popper Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Regułą na rybach jest, że reguł nie ma .Jest komfort, wygoda posługiwania się, panujące trendy i mody, ale......... Doświadczenie mnie uczy, że to dodatki, do obranego celu. Pstrągi łowiłem i wędziskami, o mocy 17lb ( Lamiglas MTS) i 8lb (Finnetail MC), w różnych długościach. Od 213 cm, po 290 cm.Łowiłem pstrągi 50+cm w miejscach, w których moim zdaniem nie miały ani prawa, ani możliwości bytowania.A jednak tam były i żerowały.Uśredniając, zebrane doświadczenia, za najwygodniejsze z poznanych, czyt. najbardziej poręczne, w warunkach najczęściej odwiedzanych łowisk, uznałem wędzisko Blue Rapid 2,52 m, o mocy 10lb i cw. do 14g. Oczywiście, były miejsca rodzaje przynęt, przy których lepsze były krótsze, lub dłuższe, mocniejsze, lub delikatniejsze ale ten kijek oraz bliźniaczy BR, o mocy 12lb i cw 18g, są dla mnie, od dłuższego czasu, wyznacznikiem klasyka, na grubszego pstrąga.I tylko takich Wam życzę w nowym sezonie Edytowane 1 Stycznia 2019 przez popper 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Moje pierwsze starcie z pstrągami - 3 wypady w minionym roku i chyba dwie ryby i jeden spad..odbyłem z kijkiem 2.10 / 2-12g...i dało radę zatrzymać rybę bez wielkich trudów. To była mała rzeczka, ryby jeszcze nie były w pełni sił...także nie wziąłem tego pierwszego doświadczenia za pewnik... Przeważnie ryby tam są 30-35 cm...sporadycznie coś bliżej 40 cm. Nie ma jakiegoś strasznego nurtu, uciągu.Na owej rzeczce najbardziej chodzą obrotkówki "1"...czasem jakiś gumiś ok. 6cm na główce 3-4g.Dosyć ciasno, krzaczasto...2.10 wydaje się być optymalną długością...natomiast nad mocą i konkretnym modelem pomyślę. Dobrze wiedzieć, że "Trout Area" to jednak tylko na stawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) "Trout area" Shimano. Machałem tym i łowiłem na Piasecznie. Na tamte warunki całkiem sensowny wybór. Dużej ryby nie zatrzymasz, ale na Piasecznie lub stawie pstrągowym jak sobie popłynie 20 czy 30 m to się nic nie stanie. Na dzikiej wodzie dałbym sobie z nim spokój, chyba że chcesz łowić na "sanowych płaniach".Na spinningowe pstrągi używam 2 wędek. Podstawowa to Phenix FX793-2 4-10 lbs, cw. 4-14g. Obsługuje jigi na główkach 2-3 g, ale nie ma też problemu by łowić nim woblerem 7-8 cm. Sparowany jest z Rarenium 2500 i żyłką 0,25 mm. 60+ na niego złowiłem. Kilka mniejszych też.Drugi kij jest na warunki specjalne czyli początek sezonu, nawisy lodowe, rozlana wysoka woda na łąkach. Wtedy używam swojej "boleniówki" Phenix TRX965-2 6-12 lbs, cw. 7-25g też z tym samym kołowrotkiem i żyłką. Łowię nim na woblery 7-9 cm. Da radę każdemu pstrągowi żyjącemu w naszym kraju. Łowię nim bo jest mi potrzebna jego długość, a specjalnie nie będę kupował wędki by łowić nią 5-10 razy w roku.PS. Spróbuj łowić na muchę. To inna bajka . Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Mysha 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 mój pstrągowy jak i kleniowo-jaziowy kij to karabelka fx803-2 idealny jest, drugi to bastson sp781-2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 .....................Podstawowa to Phenix FX793-2 4-10 lbs, cw. 4-14g. Obsługuje jigi na główkach 2-3 g, ale nie ma też problemu by łowić nim woblerem 7-8 cm. ...................Miałem. Świetny kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Tak 793-2 to jest ti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 mój pstrągowy jak i kleniowo-jaziowy kij to karabelka fx803-2 idealny jest, drugi to bastson sp781-2 .Karabelka posiadam potwierdzam polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kebap Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Według mnie żaden pstrąg nie połamie kija 6lb, nawet na krótkim dyszlu i taka moc wędki jest zupełnie wystarczająca do dużych pstrągów. Z reguły kije o takiej mocy są miękkie i nie pociągną komfortowo woblerka o długości 6cm w rwącym nurcie. Ograniczenia w zastosowaniu kijów 5lb, 6lb, 8lb wynikają głównie z tego, że nie obsłużą energicznie przynęt nawet lekkich ale stawiających opór w wodzie. Dlatego do takich zastosowań większość wybiera kije 10-12lb. A 12lb to wystarczająca moc by łowić duże Steelheady w rwącym nurcie metodą Bobber- down . Tak wiec ja na pstrągi mam wędki o mocy: 6lb, 8lb, 10lb i casta 12lb. . Pozdrawiam. . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Jedna z moich ulubionych rzeczek Jesteś pewien, że czułbyś się komfortowo mając tam letniego 2 kilowca na dyszlu 6lb? :-) 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Piękna rzeczka, ale jak tam zarzucić i prowadzić przynętę... Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 (edytowane) 20181002_131526.jpgJedna z moich ulubionych rzeczek Jesteś pewien, że czułbyś się komfortowo mając tam letniego 2 kilowca na dyszlu 6lb? :-) Słuszna uwaga. Na czystej wodzie to może się udać i na witce brzozowej. O wymęczeniu ryby nie wspomnę. Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Delbanka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Da się, zaufaj mi. Najlepiej sprawdza się podbijana kilkucentymetrowa guma na główce 2,5 g. Dobra żyłka 0,22. Łowię najczęściej Batsonem IP964F (2,4 m, 7-21 g), młynek 4000. Przy holu trzeba wykazywać się pewnym zdecydowaniem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Ja na Dunajec jako podstawowy kij używam 12lb Tsuri. Często łowię tam z daleka, z głębokich szybkich rynien. Potrzebuję mocy w zacięcu i pierwszych fazach holu. Tylko kiedy idę łowić na szybką płytką wodę zmienam na 6 lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Da się, zaufaj mi. Najlepiej sprawdza się podbijana kilkucentymetrowa guma na główce 2,5 g. Dobra żyłka 0,22. Łowię najczęściej Batsonem IP964F (2,4 m, 7-21 g), młynek 4000. Przy holu trzeba wykazywać się pewnym zdecydowaniem...Pełna zgoda kolego, na takim akwenie jak Twój i przy tym sprzęcie jak najbardziej. Też łowię podobnie (sprzęt). Dlatego nie generalizujmy, że 6 lb starczy. Na czystej wodzie da radę ale na zwałkach najczęśniej niekoniecznie. Wędkujemy nie męczymy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kebap Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 . Te dwa konkretnie modele dadzą radę każdemu pstrągowi. Mają tylko taką przypadłość, że potrafią się mocno wygiąć podczas holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kebap Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Ten u góry to Lamiglas G1210, 6', 2-6lb, 1/8-1/4oz. na dole G.loomis SR842-2, 7',4-8lb, 1/16-616oz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Będąc praktykiem staję się coraz bardziej sceptyczny i daleki od stwierdzeń "dają radę z każdym...". Lubie łowić lekko, latem ganiam na małych siurkach z wykałaczkami do 7g, średnich z phenixem sp722l lub ulubionym cd blue rapidem 7,6' 3-14g. Ale czasem... Wspomniany Batson 17 lb prawie skapitulował kilka lat temu na łąkowym odcinku bez zaczepów jak żabkę przekąsił sobie potężnie spasiony kropek 58 cm. Ostatecznie wytrwał ale mam już dystans do wiary w nadprzyrodzoną moc kijów, choćby najbardziej hamerykańskich w świecie... Co to znaczy "da radę"? Owszem, może