trex Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Przemek....jak to co z przelotkami......te no name same z siebie wypadają i się wykruszają. Jak są jeszcze jakieś nadlewki, to taki kij już w ogóle nie będzie łowił. Wielu potencjalnych poszukiwaczy - kupców oczekuje , tak myślę, że tylko SUPER kijek będzie łowił za wędkarza rybki. Czy stąd tak wiele rozczarowań na giełdzie - Sprzedam doskonalą wędkę itd.....??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Przemek....jak to co z przelotkami......te no name same z siebie wypadają i się wykruszają. Jak są jeszcze jakieś nadlewki, to taki kij już w ogóle nie będzie łowił. Wielu potencjalnych poszukiwaczy - kupców oczekuje , tak myślę, że tylko SUPER kijek będzie łowił za wędkarza rybki. Czy stąd tak wiele rozczarowań na giełdzie - Sprzedam doskonalą wędkę itd.....???I oczywiście każda musi być w tytanowych torzitach nawet jak to nic nie wnosi poza tym że jest.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Kwestia rozczarowania? No może nie koniecznie zawsze objawia się to kwestią wykonania samego kija, projektu tylko patrzenie na same liczby w tabelkach u różnych producentów, złego doradzenia pod konkretne potrzeby... bynajmniej mówię sam ze swojego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Rzeczywiście odpychających kijów nawet za 2tyś jest pełno. Potwierdzam. Pytanie czy te 600zł za kija seryjnego to nie za dużo przy tych komponentach. Osobiście brałbym coś dużo tańszego albo dużo droższego. Ale spece z shimano wiedzą lepiej gdzie się wstrzelić w lukę na rynku. Chętnych nie zabraknieJa bym tak bez przetestowania kija nie skreślał. 600zł czy to aż tak dużo na seryjny kij? Może i dużo ale jak dali przyzwoity blank to bym go nie skreślał.Wszystko zależy od walorów technicznych, założyłeś z góry że jest bee, nie testując.Poczekajmy może ktoś go kupi albo już kupił i podzieli się uwagami.Faktem jest że czasem kij za 200-300 zł z domieszką szkła będzie przyzwoitym kijem pstrągowym.Swego czasu kupiłem kuzynowi jakieś mikado 2,13m 5-30g za 100zł.Po obłowieniu stwierdziłem, że jakby mu zmienić przelotki to byłby niezłym tanim rozwiązaniem pod kropasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Na rynku jest tyle dobrych i sprawdzonych, potwierdzonych opiniami użytkowników kijów że jest w czym przebierać a 600zł piechotą nie chodzi. Zresztą nie sądzę by te kije miały zrewolucjonizować łowienie pstrągów A lekkie i lepsze przelotki to nie kwestia fanaberii. Sam mam na kijach sic i torzite i niżej niechciałbym schodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Już bez przesady z przelotkami, na sea guide czy alconite też można łowić. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Na plecionkę power pro też da radę łowić a jednak większość dzisiaj dąży żeby mieć lepiej i świadomie kupuje japońskie linki. Wszystko da radę wszystko da radę. Ja jednak zostanę przy tym co daje komfort nad wodą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Na rynku jest tyle dobrych i sprawdzonych, potwierdzonych opiniami użytkowników kijów że jest w czym przebierać a 600zł piechotą nie chodzi. Zresztą nie sądzę by te kije miały zrewolucjonizować łowienie pstrągów A lekkie i lepsze przelotki to nie kwestia fanaberii. Sam mam na kijach sic i torzite i niżej niechciałbym schodzić. Lekkie to nie tylko torzite.Lepsze? To kwestia mocno dyskusyjna...Powiem więcej, są sytuacje gdzie torzite są kompletną porażką względen tych innych znienawidzonych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Lekkie to nie tylko torzite.Lepsze? To kwestia mocno dyskusyjna...Powiem więcej, są sytuacje gdzie torzite są kompletną porażką względen tych innych znienawidzonych. A jakie to sa sytuacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 A jakie to sa sytuacje?Kiedy wrzucasz wędkę pod autobus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 A jakie to sa sytuacje?Wtedy gdy lepsze jest wrogiem dobrego...Gdzie lekko nie znaczy dobrze 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Wtedy gdy lepsze jest wrogiem dobrego...Gdzie lekko nie znaczy dobrze Ale nie mówmy o wyjątkach. Nawet najlepszy rodbuilder nie jest tu większym ekspertem niż własna ręka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Gdzie lekko nie znaczy dobrze Tak się właśnie zastanawialem czy cały czas mówimy o pstrągówce?Wydaje mi się że jeśli jest tylko taka możliwość to warto się postarać by wędka pstrągowa była lekka i maksymalnie operatywna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Dla mnie taka dyskusja to kompletne nieporozumienie. Łowiska pstrągowe są bardzo różne, tak samo jak rózne przynęty, techniki i same ryby. Łowię głównie pstrągi na 2-3 rzekach. Potrzebuję dla komfortu fo tego ok. 10 kijów, mam teraz chyba 7, od 0,5-4 g i 4 lb do 7-28g 17 lb, od 1,95 do 2,70 m, szybkie i wolne, o akcji szczytowej i paraboliki. Każdy z tych kijów jest w przeznaczonych dla niegobwarunkach optymalnym dla mnie kijem pstrągowym. Dodam, że znane mi osoby w adekwatynych warunkach używają czasem kompletnie innych patyków i dobrze im z tym. Warto zajrzeć za pstrągiem np. na rzeki Pomorza. Zapewniam, że w krótkim czasie skutecznie wyleczą cię skutecznie z teorii lekkiego kija na pstrągi, jako zawsze obowiązującej. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Nou wszystko na temat.Jesli cos jest do wszystkiego to czasem i do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Warto zajrzeć za pstrągiem np. na rzeki Pomorza. Zapewniam, że w krótkim czasie skutecznie wyleczą cię skutecznie z teorii lekkiego kija na pstrągi, jako zawsze obowiązującej.O co innego mi chodziło. Zakładając że w arsenale mam kilka czy nawet kilkanaście kijkow do latania za pstrągiem i w różnych mocach i długościach starałbym się by te wędki były uzbrojone lekko żeby było bardziej komfortowo wykonywać setki rzutów z nadgarstka itd. Kiedyś gdy wybór wedek i blanków był nieporównywalnie mniejszy niż dziś czasami warunkiem koniecznym było stosowanie ciezszego uzbrojenia żeby np. Kijek lepiej zradzil sobie z rzucaniem lekkich słabo lotnych przynęt. Obecnie jest tak ogromny wybór że można uzyskać te same właściwości użytkowe danej wędki zachowując jednocześnie lekkość zbrojenia. Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez saitt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) O co innego mi chodziło.Zakładając że w arsenale mam kilka czy nawet kilkanaście kijkow do latania za pstrągiem i w różnych mocach i długościach starałbym się by te wędki były uzbrojone lekko żeby było bardziej komfortowo wykonywać setki rzutów z nadgarstka itd. Kiedyś gdy wybór wedek i blanków był nieporównywalnie mniejszy niż dziś czasami warunkiem koniecznym było stosowanie ciezszego uzbrojenia żeby np. Kijek lepiej zradzil sobie z rzucaniem lekkich słabo lotnych przynęt. Obecnie jest tak ogromny wybór że można uzyskać te same właściwości użytkowe danej wędki zachowując jednocześnie lekkość zbrojenia.To powiedz jeszcze żeby wszyscy mieli jasność ile to tych gramów na wędce dajmy na to cirka +- 2m uzyskasz w różnicy pomiędzy choćby alconitami a torzitami.Niech zobaczą ile to wynosi ta magiczna różnica wynikająca z ciężaru, który nie pozwoli operować nadgarstkiem przez cały dzień.. p.s. Nie każdy blank lubi na lekko swoją drogą, i tak jak pisałem, torzity to nie lek na całe zło - gro przypadków działa jak placebo... Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez nyny 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Chodzi wyłącznie o większy komfort łowienia lzejszym zestawem. Nic więcej ani mniej???