korzybia nad Wieprzą. Bo tym 0.53 do Okonka i dalej pieszo na Gwdę w Lędyczku to był mały pikuś. Jednodniówki z Poznania pociągami (z przesiadkami) na Czernicę, na Brdę i jeszcze wiele takich wariackich tras się zaliczało. Kiedyś z kumplem wybraliśmy się jego maluchem na Trzy Mosty pod Karlinem. Najśmieszniejsze, że obaj nie pamiętaliśmy połowy powrotnej trasy. Tak byliśmy wykończeni. Obudziliśmy się dopiero na wiadukcie w Suchym Lesie, czyli praktycznie w Poznaniu. :)

• Like 1

Wisłe od domu mam 300m, jedna działka do samej lini brzegowej, druga działa do lini brzegowej starorzecza. Jezioro 550ha 5km w lini prostej. Na pstrągi 35km lub 160-220km, zaporówki za sandaczem 75-120km w jedną mańke. Jak było wolno to za dorszem raz do roku 700km, nad Odrą też raz byłem 700km do Bielinka. Laponia 4550km w dwie strony. Ciekawe ile km łącznie się zrobiło na same ryby????

Jak czytam wasze komentarze to mnie serce boli, mi się nie chce jechać dalej niż 60km na ryby, a co dopiero 250. Może problem w tym, że w okolicach mam same rybne wody i w promieniu 30km kilka rzek plus zalew i Drużno. Chyba, że jestem leniwy, a to tak też pewnie jest ????.

• Like 1

Jak byłem dzieciakiem/nastolatkiem/studentem to pojechać 20-30km na ryby to juz była nie lada wyprawa bo mogłem spokojnie łowić na innych wodach w promieniu 15km.
Po wyprowadzce do UK jeździłem na ryby max 2h w jedną stronę - bo musiałem.
Po powrocie do Polski łowię na okolicznych jeziorach - od wyjścia z domu do bycia na łodce w pełnej gotowości (włączone echo, wszystko na pokładzie, herbatka w kubku nalana) to jest 40 min i tego się trzymam. Wielokrotnie rozważałem pojechać gdzies dalej ale wydaje mi się to po prostu stratą czasu.

Łowiąc blisko domu mogę byc nad woda nawet 5 razy w tygodniu. Wieczorem robię szybki desant na okoniową górkę, 2-3h łowienia i starczy.
Staram się wykorzystac czas nad wodą produktywnie, tzn. być nad wodą tylko wtedy kiedy warto. Tylko jak dni są krótkie jesienią i zimą jestem nad woda cały dzień.
Nie mam rewelacyjnych łowisk koło siebie, co najwyżej dość dobre. Wolę ję poznać dokładnie i wykorzystać czas na maksa.

Mam Wisłę pod ręką ale nad nią nie chodzę bo woda jest mało przezroczysta :D Mieszkałem długo pod Wa-wa blisko rzeki Świder ale ten akwen jest trudny tj. jest w nim mało ryb i jest zbyt sportowy. Można pochodzić, porzucać i tyle. 30 lat temu było inaczej.

Ale urzekły mnie wody okręgu olsztyńskiego i zamierzam opłacić tamtejsza składkę i pomykać tam mimo że w jedną stronę jest min. 200km (3h) gdyż czystość i obfitość wod mnie urzekła...

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Ja regularnie jeżdżę rano przed pracą 110km w jedną stronę. Plan na jutro: pobudka o 4.20, o 6.00 jestem na łowisku, wędkowanie do 8.00 i 9:30 odpalam kompa w robocie. W zeszłym tygodniu byłem 7 dni pod rząd na rybach, nie zaniedbując obowiązkòw rodzinnych. Moja żona twierdzi że nie jestem normalny:)

• Like 7

Ja mam niby tylko 80coś km w jedną stronę nad swój kawałek Narwi ale coraz ciężej się z wiekiem jeździ, nawet wygodnym samochodem. Jeszcze jestem na łowisku ok. 60-70 razy w roku ale coraz częściej zamiast tego wyskakuję nad rzeczkę, do której mam 5 minut jazdy, oczywiście nie to samo ale głód rzucania można zaspokoić.

• Like 1

W fajne miejsce nie ma ograniczeń.

Bywało, ze do pracy jechałem 600km (5-6h) załatwiałem pare spraw i wracałem do Polski do domu wyspać się we własnym łóżku. No to skoro bez sensu do pracy sie da, to czemu miałoby sie nie dać na ryby?  :D

Czemu tak nie jeżdżę? Bo mam Odrę bliżej. A wyjeżdżając z województwa … nie wolno, bo to inne PZW. Ale fajną Odrę mam na slip 20 min a jadę czasem w inne miejsce godzinę.

Ale teraz to w ogóle nie wyzwanie.

Pamietam jak za dzieciaka wieczorem kanapki, ciasto z kaszy manny trzeba było ugotować, 2:00 pobudka kilometr na tramwaj na dworzec (jak tramwaj nie przyjechał to biegiem z 3 km), 3:30 pociągiem do białego kościoła i jeszcze z majdanem z buta ponad kilometr na … dwa stawy. Dzień łowienia i to samo do domu. Kiedyś jak przysnęlismy w pociągu to nas na bocznicę wywieźli. :D

A teraz auta i problem …

Jakby wody w Polsce były dostępne z jednej karty to bym spoko jeździł dalej. I polecam w takim przypadku spanko koło południa, naprawde robi robotę i na zmęczenie i kręgosłup  :D

Hehehe mam inne pytanie: ile jesteście w stanie rzucać? W tym roku pobiłem rekord. Od świtu do zmierzchu na wodzie 15h i non stop rzucanie minus pół godz drzemki w południe.

Edytowane przez Qh_

W fajne miejsce nie ma ograniczeń.

Bywało, ze do pracy jechałem 600km (5-6h) załatwiałem pare spraw i wracałem do Polski do domu wyspać się we własnym łóżku. No to skoro bez sensu do pracy sie da, to czemu miałoby sie nie dać na ryby? :D

Czemu tak nie jeżdżę? Bo mam Odrę bliżej. A wyjeżdżając z województwa … nie wolno, bo to inne PZW. Ale fajną Odrę mam na slip 20 min a jadę czasem w inne miejsce godzinę.

Ale teraz to w ogóle nie wyzwanie.

Pamietam jak za dzieciaka wieczorem kanapki, ciasto z kaszy manny trzeba było ugotować, 2:00 pobudka kilometr na tramwaj na dworzec (jak tramwaj nie przyjechał to biegiem z 3 km), 3:30 pociągiem do białego kościoła i jeszcze z majdanem z buta ponad kilometr na … dwa stawy. Dzień łowienia i to samo do domu. Kiedyś jak przysnęlismy w pociągu to nas na bocznicę wywieźli. :D

A teraz auta i problem …

Jakby wody w Polsce były dostępne z jednej karty to bym spoko jeździł dalej. I polecam w takim przypadku spanko koło południa, naprawde robi robotę i na zmęczenie i kręgosłup :D

Hehehe mam inne pytanie: ile jesteście w stanie rzucać? W tym roku pobiłem rekord. Od świtu do zmierzchu na wodzie 15h i non stop rzucanie minus pół godz drzemki w południe.

Jak ryba bierze czy jak nie ma brań?.