nawet kilkukilowy kloc go nie połamie (zgodnie z prawidłami mamy przecież hamulec, w razie czego powinna wcześniej strzelić linka), ale zbyt lekkim kijem nie jesteśmy w stanie w pełni kontrolować holu i skutecznie przyciągnąć takiego wyrośniętego delikwenta czasem pod silny prąd do podbieraka. Okazy zdarzają się może rzadko, ale przecież to na nie polujemy i jeśli szczególnie zależy nam na wyjęciu ryby, to właśnie takiej. Nie mówię, że należy zakładać od razu złowienie rekordu świata i okolic i chodzić na pstrążki z trociówką, ale jeśli prawdobodobne są brania okazów to bądźmy na nie przygotowani i wyposażeni w adekwatny oręż 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Krzysztof dobrze prawi, też jestem tego zdania o ile możemy się spodziewać kabana, to podejmując walkę miejmy "zapas" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Pewnie ze Krzysztof ma racje,zawsze to lepiej miec czym niz zostac z kocia morda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Może jeszcze ja wtrące swoje wątpliwości..W kwestii pstrągów jestem totalny laikiem. W zeszłym sezonie zaliczyłem 2 kontrolne wypady na 0.W mojej okolicy jest kilka małych rzeczek pstrągowych o dość wartkim nurcie miejscami, głębokość od 30 cm do metra, odcinki odkryte bez zawad i całkiem zakrzaczone.Mam w budżecie ok. 300 zł na kijek, którym zamierzam spróbować połowić jakieś pstrążki a jak szczęście pozwoli to może i złapać jakiegoś pstrąga. Rozważałem jak narazie:- DAM microflex 210 1-7- DAM microflex 210 2-10- DAM perch special 190 2-8 Można zgłupieć od czytania forów i internetów, ostatnio trafiłem na film : gościu łowił dorsze jiggiem z 20 g główką + guma microflexem o c.w. 1-7 a na forach piszą ze ten sam kij nie ogarnia obrotówek nr 2 WTF ? Szukam kijka który ogarnie pstrągowei kleniowe woblery 3-7 cm, gumki w rozm. 1,5 do 3 cali z obc. 1-7 g., obrotówki do rozmiaru 2 skrajnie 3Czy jest na rynku coś co pozwoli mi spróbować połowić pstrągi, jazie klenie, czasem okonie na mniejszych rzeczkach ? W budzecie do 300 zł Dodam że łowiłem ponad rok kijkiem Mikado specialized chubster 275 cm 2-12 g który ogarnia bez problemu ww. przynety a i wytrzymuje nawet caniballa 12,5 czy shadteeza 12 na główce 10 g (jak żona chciała poleciec ze mną na szczupaki to łowiła od biedy tym kijkiem) lecz jest za długi na takie rzeczki i nie strasznie nieporeczny i nie wygodny Edytowane 31 Stycznia 2019 przez lukaszkosciukiewicz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 ... jestem ciekaw ile takich wypraw wytrzyma ta wędeczka przy takim traktowaniu ??? !!!... nie rozumiem nad czy się tu "roztrząsać" .NOoooo chyba , że nad głupotą i chęcią popisania się... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Mi taki arsenał ogarnia Favorite Variant 183 cm, 3-12 g. Nie rujnuje kieszeni i na trudne warunki idealny dla mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Mi taki arsenał ogarnia Favorite Variant 183 cm, 3-12 g. Nie rujnuje kieszeni i na trudne warunki idealny dla mnie. Z tego co widzę raczej niedostępny kij w internetach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Okazyjnie i spontanicznie udało mi się kupić SG Custom UL 221 3-10 g, zobaczymy jak sie sprawdzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Ja bezpośrednio z Ukrainy ściągałem ale możesz się skontaktować z Krzyśkiem Stepanowem bo widzę, że ma możliwość zamówienia. Ewentualnie masz nieco dłuższy i oczko mocniejszy VRN-662 L 198 cm, 3-14 g. Pogadaj z Krzyśkiem czy jest duża różnica ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi