Skocz do zawartości
  • 0

Usterka silnika Nissan/Tohatsu

krzysiek.el

Pytanie

Witam,

Posiadam silnik Nissan Marine 6km (to jest to samo co tohatsu).

Ostatnio na rybach zaczął mi przerywać, najpierw podczas pływania później nawet bez biegu.

Po powrocie do domu w beczce nawet nie odpalił.

Wymieniłem świece na nową- odpalił. Ale jak miałem zdjętą pokrywę to zobaczyłem, że z zaznaczonego miejsca na zdj. leje się paliwo.

Jakieś pomysły? Bo nie wiem jak to ugryźć.

post-52193-0-14483500-1729617286_thumb.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To jest przelew paliwa. Zawiesiła się najprawdopodobniej iglica. Gaźnik do rozebrania i wyczyszczenia.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Albo coś z pływakiem nie tak. Spróbuj na początek wylać paliwo z gaźnika tak bez rozbierania( wykrecasz śrubkę z boku gaźnika) , później podpiąć linie i delikatnie podpompowac, czasem się zdarza że potrafi się pływak przywiesić. Edytowane przez highvoltage
  • Like 1

• 0

Albo coś z pływakiem nie tak. Spróbuj na początek wylać paliwo z gaźnika tak bez rozbierania( wykrecasz śrubkę z boku gaźnika) , później podpiąć linie i delikatnie podpompowac, czasem się zdarza że potrafi się pływak przywiesić.

Zrobiłem tak i faktycznie odpalił, chodził długo na wolnych bez ssania. Jak tylko wbiłem bieg to znowu paliwo z przelewu poszło i zgasł. Teraz problemy z odpaleniem. Ściągnąłem gaźnik i wyczyszczę tak jak polecił kolega @Tresor

• Like 1

• 0

Sprawdź czy pływak luźno chodzi.

Czy sama iglica nie jest zużyta.

Ale najczęściej pojawia się drobny nalot na tulejce z brązu w kotrwj siedzi iglica i zaczyna ja w losowych momentach klinować. Ciężko to wyłapać i ciężko wyczyścić żeby nie rozkalibrować. Ja to robię różnymi miękkimi wyciorkami. Często spotykane w silnikach które mają dłuższe przestoje.

Kiedyś zalecali sprawdzenie czy pływak nie ma dziury ale ja jeszcze się nie spotkałem.

Do tego silnika warto mieć zestaw naprawczy gaźnika kosztuje na aliku grosze bo tam siadają te gumki u góry też. Czasem jak się właścicielowi spieszy wymieniam. Cały gaźnik który kosztuje ok 100zł.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor
  • Like 1