Skocz do zawartości

Rarenium4000 XG vs Vanquish 4000XG

MIGOTKA

Rekomendowane odpowiedzi

No więc Mikołajka sypnęła kasą prezentową i mam dylemat co wybrać.

Obydwa podobne parametry wagowo nawojowe. Oczywiście różnią się półką ale chyba nie aż tak bardzo .

Waga jest identyczna u obydwu 240 gram i nawój też identyko 99 cm

Przeznaczenie to łowienie z łódki na przynęty rzędu max 35 gram główka plus guma. Duży okoń i przeciętny rozmiarowo sandacz.

Może ktoś jest w stanie porównać te dwa kręciołki i coś rozsądnego rzec ?

A może coś podobnego ale innego?

Nie ukrywam że waga kręciołków jest zachęcająca, ale jak by co jestem otwarty na propozycje.

35g + guma - ja bym wybrał TP lub TP SW. Niedługo zrecenzuję Stellę SFE, a to podobna półka i odradzam tej klasy kołowrotki do takiej orki.

Używki - Stella FA, FB, FD, TP, jest w czym przebierać.

Na Daiwach się nie znam, ale popytaj Guza, coś przebąkiwał o jakiś perełkach.

Edytowane przez tpe

Witam,

Kręciłem dwoma i wg mnie ale nie tylko to Vanquish lepiej kręci niż Stella.

Zresztą ja jestem ze starej szkoły i jak coś jest zrobione w Japonii na japoński rynek to nie można tego porównywać do czegoś zrobionego w Tailandii - myślę że Japończyk nie maiłby dylematu.

Jak masz kasę to bierz Vanquish-a, co nie zmienia faktu, że Rarenium to bardzo dobry kołowrotek do którego nie ma się o co przyczepić.

Pzdr.

Tarłoś

W przypadku Vańka nie istnieje wersja europejska. Modele na rynku europejskim to zwykłe JDmy...czyi C3000F to C3000 i 4000F to 4000, jedynie do pudełka jest wrzucony schemat , na którym jest napisane z tymi Fkami :) to ewenement jak na shimano EU/US :) ale cena wyśmienita i jak równiez sprzedaję te vanki C3000 / 4000 z dystrybucji DE :) VANIEK miażdży inne młynki jak dla mnie :)

Oczywiscie jak chcesz XG to już tyko dżapanize distribjutores :)

Edytowane przez MefistoFishing

Nie znam tych nowych Shiman. Ale jak kolowrotek "lepszy od Stelii" kosztuje 399 Euro to znaczy... ze fabryki Shimano za duzo chyba tego robia ;)

http://www.ebay.de/itm/Shimano-Vanquish-4000F-Neuheit-2012-zum-Sonderpreis-/110960426965?pt=DE_Sport_Angelsport_Angelrollen&hash=item19d5c1bfd5

W przypadku Vańka nie istnieje wersja europejska. Modele na rynku europejskim to zwykłe JDmy...czyi C3000F to C3000 i 4000F to 4000, jedynie do pudełka jest wrzucony schemat , na którym jest napisane z tymi Fkami :) to ewenement jak na shimano EU/US :) ale cena wyśmienita i jak równiez sprzedaję te vanki C3000 / 4000 z dystrybucji DE :) VANIEK miażdży inne młynki jak dla mnie :)

Oczywiscie jak chcesz XG to już tyko dżapanize distribjutores :)

Czyli wszystkie xg sa robione w japan nie zaleznie kto potem kto sprzedaje?

• Like 1

Śledząc wątek napotykam na małą zagwózdkę.

wg. Mefista Vanquish 4000 i 4000 F to bliźniaki jednojajowe.

Skąd więc tak duża różnica w pojemności szpuli.Strona Mefista podaje: 0,30mm - 150m ,katalog Shimano (papierowy i elektroniczny): 0,30mm - 120m

Tu pojawia się pytanie,jak wybrać ten właściwy ?. Mefisto wie,może podpowie ?.

róznic e w pojemności wynikają z trudności przelicznika jednostek japońskich na metry i mm. Oni nie podają w więkkszości tego typu parametrów, tylko swoje jednostki. W Polsce się to po prostu "spolszcza", ale nigdy dokładnie to nie będzie. poza tym średnice zyłek czy plecionek w Polsce i tak sa fałszywe w 80% ( grubsze ) więc nie wiem czy to ma jakis sens...Shimano 4000 czy to catana czy stella nawija tyle samo :)

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Troszke zeszło mi z tym zastanawianiem sie ale koniec końców wczoraj zamówilem i mister Ogawa wyśle do mnie dwa vańki 4000XG. :)

"No i w piz..u wylądował"  :)

Jakość słaba bo robione telefonem a i rezyser do dupy :rolleyes:

Edytowane przez MIGOTKA

A jak z tą pracą Vanquish-a ? Faktycznie jeszcze lepsza od Stelki? Tak swoją drogą to bardzo mi ten kołowrotek przypomina Twin Powera FA, którego kiedyś miałem.

Porównując do stellki 4000 f którą mam to jest chyba całkiem podobnie. Niestety na razie to tylko wrażenia z kilku chwil kręcenia na sucho.

• 2 lata później...