Skocz do zawartości

Na ryby do Mongolii...

nixon69

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę ze temat jest trudny.

Koledzy byli w zeszłym roku z Bayan i z łowieniem jakiś miodów nie było.

Bigos byl też jakis czas temu, polowił, ale z tego co pamiętam to musiał powalczyć.

Z tego co czytam i z tego co oglądałem, to temat chyba spóźniony o jakieś 10-15 lat.

Sam się szczerzę na taki wyjazd, ale... nei wiem czy przy obecnych wynikach ma to sens?

Troche późno, ale złowić "coś" da się zawsze. Myślę, że na forum żadnej konstruktywnej odpowiedzi nie dostaniesz, bo temat jest naprawdę skomplikowany i niemozliwy do zawarcia w poście, ani nawet relacji z jakiejś pojedynczej wyprawy. Tam naprawdę dużo naszych jeździ, chociaż co roku mniej. To też jakby coś znaczy.

Ja byłem cztery razy, ostatni raz w 2009 roku. Odpuściłem, bo nie chcę psuć tych pozytywnych wspomnień.

Edytowane przez Mari

Ja bylem rok temu i bylo cudownie. Tajmienia nie zlowilem, ale tez i srednio sie staralem. Na lekkie muchowki lowilem lipienie i lenoki. Nie potrzebowalem tajmienia jezeli na wielkie suche muchy lowilem kilkadziesiat sporych ryb dziennie.

Pojade napewno znowu!

Pozdrawiam,

Tomek

Ja byłem 3 razy. Pierwszy był najlepszy, drugi słabszy, trzeci był rozczarowaniem. Powiem Ci szczerze, nie nastawiaj się na wielkie ryby. Podejdź do tematu turystycznie, lekko i spokojnie. Oczywiście trzeba łowić, próbować, walczyć. Daniel najlepszym jest tego przykładem. Niestety Mongolia została zamordowana przez europejczyków i amerykanów. Tajmień to gatunek na granicy wyginięcia. Niestety dotyczy to wszystkich miejsc jego występowania.

Przy okazji, z kim jesteś umówiony w Mongolii? Kto będzie Twoim przewodnikiem, generał, Suche, czy Erdene? Oczywiście napisz na priv. Z tego, co wiem, jest jeszcze 2-3 przewodników, ale nie mają dobrych recenzji. Która rzeka jest Waszym celem?

Mogę spróbować pomóc, ale moim zdaniem to jest wyprawa sentymentalna, nie licz na okazy, zostały zjedzone.

Powodzenia - Bartek