Skocz do zawartości

Pudło na duze muchy morskie

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Szukam pudełka muchowego na długie - ok 15cm muchy morskie.

W normalnych pudłach albo się nie mieszczą, są pozawijane, albo kisna i rdzewieją, a nie mam czasu, glowy i pamięci by po każdym łowieniu je myć, suszyć i czesać...

Wstępnie myślałem nad kupieniem duzego taimena, jednak w nim zawiasy koroduję blyskawicznie i bardzo, tak ze po kilku wyjściach az ciezko pudełko otworzyć.

Pudło kanapkowe, w którym zwykle nosze muchy szczupakowe w małych muchach z epoksy powoduje totalną sieczkę - mieszają się, plączą, po marszu wzdłuz plazy w pudle mamy coś co wygląda jak kolorowe spaghetti...

Jakies pomysły?

Swoje kupiłem na irlandzkim ebayu za parę euro z przesyłką. Szału nie ma, ale haki ani zawiasy nie rdzewieją ;-) Coś chyba jest na rzeczy, ale generalnie Taimen słonej wody nie lubi ;-) Tak się zastanawiam nad tym nowym kołowrotkiem Taimena, cena śmieszna, nawet ładnie wygląda, ale czy w Atlantyku da radę?

A patrzyłeś na to?

http://www.reelflyrod.com/Umpqua-Baby-Ultimate-Magnum-Boat-Boxes-UM55ULBX.htm

Do noszenia wygodne i ma piankę do trzymania much na zewnątrz pudła do momentu wyschnięcia. Na łódź wydaje się znakomite, do noszenia też mogło by być dobre.

Nie jest jakoś przesadnio tanie ale chyba sobie takie sprawię bo jak patrzę na niszczejące muchy w jakiś moich pudełkowych wynalazkach to na dłuższą metę wydatek się opłaca.

• 2 tygodnie później...

JA myślę, ze jakby kilku chętnych znaleźć, to można by z autorem jeszcze raz porozmawiać :D

Kto byłby chętny na bardzo drogie, bardzo dobrej jakości, ręcznie zrobione pudło z drewna?

Tylko, błagam, nie napiszcie, że w ikea mają takie same, a nawet lepsze :D

Pytanie dla użytkownika czy poza niewątpliwie pięknym wyglądem ma to pudełko jeszcze  jakieś zalety ??

Bo ja tak patrzę pod kontem użytkowania to w moim przekonaniu na pewno nie jest wodoszczelne ,dużo cięższe od plastikowych i raczej średnio nadaje się do brodzenia z nim .Na łódkę jak najbardziej ale do kamizelki to nie wiem .

Ale to moje domysły i proszę Kubę o opinie .Tak czy owak bardzo mi się podoba i jak by była możliwość to chyba bym się skusił .

Jest pod kazdym względem użytkowym gorsze od taimena za 30plnów.

Jest ciężkie, drewniane, niezbyt chce się mieścic w kamizelce, ale ja od lat kamizelek nie używam.

Plus - jak namoknie warto wysuszyć, by z drewnem nie było problemów.

Plus - zapach. Ja lubię, ale rozumiem ze zapach wosków i drewna może drażnić.

Podobnie jak range rover. Duży, kłopoty z parkowaniem, drogi, wysokie opłaty, pali jak smok i byle golf w tdi go potrafi śmignąć

Różnica, czy ktoś woli dobre cygaro czy smaczna fajkę od paczki LM'ów ;)

Ta szkatuła to magazyn, obiekt wraz z swoją zawartością do podziwiania w zimowe wieczory. Zlotowy hit, temat do dyskusji przy szklaneczce. Na wodę plastik - praktyczne. Pięknie i dostojnie wyglądają muchy w oprawie orientalnego drewna, gdzie usłojenie, faktura, zapach surowca nie pozwalają zapomnieć mając skrina w pamięci. Mocno zobowiązujące przy kręceniu, trudno w ten skarbczyk zamknąć pierzastego babola, nawet syntetykom nie przystoi. Myślę sobie - jedna na wiele ukręconych imago dostąpi zaszczytu by spocząć w pudle. Selekcja nieunikniona...

Mam gościa, który wykonuje z drewna piękne pudełka. Mam 3 sztuki ale na muchy mokre. Z babmusa i chyba dębu. Robi też duże łososiowe. Jeśli ktoś jest zainteresowany będę wstępnie dla siebie zamawiał koło marca z logo Galerii Muchowej. Koszt ostatnio na to co mam 170 zł. Pianka Wethleya. 

seba

Cześć

Ciekawe jak wyglądają te Twoje. Masz fotki, było by super zobaczyć rękodzieło, sposób wykonania no i co tam trzymasz... ;)

Jestem zainteresowany, oczywiście pudło A. Blauciaka dalej jest aktualne.

Od przybytku głowa nie boli.

Pozdrawiam

Andrzej