Bolen30 Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 Szanowni koledzy potrzebuje wiarygodnego porównania który z kijków najlepiej spełni moje pokładane oczekiwania łowiąc tylko pstragi obrotówkiami nr2 oraz3Woblery 4-8cmGumki jigi na główkach od2do4gramOczekuję czucia pełnego równego ugiecia i mocy w razie ryby60cm.Łowie zyłka i plecionka przerobiłem sporo seryjniaków i kilka składanych czas by coś może lepszego z tych kijków wyjdzie.Niedawno przerobiłem finetaila4-15g i blasa slf8610-2n i ogólnie bardzo ok czy między tymi pozycjami będzie znaczna różnica na plus wzgledem wcześniejszych kijków czucia i komfortu.Suzuki RXF-8lb-702-3,5-11gramTalon trout-5-21gLamiglas-GP902M-3,5-14gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 Miałem w ręce katsudo 214 bardzo specyficzny kij typowy krowi ogon. Odpuściłem. Microflex szybyszy. Czy lepszy - nie odpowiem. Zależy kto co lubi Tylko po co 2,7m? W sanie będziesz łowił?W Sanie to na 2 metrowe kije łowią. Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 Jeśli o te 60+ chodziłoby (częściej), to widziałem w akcji z filmiku ten kijek: https://allegro.pl/oferta/daiwa-team-daiwa-trout-special-spin-2-45m-5-18g-8513465749Spisywał się wyśmienicie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 Szanowni koledzy potrzebuje wiarygodnego porównania który z kijków najlepiej spełni moje pokładane oczekiwania łowiąc tylko pstragi obrotówkiami nr2 oraz3Woblery 4-8cmGumki jigi na główkach od2do4gramOczekuję czucia pełnego równego ugiecia i mocy w razie ryby60cm.Łowie zyłka i plecionka przerobiłem sporo seryjniaków i kilka składanych czas by coś może lepszego z tych kijków wyjdzie.Niedawno przerobiłem finetaila4-15g i blasa slf8610-2n i ogólnie bardzo ok czy między tymi pozycjami będzie znaczna różnica na plus wzgledem wcześniejszych kijków czucia i komfortu.Suzuki RXF-8lb-702-3,5-11gramTalon trout-5-21gLamiglas-GP902M-3,5-14gramPomyśl o też o takim rozwiązaniu: Qualia XJb 702ml 2,13 do 14g ,6-12 lbs;Ostatnio zasiedziały tęczak - 56 cm tęczowej torpedy, nie miał za dużo do powiedzenia, jak siadł na końcu zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 27 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Z racji długosci i parabolicznemu ugięciu skłaniał bym się ku lamiglasowi lub suzuki tylko suzuki pod Gumki i robactwo to troszku chyba gorzej jak lami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 27 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Mógłbyś napisać co Ci nie pasowało w Major Craft Finetail FSX-782M? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 27 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Finetaik wszystko ok ale pytam czy będą znaczne różnice na plus wzgledem seryjniaków.Finetail bardzo fajny kijek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 27 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 W porównaniu z Suzuki Rxf 8lb 702, to Suzuki ma bardziej płynne ugięcie, ale końcówka szczytówki już dość sztywna. CW. będzie podobne, choć Suzuki może być 2-3g więcej.W przypadku customów możesz zmieniać wyważenie kija i dobierać przelotki (typ, rozmiar, wielkość) wg potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 27 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Podejrzewam że praca blanku bardzo zbliżone ku sobie,ale właśnie jedna mała przypadłość Góra do gumek jest zbyt sztywna i niema mowy o delikatnej animacji nadgarstkiem bo niebuja Góra tylko całosc.A ostatnio robactwo kosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aztekaztecki Opublikowano 28 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Witam!Szukam wędki do duńskiego szurania z brzegu, oczywiście na srebrzaki. Potrzebuję czegoś w wydaniu travel. Moje oczy patrzą na SG salmonoida 273 (4sekcje, 7-25g) oraz na słynne SG parabellum 279 (4sekcje, 7-24g). Wędka będzie sparowana ze stradiciem FL 2500. Czy ktoś z was ma może doświadczenie w użytkowaniu tych wędek? Czy widzicie może jakieś alternatywy do dostania na polskim rynku? