gooral Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Witam. Czy jest na sali ktos kto sie kuma w rozmiarach spodni i ew zna jakies firmy robiace szeroki asortyment spodni? Pytam bo wlasnie po raz kolejny mnie zalala krew jak zakladalem nowe kalesony.... mam 187cm wzrostu i chyba dlugie nogi (wewn 92-93cm) - Nie wiem czy to duzo czy malo bo sobie z nikim nog nie mierzylem - zgaduje na podstawie problemow... Generalnie 90% spodni jakie kupuje ma albo za krotkie nogawki, albo jak juz nogawki sa odpowiednio dlugie to od kroku w gore jest kilkadziesiat cm - widzial ktos kiedys osobe majaca przy +- 190cm wzrostu dupe wysoka na 50cm?Spodnie rowerowe pasuja na mnie tylko dla tego, ze na szelkach - na ogol przy kostkach ich troszke brakuje."wojskowe" spodnie xxll maja prawie dobre nogawki, ale jak zaloze je krok w kroku to pas mam pod cycami jak obelix... jakby nie to, ze szerokie to by sie w nich chodzic nei dalo. Neopreny na miare szylem 2 razy i 2 razy za krotkie nogawki (za to od kroku w gore za dlugie....To samo z wlasnie kupionymi kalesonami - jak je porzadnie naciagne to sie zaczynaja powyzej kostek a koncza dobre 30-40cm powyzej pepka - oczywiscie zjezdzaja z dupy i po jakims czasie sie chodzic nei da (sciagnij spodniobuty i spodnie by sobie pod spodem poprawic kalesony....). Czy to standard (ktos ma podobnie?) czy moze jest jakas firma szyjaca lepiej dopasowane ciuchy?0 problemow ze skarpetami, koszulkami etc..Jest na sali fachowiec? o co chcodzi z tymi spodniami? jakis "standardowy" wzor na spodnie jest i kazdy wg niego szyje?No bo chyba to nie jest normalna anatomia - moje kalesony maja +-70cm nogawki we wnatrz a +- 40cm od kroku do gumki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Generalnie przyjęta jest mniej więcej taka sama rozmiarówka dla większości spodni : M/48-50, L/50-52, XL/54-56, XXL/56-58, XXL/60 i bardzo rzadko 62. Przerabiam rocznie kilkunastu producentów odzieży roboczej i różnice są conajwyżej kilka cm. Tylko rozmiarówka, która określa obwód pasa i długość nogawek pozwoli dopasować spodnie w 90%. Jeżeli masz takie problemy z doborem spodni to może jesteś ciut niewymiarowy. Edytowane 8 Grudnia 2012 przez mdziam_78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Jeżeli masz takie problemy z doborem spodni to może jesteś ciut niewymiarowy.dlugosc nogi: wewn 92 cm zewn 110-115cm (mierzone od ziemii do kroku/pasa wiec od dlugosci spodni w obu wymiarach pewnie trzeba odjac z 10cm?)obwod pasa okolo 115obwod uda u samej gory okolo 70 ( nad kolenam kolo 50 jaki to rozmiar (srednio z twoich doswiadczen?)niedawno jak na ciuchy na kajak patrzylem to xxl byl opisany jako 100cm w pasie (ja mam nogawki szerokie na 25cm na samym dole to akurat bedzie 100cm za obie moje spodnie "wojskowe" rozm XXLL (xxl long) maja nogawki dlugosci okolo 80cm (wewnatrz) a od kroku w gore jest kolo 35-37cm (kto ma dupe jak pol nogi????????) Ps spodni "normalnych materialowych" (bo w wojskowych w bylej robocie nie moglem chodzic) szukalem dluugo a jak dostalem to z wrazenie chyba z 7 par kupilem od kopa. To samo mialem ze spodniobutami neopreny musialem szyc na miare a z oddychajacych dopiero w patagonie weszlem XL z innych firm nawet xxl nie wciagalem za uda... Edytowane 8 Grudnia 2012 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falgmar Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zerknij tu: http://www.nalowy.pl/spodnie-karl-p-306.htmlFjall Raven - bardzo dobre jakościowo spodnie i co najważniejsze sprzedają je do samodzielnego podłożenia na długość, także myślę, że dobierzesz coś na siebie, no ale mają jedną wadę - cenę!Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 @gooral poszukaj w uk , tutaj większość jak kaszaloty to może coś znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 jak do tej pory ze zwyklych spodni pasuje tylko w helikony xxll, kiedys dorwalem tez spodnie robocze (jakies slowackie?) z fajnego materialu i w idealnym rozmiarze, ale maja kiepsko rozplanowane kieszenie co mnie strasznie wkurza (portfel nosze na lancuchu przy pasie a szlufki zmuszaja do takiego przewlekniecia go przez pasek, ze nei da sie wsadzic rak do kieszeni a ni lathermana przytroczyc inaczej jak na plecach....Co do spodni, ktore podales max rozmiar to 58 nic mi to nie mowi. berghouse'a overtrousers (spodnie z gore zakladane na zwykle spodnie) XXL albo XXXL nie wsadzilem na gole nogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 @gooral poszukaj w uk , tutaj większość jak kaszaloty to może coś znajdziesz mieszkam w irlandii daleko nie mam i tutaj tez mam problemy z wiekszoscia spodni. Te materialowe o ktorych pisalem to w dunns stores jakies specjalne z gumka by sie naciagaly w rozmiarze w40 l33 przy czym duzo innych spodni przy tym rozmiarze jest za waskich w nogawkach - jakby ludzie byli tylko grubi i niscy albo chudzi i wysocy... ale co mnie bardziej intryguje to co to za pomysl z ta iloscia miejsca na dupe - jestem spaslak, ale jakbym mial takie dupsko by wypelnic te helikony xxll albo wiekszosc kalesnow to musialbym miec krotsze nogi i jeszcze wieksza dupe.... Stad sie zastaanawiam czy ja jestem taki niewymiarowy czy poprostu ktos majacy 1,1m wzrostu i wazacy 30kg projektuje wszystkie ciuchy na zasadzie " a to chyba beda takie na takiego duzego chlopa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Napisz do Graffa, a jeszcze lepiej zadzwoń. Obmierz się dokładnie, wybierz z katalogu, co byś chciał, dostaniesz wymiar do centymetra. Niestety to trochę potrwa. Graff przeżywa boom sprzedażowy, nie radzą sobie z produkcją, łatwo nie będzie. Jednak pracują tam fajni ludzie, produkują zajefajne ciuchy i warto spróbować.Moim zdaniem oczywiście - Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 A próbowaleś na amerykańskim ebayu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 A próbowaleś na amerykańskim ebayu? calosc sprowadza sie do faktu, ze nie wiem jaki rozmiar kupic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Na hamerykańskim ebayu w dziale spodni masz takie główne filtry, jak: obwód w pasie i długość nogawki po wewnętrznej stronie. Ja mam proporcje z gatunku "piłka plażowa" (a co najmniej do rugby) i po europejsku jestem nie całkiem typowy. Tymczasem u jankesów jestem w stanie spokojnie dobrać takie spodnie, w których nie bedę musiał skracać nogawek a proporcje będą zachowane (czyli pas nie będzie pod szyją, albo co). W "onych filtrach" podajesz wielkości w calach, a nie w jakis innych jednostkach, czyli normalna miara. Wybór niezły a i ceny (nawet z przesyłką) sensowne.Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi