Skocz do zawartości

Jak daleko jeżdzicie na jednodniowe wedkowanie?

mario_s

Rekomendowane odpowiedzi

Nie No brała. 1 okoń. :D za całe 15h. Okonek raczej.

Ale ja jestem wędkarzem nie rybakiem. Nie pytałem o łowienie tylko rzucanie. ;) To był naprawdę fajny dzień.

To wytrwały jesteś nie ma co????, ja po takim dniu rozważyłbym zmianę łowiska, a w dalszej kolejności hobby.????

Zmieniałem miejscówki. 15km Odry przeorałem. Normalnie jestem raptus. Nawet kiedyś ksywkę miałem Nagły. Ale tu patrz, jestem oazą cierpliwości. Ja po prostu lubię ciszę, zadupie i sobie porzucać (co zajmuje mózg nie myśli się o pracy i kłopotach ani żeby komuś wp. ;) ). Ryby to tylko miły dodatek. A ogólnie od czerwca, nie miałem wypadu bez ryby, włącznie z przedwczorajszym popracowym brzegowym wypadem z jednym szczupaczkiem, co mnie dość mocno zdziwiło bo miejscówka raczej słaba.

Ciekawy jestem jak daleko jeździcie na jeden dzien wedkowania? Mi chodzi po glowie trasa 240km w jedna strone, calodniowe wedkowanie i powrot. Do tego rybna rzeka i gwarancja zabawy. W sumie okolo 500km czyli 2x3h w trasie i z 8h wedkowania  z przerwa na jedzonko ;)

No tak z max 300 w jedną stronę, ale to max. Standardem było 146 km w jedną mańkę - w  sezonie takich rundek było około 50.

Mieszkam w Holandii, slip mam 200m od domu, a i tak z raz w tygodniu jadę po 130-150km w jedną stronę na "lepsze wody", a jak jest okres że wiem że daleko biorą naprawdę grube ryby w ilościach hurtowych to zdarza się taka wycieczka 3-4 razy w tygodniu na 2-3h po pracy.

Edytowane przez AdrianMa

Ja mam calkiem sporo fajnych jezior i rzek w okolicy (lubuskie), wiec daleko nie musze jezdzic. Natomiast podrozuje po europie sluzbowo, czesto samochodem - duzo do Danii i Norwegii, wiec na takie wypady zabieram ze soba kija. Ostatnio bylem po drodze na 3h na jeziorze Glenstrup Sø w Danii. Nie mozna oczekiwac za duzo po lapaniu z brzegu, na partyzanta, nie znajac wody, ale akurat tam zabawa byla przednia. Okolo 40 okoni w przedziale 25-35cm, w zasadzie branie co rzut. Bylem tez na inncy jeziorach ale bez rewelacji, ten akwen zapisuje sobie i przy nastepnej podrozy na pewno tam zawitam (akurat na tym zbiorniku oprocz licencji panstwowej, trzeba uiscic oplate lokalna).

https://ibb.co/ys14BZn

https://ibb.co/VWkv5Pm

• 5 miesięcy temu...

Z mojego doświadczenia wiem że do 4 godzin łowienia (spinning) jest pełne skupienie reszta godzin to tylko rzucanie dla rzucania   ;)

U mnie 2 godziny łowienia, a reszta to celne rzuty, prowadzenie w trybie automatycznym, a myśli gdzieś indziej :D

Rzut pod krzaczki na drugim brzegu, chwilę patrzyłem na plecionkę i szczytówkę "ale fajnie ten wiatrak kręci się na wietrze...", nagle strzał klenia oczywiście nie wcięty :D

Wcześniej jeździłem praktycznie co dwa dni za kleniem 15-20km lub codziennie rowerkiem 3km z xul na żwirownię (to jeszcze jak miałem normalną pracę a nie u wyzyskiwaczy)...

Rzece nie wiem co się stało, jakby ryby w niej wymarły (czasami przez kilka wypadów nie dało się nic trafić nawet na sieka oske), a żwirownia została wyjedzona do dna :) Nawet wzdręgi nie widać - okoliczny emeryt od 10-12 dni nie może trafić płoci :D

Najdalej byłem na wodzie pzw poznań. Opłaciłem chyba 50zł, po 8h nocce pracy fizycznej w chłodni od razu nad wodę, 2km lasem... a tu ani jednego wolnego miejsca...

Ponad godzinę szukałem stanowiska i wróciłem do domu bez oddania jednego rzutu :)

I tak wyleczyłem się z polecanych wód :D

Aktualnie jeżdżę bardzo rzadko... Jakoś minął mi zapał i chęci jak widzę to wszystko co się dzieje.

Karty PZW nie opłacam choć czasami jak kłusownik pojadę porzucać - nie że mnie nie stać 500zł zapłacić za składki... Nie widzę potrzeby dokarmiania kormoranów na stołkach, a że ryb nie zabieram (bo nawet nie ma czego na dobrą sprawę) to szkód nie wyrządzam, nawet nie kłuję :D

A szkoda mi pieniędzy na cudze imprezy i ryby, które trafią na prywatny staw prezesa koła.

Wyzbyłem się znacznej części sprzętu... choć mam ochotę jeszcze wyszczuplić arsenał.

Mieszkam w dosyć "pustynnej" okolicy bez wód... A jak już jakieś są to przeorane i zaorane przez spinningistów, spławikowców i grunciarzy.

i oczywiście wielbicieli mięsa :/

Od wędkarstwa oczekuję jedynie relaksu, ciszy, spokoju... więc zbiorniki PZW nie istnieją w moim spisie łowisk.

Najchętniej poznałbym namiary na jakąś opuszczoną wodę, na której nikt już nie łowi, nie ma masy śmieci, ale pozostały jakieś rybki :)

Trochę okonia, wzdręgi, płoci, lina, szczupaka i mam zajęcie :D

Jakby nie było dużych to mógłbym chociaż pobawić się z XUL tzw. czymkolwiek