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Lżejsze przelotki to też lżejsza rękojeść i lżejszymi kołowrotkami (LT czy CI4) można łowić. Cały zestaw zamyka się wtedy w granicach 300g, do tego krótka rękojeść i dobre wyważenie. Komfort? Dzisiaj mimo wszystko byłem nad wodą z takim zestawem - perfekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Chodzi wyłącznie o większy komfort łowienia lzejszym zestawem. Nic więcej ani mniejProste pytanie było ile wynosi różnica w wadze przelotek między jednym, a drugim w typowym króciaku pstrągowym. Lżejsze przelotki to też lżejsza rękojeść i lżejszymi kołowrotkami (LT czy CI4) można łowić. Cały zestaw zamyka się wtedy w granicach 300g, do tego krótka rękojeść i dobre wyważenie. Komfort? Dzisiaj mimo wszystko byłem nad wodą z takim zestawem - perfekcja.Jak wyjdzie na całej wędce brutto 10gr więcej ciężaru to i tak będzie można mówić że dużo.Naprawdę sądzisz, że przy wędce +-2m dokładają niewiadomo ilu kilogramów w rękojeść by wyważyć kij?Zapewniam Cię, że w rękojeści będzie to samo przy każdym typie. To nie są kije po 3metry na ciężkich blankach do orki zbrojone w duże i ciężkie przelotki gdzie dolnikiem cokolwiek doważać trzeba.Te różnice są liczone w gramach, i nie są to rzędy setek.... Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez nyny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Uwierzcie mi że nigdy nie byłem zwolennikiem odchudzania zestawu, ale chciałem po prostu mieć dobry kijek i dobry kołowrotek i wyszło mimochodem bardzo lekko. Teraz to doceniam więc polecam. Na marginesie - przelotki wyższej klasy ponoć mniej wpływają na zużycie plecionki, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Trzymam ekspertów za słowo. Lubię jak nad wodą sprzęt mnie nie zawodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Uwierzcie mi że nigdy nie byłem zwolennikiem odchudzania zestawu, ale chciałem po prostu mieć dobry kijek i dobry kołowrotek i wyszło mimochodem bardzo lekko. Teraz to doceniam więc polecam. Na marginesie - przelotki wyższej klasy ponoć mniej wpływają na zużycie plecionki, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Trzymam ekspertów za słowo. Lubię jak nad wodą sprzęt mnie nie zawodzi.Powtórzę jeszcze raz, torzite to nie remedium na wszystko...Są świetne kije na innych przelotkach, a wagowo nie odbiegają od tej zrobionej na secie z torzajtów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Po 1 Ten sam kij na torzite będzie lżejszy niż na alconite. Po 2 Jeżeli jest blank który na torzite straci swoje właściwości to lepszym będzie ten który je przyjmie nie tracąc przy tym tego co w nim najlepsze. I tym bym się kierował dziś przy wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Moim zdaniem nie chodzi o to czy 1g różnicy będzie odczuwalny, ale gdzie ten 1g jest. Jeśli w okolicy ręki, to nie ma chyba nikogo kto by tak małą różnicę poczuł. Bardziej chodzi chyba o to, że jak obciążymy szczytówkę tym dajmy 1g, to tak jakbyś dorzucił sobie 1g do przynęty, jednak mając ciągle ten 1g na szczytówce - osłabia się dynamika kija - o tyle mniej rzuci i o tyle mniej np. podbije, wolniej zareaguje na animacje przynęty, branie. Chyba Skałek kiedyś pisał, że zrobił sobie eksperyment i obciążył szczytówkę wędki jakąś malutką wagą (obciążenie na dźwigni o długości części pracującej wędki). Po całym dniu machania pisał, że różnica w obciążeniu ręki jest wyraźnie odczuwalna. Inna kwestia, że jeśli cały blank waży te 25-35g, z czego znacznie mniejsza część jest na szczytówce. Zakładam, że ostatnie 0,5m waży max 5g. Dołożenie na tej szczytówce 0,5g daje 10% różnicy wagi tego odcinka. To dużo, zwłaszcza, że to daleko od dłoni. Skoro są możliwości łowienia wygodniejszym, bardziej specjalistycznym zestawem, to przy założeniu, że kogoś budżet nie boli, warto iść w topowe rozwiązania. Po prostu. Niech każdy łowi, jak lubi Ja osobiście dawno się wyleczyłem z 2,7m paraboli do wszystkiego 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi