Skocz do zawartości

Wędka na pstrągi - co wybrać?

MarcysTorun

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką akcję mają te wędki ?

Akcja raczej umiarkowanie szybka, ugięcie wzorowe, pełne. Kupiłem z ciekawości model 21 2.4m. W suchym domowym porównaniu do blanku Talon Trout T800 początkowe ugięcie mogę powiedzieć, że bardzo zbliżone, dalej w dole Talon mocniejszy lub mi się wydawało ???? Zdaję sobie sprawę, że porównywać kijek do blanku to raczej mało miarodajne, dla mniej doświadczonych oczywiście ????
  • Like 1

Odp. Do Kolegi: Szymon83

St croix trout series 69mlxf2 testuje 2gi miesiąc na jeziorowych pstrągach, przelotki faktcznie o większej średnicy, fajny blank nie gubi ryb, no ale musialbyś 300zł dołożyć.

Edytowane przez Ostry krokodylec1

Hej wszystkim, potrzebuję pomocy w dobraniu patyka,szeroka rzeka około 70m z bystrzami ale nie da się przebrodzić na drugą stronę, wobler 19g, pstrągi do max 5 kg, co byś mógł polecić do ekstremalnie długich rzutów?Cena raczej nie gra roli

Coś boleniowego w wersji lekko-średniej, czyli do 3/4 uncji, mocy do 12-14 lb z grubsza. Jeśli brodzisz, to 2,60m, z kolei z brzegu - 2,75-2,90. Uniwersalnie 2,60-2,75. Wybór jest spory. W sumie, to nawet i uncjówka nie byłaby przesadą.

Na przykład:

Blaas Slim SLS9015-2, NFC IM ST904-2. Poza tym Lamiglasy różnorakie, StCroix do 3/4 oz., a na tym wybór się nie kończy.

Edytowane przez Fatso

Coś boleniowego w wersji lekko-średniej, czyli do 3/4 uncji, mocy do 12-14 lb z grubsza. Jeśli brodzisz, to 2,60m, z kolei z brzegu - 2,75-2,90. Uniwersalnie 2,60-2,75. Wybór jest spory. W sumie, to nawet i uncjówka nie byłaby przesadą.

Na przykład:

Blaas Slim SLS9015-2, NFC IM ST904-2. Poza tym Lamiglasy różnorakie, StCroix do 3/4 oz., a na tym wybór się nie kończy.

Ok, a coś czego nie trzeba robić w pracowni?Jakieś seryjne?

Odp. Do Kolegi: Szymon83

St croix trout series 69mlxf2 testuje 2gi miesiąc na jeziorowych pstrągach, przelotki faktcznie o większej średnicy, fajny blank nie gubi ryb, no ale musialbyś 300zł dołożyć.

Przeglądałem kije St Croix elegancko wykonane, opinie mają też nienaganne. Ale jak dla mnie to na tą chwilę za duży wydatek. Dzięki za podpowiedz.

Dalej pociągnę temat spina z przelotkami o większej średnicy ale już nie koniecznie w kijach pstrągowych. Może ktoś coś wie albo widział?

Na takie trochę większe pstrążki  :P  - Dam Effzett Optimus II Huchen. Największe przelotki na rynku. W dodatku teraz wyjątkowo atrakcyjne promocje.

Dzięki Voitech, znalazłem jeszcze

https://pleciona.pl/pl/p/Wedka-Nasci-Spinning-2%2C11m-3-14g-2-cz.-Korek/50200

pewnie padnie na któregoś z tych.

Naciągnij trochę budżet i będziesz miał ekstra kijka pod kropki:

https://www.mefistofishing.pl/wedka-shimano-native-trout-new-2020-p-2245.html

:)

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Witam. Pytanie do uzytkownikow Pstrag Fascynacja z CF glownie chodzi mi o te dwa dluzsze modele

JAkie praktycznie gramatury obsluguja i jak zachowuja sie w duzej rzece o silnym nurcie?

Nie wiem czy wybrac MMF czy MHMF

Pozdrawiam

Edytowane przez Kacperw22

Witam. Pytanie do uzytkownikow Pstrag Fascynacja z CF glownie chodzi mi o te dwa dluzsze modele

JAkie praktycznie gramatury obsluguja i jak zachowuja sie w duzej rzece o silnym nurcie?

Nie wiem czy wybrac MMF czy MHMF

Pozdrawiam

Może to też fascynujący patyk. Jednakże od miesiąca jestem w posiadaniu Dragona Sensitive i eksploatuje go średnio pięć dni w tygodniu na dość dużej rzece. Zdecydowanie polecam ten kij, nie gubi ryb. Przynęty obsługuje komfortowo czy to wobek, obrotówka nie wspomnę o mikrojigach na fi 4, 4,5 i 5,5. Po tym co ten kijek obsługuje nie zamienię go aktualnie na innego. Szczerze polecam.

• 4 tygodnie później...

Hej! Zwracam się do Was z prośbą o poradę. Niestety złamałem mojego kochanego „uniwersalnego” lamiglasa g1000 7’6” chyba do 17g, z tego względu szukam wędki taniej, ca 300zł, seryjnej, do łowienia żyłką ok 0,22 na zakrzaczonych rzeczkach lekkimi robalami, sporadycznie wobek lub obrotówka . Długość 200-220, krótki dolnik, akcja raczej wolna o pełnym ugięciu, o ciężarze wyrzutu nie wspominam bo mogę mieć mylne wyobrażenie - ma się lekko i wygodnie łowić przynętami 1-6g ale w razie W dać radę trzymać rybkę 50-60 na krótkim dyszlu i zbytnio (szczególnie latem) jej nie wypompować.

Przejrzałem alle i chyba każda firma coś proponuje (Robinsony, Gunki, Shimano, Microflexy Dam’a, Spro etc), liczę raczej na Wasze doświadczenie z poligonu.

Z góry dzięki