Skocz do zawartości

Wędka na pstrągi - co wybrać?

MarcysTorun

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje wędkę na pstrągi najlepiej 2.50-2.60(+-10cm). Wędka ma obsługiwać od 3,5cm do 6cm. Obrotówki 1-2, wahadełka Olejnika P01-P02. Akcja najlepiej med-fast lub moderate. Ugięcie Półparaboliczne. Kwota 500zł raczej max.

Wybierz sobie coś z Tsuri Emotion. Są w długości 240 cm - może wersja 802-8. Ma fajne pstrągów ugięcie i dobre czucie.

• Like 1

Potwierdzam sławkowe.
TD Brown Trout. Wędka ma 2,45 m, wyrzut 6-21 gr. Ugięcie środkowe, akcja szybka. Opisana poprawnie. Dość mocny kijek, moze się podobać zwłaszcza łowcom normalnych pstrągów, a nie kropkowanych przedszkolaków.

Dla porównania mam też osławionego Diaflexa Light Spin 2,40 o tym samym cw. Wędka oszukana na cw. Może i rzuci, ale z komfortem nie poprowadzi większych woblerów pstrągowych.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Z własnego doświadczenia mogę polecić Talon VI Plus 80 Trout. Tylko większy budżet, ale czasami lepiej wydać raz a dobrze.

Jak widać Davv1d już kupił... ;)

Kupiłem TD Brown Trout

W czwartek będę testował na wodzie, ale na pierwszy rzut oka wędka warta była zapłaconych pieniędzy:)

Cormoran TX4 Struuga 196 cm 4-18. Czuciem kładzie wiele droższych pozycji. Pięknie ładuje i ma głębokie ugięcie podczas holu, co przekłada się na to, że ryb praktycznie nie gubi. Fajny, elektryczny patyk. U nas seria nie odbiła się o dziwo jakimś większym echem, a widziałem, np. te kije podczas Trout Union Cup w ekipie Słowaków. Reklamować chyba nie trzeba :)

Edytowane przez Muszka