Lubuski Opublikowano 14 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2024 Witam, od jakiegoś czasu szukam informacji o doborze grubości nici do omotek, w stosunku do cw/mocy wędki. Jedyne informacje, które uzyskałem były z anglojęzycznych portali. Jedni twierdzą, że rozmiaru A używa się do wędek słodkowodnych, D do słonowodnych. Drudzy, że A do muchówkę lub UL, a jeszcze inni, że A do przelotek jednostopkowych, a D do dwustopkowych. Jakie macie doświadczenia w tym temacie? Czy jest jakiś przepis na to, od jakiej mocy wędki używać danej grubości? P.S. Dostałem ostatnio nić Fuji EZ Thread i boję jej się użyć na wędce do 21g ponieważ rwie się ona w rękach. Można zaufać temu produktowi, czy proponuje się coś innego? Wysłane z mojego Nothing Phone(1) przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2024 Patrz na to raczej pod takim kątem - jak długą omotkę będziesz robić. Jak masz krótką stopkę to cieńszą, jak dłuższą to można grubszą. Na tym samym odcinku (długości stopki) wejdzie znacznie więcej zwojów A niż D.A jest bardzo uniwersalna, grubszą wygodniej, łatwiej się nawija.Nici Fuji bardzo nie lubię, jak dla mnie najgorsza marka jakiej używałem, gdzieś na pewno o tym pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2024 O, tutaj pisałem więcej o niciach: http://jerkbait.pl/topic/115810-moje-patenty-w-rodbuildingu/?p=2537645 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi