RulleZ Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 Cześć, Czy ktoś wie jak załatwić temat immisji pośredniej? Sąsiad wyremontował łazienkę i wsadził rury w ścianę (ode mnie salon) i mam Niagarę, nawet o 3 w nocy... może już ktoś coś podobnego przerabiał. Spółdzielnia umywa ręce. Dzieki.Odpowiedź może być na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 Cześć, nie miałem takiego przyoadku, ale tak na szybko: jeśli to ściana pomiędzy dwoma mieszkaniami i dał radę tam upchać rury to prawdopodobnie jest to ściana nośna. Ingerencja w strukturę ściany nośnej jest zabroniona. Ja bym poszedł tym torem i zgłosił w nadzorze budowlanym lub do innych instytucji. Do spółdzielni pismo z potwierdzeniem doręczenia o zaistniałej sytuacji, zagrożeniu struktury budowlanej w razie wycieku itp. Powinno pomóc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 Podział na lokale nie ma nic wspólnego z konstrukcją budynku.Sugerowałbym poszukać kogoś, kto zmierzy poziom hałasu, jeśli dobrze zrozumiałem problem. Można zwrócić się do powiatowego inspektoratu SANEPID, powinni dać namiary na osobę ze sprzętem. Pomiar trzeba zrobić w dzień i w nocy, tj. po 22:00. Mierzy się tzw. głośność tła i poziom hałasu w momencie spuszczenia wody przez sąsiada. Różnicę porównujesz do normy w budynkach mieszkalnych, znajdziesz w necie dopuszczalne poziomy hałasu. Oczywiście możesz zażądać od zarządcy wykonania takich pomiarów, ale to będzie dużo trudniejsze. Czeka cię długa batalia bez gwarancji sukcesu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 Straż miejska mierzy pomiar hałasu, zwracałem się swego czasu o pomoc, jak mi 'somsiad' napie alał udarem od 6-22. Zmierzyli, normy przekroczone, dowalili jakieś.mandaty i remont się skończył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 Strażnik raczej nie przyjdzie w nocy, a to jest główny problem. W dzień nie będzie przekroczenia norm ze względu na wysoki poziom hałasu tla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qaya Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 Cześć, przy immisjach - w uproszczeniu - ważne jest wykazanie, że sąsiad zakłóca korzystanie z nieruchomosci - Twojej - ponad tzw. przeciętną miarę (art. 144 kc). Można też próbować z tytułu ochrony dóbr osobistych - tańszy proces (art. 24 kc). Jak masz pytania napisz na priv. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 4 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2024 Witam Konsultacje prawne z zakresu art. 144 kc wydają się w tym przypadku wskazane . Ja mam nieco podobny problem z immisjami związanymi z umieszczeniem klimatyzatora nad moją głową , ca 80 cmod górnej krawędzi okien i ca 1,10 m nad głową gdy korzystam z balkonu . Urządzenie wbrew uchwale co do miejsc montażu i zakresu głośności pracy w/w. Zarząd wspólnoty umył ręce pomimo wyraźnych zapisóww uchwale , co do miejsc i sposobu montażu i uzyskania zgody . W związku z brakiem chęci załatwienia sprawy przez zarząd i sąsiadkę -sprawa jest zgłoszona pozwem w sądzie i czeka na swoją kolejkę .Niejako dodatkowo poruszone będą wcześniejsze immisje jak : zbieranie z balkony wyrzucone resztki jedzenia , śmieci , resztki niedopałków , czy popiół z wypalonych papierosów czy bezprawne zajęcie części wspólnej klatki schodowej.Niestety całość zdarzeń jest wynikiem indolencji zarządu w zakresie wypełnienia podstawowych funkcji i znajomością przepisów w tym ustawy o najmie lokali , art.144 kc , art. 82 k. d/s wykroczeń itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 9 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2024 Dzięki wielkie. Może podskoczę do urzędu dzielnicy po darmowa poradę prawną również. Muszę to spokojnie ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 Hej, nadzór budowlany się tym zajął. Sąsiad naruszył konstrukcje ściany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 Hej, nadzór budowlany się tym zajął. Sąsiad naruszył konstrukcje ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 Hej Daj znać , co wynikło z tego dalej . Jako strona powinieneś mieć możliwość wglądu w dokumenty w/w sprawy ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 A można było rurę zaizolowac/wygłuszyć wełną mineralną i byłoby cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi