Flick Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2024 Ostatnio kupiłem wędkę z starej wersji, czy miał ktoś styczność z wędką Robinson Diaflex 9ft w klasie 6? Czy orientujecie się ile może być warta itd? Nie mam na niej żadnego kodu natomiast wędka nigdy nie była nad wodą. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2024 Dwuskład? 150-250PLN. A ile ktoś będzie za nią chciał dać to już inna inszość. 250 praktycznie niemożliwe. Zobacz ile kosztuje np. Mikado Fly o takich samych parametrach w 4 składach i bedziesz miał przykład ceny nowej wędki wieloskładowej które teraz są w modzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flick Opublikowano 12 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 Dwuskład? 150-250PLN. A ile ktoś będzie za nią chciał dać to już inna inszość. 250 praktycznie niemożliwe. Zobacz ile kosztuje np. Mikado Fly o takich samych parametrach w 4 składach i bedziesz miał przykład ceny nowej wędki wieloskładowej które teraz są w modzie.No właśnie nie to jest 4- skład, a nigdzie w internecie nie mogę znaleźć wędki w tych parametrach Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 (edytowane) Witam.Robinson Diaflex Fly to w sumie 5 modeli wędek:- bordowy dwuskład 2,7m #4- bordowy dwuskład 2,7m#5- zielony czteroskład 2,58m #4- zielony czteroskład 2,7m #5- zielony czteroskład 2,7m #6Spiningi Diaflex Robinsona z pierwszych serii z korkowymi rękojeściami dodzisiaj cieszą się ogromną popularością na giełdach i w komisach. Można jeszcze spotkać je gdzieniegdzie całkiem nówki i osiągają ceny większe niż kije obecnie produkowane. Co więcej - te ceny wcale nie są tylko "wystawowe", bo po prostu są za te pienążki przez wędkarzy chętnie kupowane.Dlaczego ? Bo to kapitalne, wysokomodułowe (85 mln psi), lekkie blanki z bardzo dobrym uzbrojeniem i łowienie nimi to czysta przyjemność, a rzucanie przynętami przypomina używanie katapulty. Samemu posiadam ich ładną kolekcję (5 modeli) i szukam cały czas jakichś okazji do zakupów kolejnych.A muchówki ... baaardzo niedoceniana seria przez nasze zmanierowane środowisko muchowe.Takie same, wysokomodułowe blanki, kije bardzo przyzwoicie uzbrojone, z uchwytem, korkiem i przelotkami bardzo dobrej jakości, świetnie lakierowane (zwłaszcza zielona linia). Komponetny i samo wykonanie kijów bardzo przypominają jakościowo ostatnie, koreańskie jeszcze wypusty marki Greys (lata 2007-2012), przed przejęciem przez koncern wędkarkski myślący arkuszem kalkulacyjnym, kiedy to ich wędki biły na łeb bogactwem modeli i różnorodnością, markę "matkę" (Hardy). Tak właściwie to są to chyba nawet te same rzeczy i trzeba by już zapytać producenta/importera, firmę Robinson czy Diaflexy były robione w Korei czy już w Chinach.Używam czterech pierwszych , powyższych modeli. Nie miałem w ręku właśnie tylko #6.Kije wg mnie przeszacowane tak o pół klasy, co wcale nie jest ich wadą ... przez to nadające się do łowienia dystansowego i dalekich rzutów, jeżeli ktoś lubi się bawić rzutowo. Na duże rzeki jak znalazł.Ciekawym kijem jest #4 w dwuskładzie - bardzo uniewersalny, nadaje się autentycznie do wszystkiego łącznie z lekkim strimkiem czy piankowcem i ... krótką nimfą (łowiłem i sam się temu dziwiłem).To niedocenianie tych kijów ma swoje ogromne zalety ... są po protu tanie jak na poziom ich jakości i wykonania. Tak za 200-300 zł spokojnie się kupi nawet jeszcze jakiś kijek z folią na rekojeści gdzieś zapodziany w kącie sklepu wędkarskiego.Pozdrawiam. Edytowane 12 Października 2024 przez Forest-Natura 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 (edytowane) I wierzysz w to że za 200-300zl udział 85mln m. jest nie tylko wspomnieniem o tym? Nie wiem gdzie jest tam wsadzone te 85mln m. ale w tym kiju który miałem nie zauważyłem nawet "60" ani "40". Napisać można wszystko. Zwłaszcza w reklamie. Wiec @Flick opisz dokładnie jak wyglada blank, ile składów, wrzuć foto kija, opisu i wtedy będziemy myśleć co to. Może nawet stare katalogi przewalę. ________ Edytowane 12 Października 2024 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 I wierzysz w to że za 200-300zl udział 85mln m. jest nie tylko wspomnieniem o tym? Nie wiem gdzie jest tam wsadzone te 85mln m. ale w tym kiju który miałem nie zauważyłem nawet "60" ani "40". Napisać można wszystko. Zwłaszcza w reklamie. Wiec @Flick opisz dokładnie jak wyglada blank, ile składów, wrzuć foto kija, opisu i wtedy będziemy myśleć co to. Może nawet stare katalogi przewalę.________Witam.Arek ... gdybym nie posiadał i używał w sumie dzięwięciu wędek, muchówek i spiningów, z seri Diaflex (tych starszych serii) to może byś mógł mnie posądzać o jakąś konfabulację.Jest tak jak napisałem.Oczywiście to moje subiektywne zdanie - możesz mieć inne i ja to jak najbardziej szanuję Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 (edytowane) Cześć 85 mln psi to 40 ton na cal² Pozdrawiam serdecznie Edytowane 13 Października 2024 przez nati 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi