AdasCzeski Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 250 postów... a jest Talon Trout i over out. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Osobiście nie jestem miłośnikiem łowienia pstrągów choć z braku laku, trochę ich złowiłem. Kwestię zbrojenia odpuszczę bo jak wiadomo czasem chcemy blank zmiękczyć a czasem przyspieszyć, czasem kij będzie robił na lekkim mrozie a czasem nigdy w zimę nie ruszy etc etc etc... Nie ma obecnie czegoś takiego jak kij pstrągowy. Kiedyś owszem, łowiło się kropasy tradycyjnie na twardo i faktycznie można było ulepić jeden jedyny kij; Talon, Batson, Lamiglas czy najlepszy w swoim gatunku Canadian dawał radę w każdych warunkach... Współcześnie łowi się pstrągi na gumy, jigi i wiele innych przynęt oraz technik, które wymagają użycia specjalistycznych wędek...stąd trudno mówić o tym jednym najlepszym. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Kuba, zgadzam się w 100% z Tobą... ale jest Talon Trout. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Kuba, zgadzam się w 100% z Tobą... ale jest Talon Trout. Też się z Tobą zgadzam w 100 %.... ale jest Phenix FX793-2 4-10 lbs, cw. 4-14g. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) O to właśnie chodzi w tym wszystkim... żeby się pięknie zgadzać. Uśmiech dziś bezcenny. Co oczywiście nie zmienia faktu, że jest Talon Trout i auc... kot mnie dziabie... rojber jeden... Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez AdasCzeski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Słuchajcie, przepraszam. Pomyliłem się. Mea culpa. Mój retro Avid jest uzbrojony w SICi a nie Alconite. Cholera, jaki wstyd... A tak poważniej, zgadzam się że każdy łowi inaczej, zwykle w innych wodach i w różny sposób. Dlatego wędek które można użyć do łowienia pstrągów jest bez liku. Dyskusja zaczęła być gorąca z uwagi na dość kontrowersyjne stwierdzenie o przelotkach że "lżej=lepiej". I z tym się zgodzić nie będę, ponieważ nie jest tak zawsze. Tyle.Większość z nas ma więcej niż jeden kijek do łowienia pstrągów właśnie z uwagi na różnorodność warunków i sposobów połowu, dlatego wszystkie uproszczenia w tej materii budzą pewne zdziwienie.Oczywiście Torzite są zajebiste. Mam kijek w nie uzbrojony i jest super. No, ale ten Talon to mi też po głowie chodzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Adam, tam gdzie Ty ostatnio łowileś, to ja mogę machać kijem od miotły i będę śpiewał, że było super Niemniej zgadzam się, że VI+ to jest to co reofilne lubią najbardziej bez względu czy od Talona, ATC czy innego tam wypiekacza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 CF Pstrąg Fastynacja najlepsze kije pstragowe jeśli chodzi o przynęty twarde. Mięsista, gumowa akcja z pełnym ugięciem i mocnym dolnikiem oraz czuły i Polski blank Używasz? Jaki model? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) O to właśnie chodzi w tym wszystkim... żeby się pięknie zgadzać. Uśmiech dziś bezcenny. . Wczoraj przeczytałem ten wątek od początku (miałem wolne, a pogoda taka,że nie chciało mi się jechać na ryby). Jest tu wymienione wędek dobrze ponad 100 i na wszystkie ludzie łowią. 25-30 lat temu "złotym Graalem" było wędzisko 2,1-2,4 m o c.w. 5-25 g. Większość używała obrotówek 1-3, woblerów 4-7 cm i małych karlinek. Guma była "niekoszerna", a pstrągowy kogut był przynętą top secret. Teraz rozpiętość przynęt stała się olbrzymia. Niektóre z nich (np. wormy) wymagają stosowania wędek specjalistycznych. Do tego pstrągowanie bardzo się upowszechniło i śmiem twierdzić, że pstrągi łowi się w wodach w których łowiono je bardzo rzadko (patrz "Ciurki, siurki i strumyki"). W związku z czym nie ma w tej chwili czegoś takiego jak typowe wędzisko pstrągowe (wyjątek to mój Phenix, bo jest mój i jest najmojszy ). A uśmiech potrzebny jest zawsze .Pozdrawiam kolegę Pescadora. Nie było moim celem Cię obrażać. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Mysha 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Święta racja. Fajnie że obaj mamy kije z tej samej stajni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 O szklakach nie zapominajcie Seeker jest tylko jeden Oczywiście kilka patyków musi być aby wpasować się w różne łowiska , przynęty , metody i inne tam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vagrant63 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Witam serdecznie i od razu poproszę Kolegów o radę...Po wielu latach łowienia pstrągów na wędkę o długości 8' (240 cm) dojrzałem do zakupu dłuższego kijka. Obecnie celuję w wędkę o długości ok. 270 cm i ciężarze wyrzutowym ok 5-20g.Zmieniając patyk na dłuższy, chciałbym jednocześnie przejść z żyłki na plecionkę. Wiadomo, że sprawa jest trochę kontrowersyjna, wiele osób będzie to raczej odradzać, ale ja - z kilku powodów - chyba już się zdecydowałem i chciałbym spróbować...i tu pojawia się problem wędki o odpowiedniej do takiego łowienia akcji, która powinna mieć wysoką zdolność amortyzacji, czyli pracować pod rybą prawie na całej swojej długości. Niestety, z opisów producentów niewiele da się wywnioskować na temat pracy wędki, dlatego odwołuję się do Waszych doświadczeń. Co możecie polecić?Ja sam jestem na etapie rozważania zakupu jednej z poniższych wędek:-Savage Gear Custom Coastal 274 cm 7-23g-Savage Gear Salmonoid 279 cm 7-23g-Savage Gear Salmonoid 279 cm 5-18gWszystkie trzy są teoretycznie zaprojektowane do nieco innych zastosowań (tj. do łowienia pstrągów wędrownych w morzu), ale wydają się bardzo fajnie wykonane i nie wiem dlaczego miałyby się nie sprawdzić w warunkach rzecznych. Ale która będzie dla mnie najbardziej odpowiednia? (Łowię z reguły na niewielkie wobblerki, małe wahadłówki, czasem małe gumki, są to w większości przynęty o wadze ok. 3-6g, na wodach, na których zdarzają się pstrągi duże i bardzo duże).Czy ktoś próbował łowić pstrągi w polskich, rzecznych warunkach na któryś z powyższych kijków? A może polecicie coś innego? Bedę wdzięczny za wszystkie opinie i sugestie.Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam Od dwóch sezonów użytkuję Coastala do 23g. Raczej jako uniwersał, chociaż za pstrągiem też próbowałem z nim pochodzić. Jeśli łowisz na małe woblerki o masie do 6 gramów, to nie będzie dobry wybór. W górnej granicy masy którą podałeś da się nim podać woblera na w miarę sensowną odległość (szczególnie baryłkę ????) ale to nie jest szczyt komfortu, który zaczyna się od około 10 gram. Ogólnie kij b.fajny, jeśli nie przeszkadza długi dolnik. Na pstrąga wybrałbym, jeśli już z tej serii, coastala do 12 gram. Pstrągowe "woblerki" podaje dużo lepiej, woblery już całkiem dobrze a dolnik ma na tyle mocny, że boleń pod 70cm poza głownym nurtem nie stanowi dla niego problemu. Ale ów dolnik ma tak samo długi jak mocniejszy brat ☹️ Na rzece typu górny San specjalnie mi to nie przeszkadza, jednak w sytuacji bardziej kameralnej wody, gdzie wymagane są rzuty w różnych płaszczyznach, również "z pod siebie", czarno widzę jego użytkowanie. Edyta: doczytałem Twojego posta i tego do 12 gram w konfrontacji z dużymi i bardzo dużymi pstrągami też słabo widzę ???? Edyta2: chyba, że na łatwej wodzie typu San ???? PozdrawiamJarek Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez Jarek M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vagrant63 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Dzięki bardzo Jarku za opinię. Zatem SG Custom Coastal odpada. Dwa pozostałe SG Salmonoidy wydają się przynajmniej o tyle lepsze, że mają krótsze dolniki, więc powinny być bardziej poręczne. Ale jaką mają akcję, moc i jaka jest rzeczywista waga przynęt, z którymi chcą współpracować? To nowe kije, które pojawiają się w ofercie Savage Gear po raz pierwszy i trudno cokolwiek znaleźć na ich temat. Może ktoś to już kupił, przetestował i mógłby podzielić się wrażeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) W coastalu całość rękojeści ma 54 cm, a do stopki kołowrotka 41,5. Wygląda to jak na załączonym obrazku, a zaznaczam, że mój wzrost i długość kończyn górnych mieści się w zakresie średniej krajowej. Ze zdjęć salmonoidów wynika, że foregrip jest raczej krótszy, ale czy całość ma mniej niż w coastalu ciężko stwierdzić. Kije mają podobne zastosowanie i taka długość ma swoje uzasadnienie, nie tylko wyważeniem kija Pozostaje macanko lub zasięgnięcie informacji ze sklepu, który ma je fizycznie na stanie. Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez Jarek M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Uff.. poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Wyglada jak dolnik do wyciągania Halibutów z polskich ciurków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert7704 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Uff.. poszło Może tu ciachną trzeba ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Spokojnie ???? Taki dolnik nie jest taki straszny, na jaki wygląda. Ma swoje zalety. Ale zdecydowanie nie w kiju pstrągowym ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vagrant63 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 No dobrze, wygląda na to, że te SG Salmonoidy faktycznie trzeba będzie osobiście pomacać. Zrobię to przy najbliższej wizycie w Warszawie i chętnie podzielę się odczuciami. Ale nie wykluczone też, że zwrócę się w zupełnie inną stronę. Po poświęceniu odrobiny czasu na lekturę tej i kilku innych dyskusji na temat wędek pstrągowych wygląda na to, że powtarzają się dobre opinie na temat Talonów. Te blanki są na rynku w długościach i mocy, które mnie interesują. Na przykład pracownia ArtRod z Poznania oferuje blanki Talon VI Plus 9' MF 6-15lb 7-21g za 590 zł, natomiast na OLX w Szczytnie można kupić podobne (Talon IM-6 Plus 9' 5-21g), które jednak kosztują ponad dwa razy drożej , chociaż są nieco starszą i już nieprodukowaną wersją tych pierwszych. Czy ta bardzo znacząca różnica w cenie jest czymś uzasadniona? Ponoć te starsze Talony sa nieco inne...ale czyżby rzeczywiście były aż dwa razy więcej warte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Ceny Tyberiusza są obstrajcyjne i tak należy je interpretować. Talon cały czas jest tak samo dobry... poza kolorem, który ostatnio jest nietalonowy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Andrzeju z Podlasia,"macałem" te Salmonoidy. 7-23 tak na sucho,ideał na rzecznego bolenia.5-18 pstrąg - tylko wobler i blaszka.Guma ???Wykonanie OK. Bardzo dobrej jakości korek.Rękojeść - dla mnie długość dobrana idealnie. Genewski sklepikarz twierdził,że to super sprzętna jeziorowe pstrągi,(Szwajcarzy łowią je główniena klasyczne blachy,diabły Tasmańskie i woblery). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 To dobra wiadomość, bo łowię praktycznie wyłącznie na woblery i blachy. Trzeba będzie wypróbować tego do 18gram ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vagrant63 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 A zatem z wędek Savage Gear zostaje w grze Salmonoid 5-18g. Mnie się ta wędka naprawdę podoba i fajnie, że Kolega Andrzej ją pomacał i zarekomendował na pstrąga, cały czas ją rozważam i niewykluczone, że ją kupię, ale pewne wątpliwości pozostają, a zwłaszcza ta, czy ona będzie miała moc odpowiednią do zatrzymania naprawdę dużej ryby? Tego nie jestem pewien, a wędka, której poszukuję zdecydowanie powinna mieć, bo po trzydziestu latach łowienia pstrągów już przecież nie celuje się w czterdziestaki z jakimś tam plusem...Dlatego, oprócz wspomnianego salmonoida rozważam aktualnie jeszcze dwie inne opcje, mianowicie:- Pstrąg Fascynacja PF260MMF 5-21g do żyłki 3-6kg;- wędka na blanku Talon VI Plus 8'6'' MF 7-21g do żyłki 6-15lbFascynacja jest ciekawa ale wydaje się dosyć droga (cena 1517 zł); wędka na wymienionym Talonie (koszt samego blanku 590 zł) pewnie wyjdzie taniej; czy Waszym zdaniem blank Fascynacji ma zalety, którymi znacznie przewyższa blank Talona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 A bierzesz pod uwagę gotowce od Graphiteleader? Np.: Tiro GONTS-792ML 2,36m, 4-22g, czy Argento GOARVS-862L, 2,59m, 5-24gGdybym teraz był w potrzebie, na pewno brałbym je pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi