Skocz do zawartości

Wędka na pstrągi - co wybrać?

MarcysTorun

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli to ma być budżetowy kij to polecam Robinsona Diplomata, cw 5-18gr szybki, lekki kij, uchwyt Fuji, całkiem poprawnie wykonany, łowiłem nim pstrągi przez jeden sezon, praktycznie bez spadów, najczęściej obrotówki 2 i wobki 4-6cm, przesiadłem się na kij z pracowni, ale tego Robinsona wspominam bardzo dobrze :)

Jeżeli to ma być budżetowy kij to polecam Robinsona Diplomata, cw 5-18gr szybki, lekki kij, uchwyt Fuji, całkiem poprawnie wykonany, łowiłem nim pstrągi przez jeden sezon, praktycznie bez spadów, najczęściej obrotówki 2 i wobki 4-6cm, przesiadłem się na kij z pracowni, ale tego Robinsona wspominam bardzo dobrze :)

Też polecam ten patyk, bardzo przyjemnie się nim łowi, mało spadów.

Mogę Ci zaproponować złożony własnoręcznie kij na blanku St. Croix Avid 70MLF2 z IPC, moc 4-10lb, cw 1/8 - 3/8 oz, blank nabyłem od kolegi @yglo, który skrócił nowy blank symetrycznie z 2,13 na 2,05 m. Rekojeść korkowa, uchwyt forecast black, przelotki forecast hard, szczytowa Fuji alconite. Powinien być idealny do Twoich zastosowań.

Pozdrawiam,

drzejko

Dużo zależy jak duże pstrągi pływają w tej rzeczce, co do mocy kija.

Na takie ciurki są tylko dwie skuteczne techniki albo kij długi (tam gdzie rzeka jest mało zarośnięta albo wręcz ma charakter łąkowy) i skradanie się i nie podchodzenie do brzegu albo szczególnie jeśli rzeczka jest dość głęboka,- króciak i rzuty zza drzewa, krzaku czy innego miejsca dającego schronienie przed wzrokiem pstrąga.

Rozwiązania połowiczne rzadko się sprawdzają ...

Witam ja polecam spinning na blanku muchowym tylko i wyłącznie, w budżecie się zmieścisz. szukałem kiedyś kija w sklepach i powiem tak, nie ma nic wartego uwagi w dobrych pieniądzach.Lepiej uzbroić samemu lub zlecić komuś kto się w to bawi i wydać max 300zł niż kupić bubel na rynku lub wydać nie wiadomo ile kasy na firmę lub pracownie.

Na takie ciurki są tylko dwie skuteczne techniki albo kij długi (tam gdzie rzeka jest mało zarośnięta albo wręcz ma charakter łąkowy) i skradanie się i nie podchodzenie do brzegu albo szczególnie jeśli rzeczka jest dość głęboka,- króciak i rzuty zza drzewa, krzaku czy innego miejsca dającego schronienie przed wzrokiem pstrąga.

Rozwiązania połowiczne rzadko się sprawdzają ...

coś w tym chyba jest. sam niespiesznie szukam longera pod minnowa 6 :)

Bardzo fajne są stare Kongery Champion Dancer do 14gram- zielone, szklaki Seekera bardzo miło się holuje duże pstrągi ale tych teraz to na lekarstwo, w sumie to na koguta jedne z lepszych wędeczek, jeśli nie naj. Wbrew pozorom to że rzeka wąska nie znaczy że krótki kij będzie lepszym rozwiązaniem. Osobiście wolę dłuższe bo i jak przetrzymać w nurcie między korzeniami pracującego woblerka, no bo nie 7' wedką. Rzuty raczej wzdłuż rzeki nie w poprzek.Częściej będzie Ci brakować długości niż przeszkadzać jej nadmiar.

• 2 tygodnie później...

Może mieliście styczność z tymi wedkami albo znacie opinie ludzi którzy ich uzywali, bo te 2 kije jakoś najbardziej pasują mi przez ich parametry.

http://allegro.pl/black-bull-lrc-ultra-light-spin-2-10m-2-15g-i2813854161.html

oraz

http://allegro.pl/cormoran-ulf-light-spin-2-10m-3-15g-i2803249517.html

z góry dziękuję za opinie:)