Skocz do zawartości

Immisja Pośrednia (sąsiedzka)

RulleZ

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy ktoś wie jak załatwić temat immisji pośredniej? Sąsiad wyremontował łazienkę i wsadził rury w ścianę (ode mnie salon) i mam Niagarę, nawet o 3 w nocy... może już ktoś coś podobnego przerabiał.

Spółdzielnia umywa ręce.

Dzieki.

Odpowiedź może być na priv.

Cześć, nie miałem takiego przyoadku, ale tak na szybko: jeśli to ściana pomiędzy dwoma mieszkaniami i dał radę tam upchać rury to prawdopodobnie jest to ściana nośna. Ingerencja w strukturę ściany nośnej jest zabroniona.

Ja bym poszedł tym torem i zgłosił w nadzorze budowlanym lub do innych instytucji. Do spółdzielni pismo z potwierdzeniem doręczenia o zaistniałej sytuacji, zagrożeniu struktury budowlanej w razie wycieku itp. Powinno pomóc.

• Like 1

Podział na lokale nie ma nic wspólnego z konstrukcją budynku.

Sugerowałbym poszukać kogoś, kto zmierzy poziom hałasu, jeśli dobrze zrozumiałem problem. Można zwrócić się do powiatowego inspektoratu SANEPID, powinni dać namiary na osobę ze sprzętem. Pomiar trzeba zrobić w dzień i w nocy, tj. po 22:00. Mierzy się tzw. głośność tła i poziom hałasu w momencie spuszczenia wody przez sąsiada. Różnicę porównujesz do normy w budynkach mieszkalnych, znajdziesz w necie dopuszczalne poziomy hałasu. Oczywiście możesz zażądać od zarządcy wykonania takich pomiarów, ale to będzie dużo trudniejsze. Czeka cię długa batalia bez gwarancji sukcesu. :(

• Like 1

Cześć, przy immisjach - w uproszczeniu - ważne jest wykazanie, że sąsiad zakłóca korzystanie z nieruchomosci - Twojej - ponad tzw. przeciętną miarę (art. 144 kc). Można też próbować z tytułu ochrony dóbr osobistych - tańszy proces (art. 24 kc). Jak masz pytania napisz na priv.

• Like 1

Witam

Konsultacje prawne  z  zakresu   art. 144 kc  wydają się  w tym przypadku   wskazane . Ja mam  nieco podobny problem  z  immisjami   związanymi   z umieszczeniem klimatyzatora  nad moją głową  , ca  80 cm

od górnej  krawędzi  okien  i ca  1,10 m  nad głową  gdy korzystam z balkonu . Urządzenie  wbrew  uchwale  co do miejsc  montażu  i zakresu głośności  pracy w/w. Zarząd  wspólnoty   umył ręce  pomimo wyraźnych zapisów

w uchwale , co do miejsc i sposobu  montażu  i uzyskania zgody .  W związku  z brakiem chęci  załatwienia  sprawy  przez zarząd i sąsiadkę  -sprawa  jest  zgłoszona pozwem w sądzie  i czeka na swoją kolejkę  .

Niejako  dodatkowo  poruszone będą wcześniejsze  immisje  jak : zbieranie  z balkony wyrzucone  resztki jedzenia  , śmieci  , resztki niedopałków  , czy  popiół  z wypalonych papierosów czy bezprawne zajęcie  części wspólnej klatki schodowej.

Niestety całość  zdarzeń  jest wynikiem  indolencji  zarządu  w zakresie  wypełnienia  podstawowych funkcji  i znajomością  przepisów  w tym ustawy  o najmie lokali  , art.144 kc  , art. 82 k. d/s wykroczeń itd...

• 2 miesiące temu...