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Cześć, czy ktoś z forum miał do czynienia z wędką Tenryu Rayz RZ6102S-LML? Według opisu stworzona do minnow 6-7cm i czegoś takiego szukam. W tygodniu będę miał możliwość obejrzenia jej na żywo ale ktoś może już na nią łowił i może przedstawić jakieś opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam!Szukam wędki do duńskiego szurania z brzegu, oczywiście na srebrzaki. Potrzebuję czegoś w wydaniu travel. Moje oczy patrzą na SG salmonoida 273 (4sekcje, 7-25g) oraz na słynne SG parabellum 279 (4sekcje, 7-24g). Wędka będzie sparowana ze stradiciem FL 2500. Czy ktoś z was ma może doświadczenie w użytkowaniu tych wędek? Czy widzicie może jakieś alternatywy do dostania na polskim rynku? Pozdrawiam! właśnie złamałem swoją travelerkę c.w. 5-25g i szukam też czegoś uniwersalnego na rzekę z brzegu i jeziora z brzegu, także podpinam się pod pytanie, kołowrotek tej samej wielkości 2500, długość wędki jaka mnie interesuje to 2,7m. Na rzece łowię głownie woblerami i obrotówkami ale chciałbym żeby też można coś gumą z opadu podziałać na lżejszych główkach w jeziorze. Ryby żyjące w mojej okolicy to głównie szczupak, pstrąg i troć chodź rzeka głównie łososiowa. Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez mestre16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Witam Dante: u mnie 5'3" LML 6 lb Tenryu Rayz Spectra i dodatkowo 7'1" ML też Spectra 8 lb , ale z tego co widziałem zakupiłeś już zamiast tego 610 LML ( o którego pytałeś ) dłuższego 7'7" więc pewnie niedługo sam coś napiszesz jak się sprawuje i dlaczego wybrałeś dłuższy i nieco mocniejszy model ? U mnie oba modela z minnow 6-7 cm pracują bezproblemowo . Ten krótszy z 4,5-5 cm też dobrze ....Do lżejszego i mniejszego kalibru u mnie Matagi TR 5'3" 6 lb ten dostał cieńszą plecionkę i lżejszy kołowrotek , ale z 7 cm Rapala Orginal z prądem wody też sobie radzi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Witam Dante: u mnie 5'3" LML 6 lb Tenryu Rayz Spectra i dodatkowo 7'1" ML też Spectra 8 lb , ale z tego co widziałem zakupiłeś już zamiast tego 610 LML ( o którego pytałeś ) dłuższego 7'7" więc pewnie niedługo sam coś napiszesz jak się sprawuje i dlaczego wybrałeś dłuższy ....Cześć, niestety model na którym mi najbardziej zależało był niedostępny. Oglądałem i machałem trzema modelami Rayz: RZ-78LML, RZ772S-ML oraz RZ632S-L. Wybrałem ten do 18g i długości 2.30m dlatego, że potrzebuję dłuższej wędki i mogącej zatrzymać rybę siłowo. W porównaniu do starego modelu 787lml ta moja wędka jest też dużo szybsza, ale w żadnym razie to nie jest żaden fast ani xfast. Typowy pstragowy regular. Zastanawiam się jeszcze nad modelem 632s-l jako wędką do brodzenia. Bardzo fajnie się zachowuje na sucho, powinna pięknie się ładować pod mniejszymi przynętami. Będzie dobrym uzupełnieniem do 772s-ml. Na testy niestety muszę jeszcze poczekać, na razie mam inne priorytety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Panowie gdzie zamawialiście kije Tenryu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Panowie gdzie zamawialiście kije Tenryu.Kupowałem w tym sklepie https://balticbait.com/Akurat byłem w Wilnie, zadzwoniłem do gościa a on przywiózł mi do hotelu wędki które chciałem obejrzeć. Do Polski wysyła kurierem dpd beż problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Dzięki za link, szkoda że nie ma w ofercie modelu który mnie interesuje, dokładnie Tenryu Rayz Spectra RZS71ML. Ale napiszę do nich, może mi ściągnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Zamówić się da bo pytałem o Yamaga Blanks Lupus, niestety okres oczekiwania to kilka miesięcy. Może z Tenryu jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Witam Mepps tak jak na priv . możliwe zamówienie , ale trzeba czekać do spięcia większej dostawy . Ja zapłaciłem zaliczkę ca 100 e i resztę przed samą wysyłką , czekałem ca 2-3 miesiące .Za chwilę u Nas koniec sezonu , więc jest czas . Na następny sezon będzie jak znalazł Omawiany przez Ciebie model mam i mogę polecić .... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk122 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Cześć.Szukam kija pod woblery 5-7cm i blaszki nr.1/2.budzet +- 200pln. Myślałem nad Robinson toshido 220 2-8 lub Mikado Noctiss 222/198 2-9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzeju Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Kupiłem Toshido 2.70 2-8g jakieś 3 tygodnie temu. Wg mnie obsługuje maksymalnie 7 centymetrowe smukłe woblery pod prąd o lekkim uciągu. Jeśli łowisz w szybkim nurcie lub przemyślałbym wersje 3-12. Akcja opisana poprawnie. Jest to nie najszybszy fast z pięknym ugięciem. Moim zdaniem bardziej nadaje się pod woblera/blaszkę ale gumkę również dobrze obsługuję. Jedyne do czego się mogę przyczepić to przelotki. Są małe i wydaje się ze jest ich za dużo. Rzuty woblerami 2g nie należą do najdalszych ale tez tragedii nie ma. Kij w tej cenie naprawdę zaskoczył mnie pracą Zapłaciłem 160zl. Porównując do Grey Stream (mam 10-35g) dużo lepiej pracujący i ładniejszy kij. Ale ma tez inną akcje niż Jaxon. W tej cenie bardzo polecam. Edytowane 12 Stycznia 2022 przez Andrzeju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 (edytowane) #AndrzejuCo najmniej dziwne porównanie wędziska 2-8g do 10-35g, to mniej więcej tak jakbyś porównywał Skodę Citigo do Kodiaqa.#Patryk122Do Twoich potrzeb pasuje Grey Stream 2-12g. Cytuję opinię użytkownika:"2019-01-28Z tej serii posiadam 1,98 1-7 oraz 2,1 2-12 ten lżejszy jest bardzo spolegliwy, wręcz lejący co mi osobiście nie odpowiada ze wzg. na brak szybkości, ale podobno zmienia się to wraz z długością.Za to wersja 2-12 jest świetna, zdecydowanie szybsza a zarazem delikatna, dobrze czuć opad i świetnie amortyzuje podczas walki. (...)Michał Ż, Gdynia"Jedna uwaga, gdybyś się decydował na zakup, dokonaj tego w sklepie stacjonarnym, trzeba sprawdzić połączenie sekcji i liniowość mocowania przelotek, bo trafiają się niedoróbki, ale wędeczka na pewno zda egzamin. Edytowane 12 Stycznia 2022 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Witam Czy ktoś używał , a może posiada spiningi : Timon T -Connection Stream TS-S 5'6" UL 3-7g PE08 lub i TS-S6'5" L 3-10g PE1,0 i mógłby opisać swoje doświadczenia z użytkowania ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon83 Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 WitamSzukam wędki na zimowe pstrągi taki w granicach 2 do 2.20m ,c.w do 12g koszt tak do 600 zł + -. Głownie chodzi mi o większą wewnętrzną średnicę przelotek (problem z obmarzaniem przelotek podczas przymrozków). Zdaje sobie sprawę że w spinach UL raczej jest to mało prawdopodobne ale może ktoś z was ma wiedzę na ten temat albo posiada taki spinning? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 Major Craft Solpara , może się tym zainteresuj . Zbrojone są jeszcze klasycznie , z używanych Avid w pstrągowych modelach ma spore przelotki Fuji Alconite . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi