Skocz do zawartości

Zimowe łowienie,przelotki i mróz

Kajtelek2

Rekomendowane odpowiedzi

Popperze , osobiście jestem zdania , że .. nic na siłę :) Oczywiście wciąż jeszcze pozostają do twórczej adaptacji , także przelotki podlodówek oraz muchówek , porzucone sromotnie na pośmiewisko , tak bardzo nie przystające funkcjonalnie do cokolwiek groteskowej wykładni polskiej szkoły , zakładającej zajadłą eksterminację non stop i bez ustanku , choćby widły , żaby albo gnojówka z niebios leciały , co jest takie modne , niepowtarzalne , wyjatkowe , takie wprost zajebiste ..

Bo chłop żywemu nie popuści .. Chłop potęgą jest i basta :rolleyes:

I obok kija do opadu , kij na kelty , ta nasza duma ..

Oczywiście lokalnych flyfishermenów nie irytują korale na muchowym sznurze , bo przesiedli się na bliższą im mentalnie żyłkę , ale zawsze przecież można by , zatroskanie rozmiarami przelotek okazać , co z nas uczyni ludzi kumatych , wizjonerów , albo przynajmniej oryginałów przodujących w dzikim tłumie :)

Szkoła polska to mówi ... zawsze i w każdych warunkach. I parcie na niezamarzające wszystko. Oporówki japońców siadają, hamerykanskie powrozy PP czy inne też przypominają liny od mostów zwodzonych w czasie tęgiej zimy a my musimy łowić. Są okresy kiedy jak dla mnie łowic się nie da. Bo mi po prostu w d.. zimno i nie bedę wiertnicy tachał żeby złowić parę jazgarów. Jak mnie już wymiecie nad wodę we mróz w grudniu to monofil, bardziej miękki kij (Seeker np) i jak się trafi to się obmaca. A jak Waldek pisał spacery są przyjemne. Przyjemne bo samotne, bez ciągłych 'a na co", "a ile' , sam z temperaturą , ze sobą i przyrodą.. Tych co w pogoni za błyskaniem wynikiem, fotką, pewnie zostanie niewielu brnących w tym śniegu. I całe szczęśie.

........... spacery są przyjemne. Przyjemne bo samotne, bez ciągłych 'a na co", "a ile' , sam z temperaturą , ze sobą i przyrodą.. Tych co w pogoni za błyskaniem wynikiem, fotką, pewnie zostanie niewielu brnących w tym śniegu. I całe szczęście.

Eeech. Jeszcze tylko kilka tygodni :)