Skocz do zawartości

Kwach [Relacja z warsztatu]

Bartas401

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji, że czas leci coraz szybciej. Lat przybywa. Obok spłodzenia syna, posadzenia drzewa, wypadałoby odhaczyć swój wątek autorski na Jerku. Gdzieś ta myśl uwierała z tyłu głowy od paru lat. Chyba musiała cierpliwie doczekać swojego momentu, który nastąpił w tej chwili.

Pierwsze woblery strugać zacząłem parę ładnych lat temu, będąc jeszcze nastolatkiem. Niestety żadne z nich nie przetrwały do dnia dzisiejszego. To znaczy gdzieś tam pewnie istnieją - zagrzebane w mule, czekają na jakiegoś archeologa z przyszłości. Głównym winowajcą takiego stanu rzeczy był nastoletni słomiany zapał i niecierpliwość. Zrobienie więcej niż jednego takiego samego woblera na raz to straszna nuda, poza tym trzeba było jak najszybciej lecieć nad wodę. 

Struganie to też nie zawsze najwłaściwsze dla nich słowo, bo na początku poza balsą, bywały eksperymenty z korkiem od wina, czy podkładami piankowymi pod panele podłogowe.

Aktualnie pracuję głównie z żywicą i z balsą (nie na raz, chociaż też jest taki pomysł ;))  

Nie ma co się przesadnie rozpisywać. 

Na początek jeden z moich najświeższych wytworów: Bezsterowiec - 7cm

Witam wszystkich, którzy tu zbłądzili :)

post-49565-0-22066100-1732002353_thumb.jpg

• Like 10

po bezsterowcu można się domyślać że bolenie są na Twojej liście :)

O dziwo. Zupełnie nie. Chociaż prawdę mówiąc, też bym tak pomyślał. Jakoś się tak utarło, że tego typu woblery używa się na bolenie. U mnie genezą były okonie przy płytkich kamienistych brzegach i rafach.  Szczupaczki również nim nie gardziły, chociaż nie były to spotkania zamierzone. W miarę łowienia na niego urodził się pomysł użycia go na pstrągach. 

Napisz może dwa słowa jakie łowienie / gatunki ryb Cię interesuję a co za tym idzie jakie przynęty tworzysz 

Przede wszystkim łowię na rzekach, 3 gatunki: okonie, pstrągi i lipienie. Przy czym te ostatnie tylko na muchówkę. Proporcje zmienne. Bywa, że porzucam spinning prawie na cały sezon na rzecz linek i much, żeby potem przez jakiś kaprys odwrócić role. Co ciekawe wędkarstwo muchowe mocno zmotywowało mnie do lurebuildingu. Bo jak to tak teraz łowić na "sklepowe", jak przed chwilą jeszcze kręciłem sobie sam co chciałem, kiedy chciałem, w ilości jakiej chciałem. 

post-49565-0-88541000-1732021272_thumb.jpg

• Like 3

Zimno i wietrznie. Ryby niechętne do współpracy. Przy okazji zwodowane zostały najświeższe testowe egzemplarze. Spróbowałem nagrać ich pracę. Na przyszłość na pewno trzeba będzie zorganizować coś do nagrań spod powierzchni.

EDIT: Nie wiem z jakiego powodu nie "wskakują" okienka z filmikami z youtube. Do momentu rozwiązania problemu, zostawię linki:

Edytowane przez Friko
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Żeby nie było, że nic w warsztacie się nie dzieje, podzielę się dzisiejszą wariacją w trakcie wykończenia. 

Mam jakąś słabość do wzoru makreli. Mimo, że łowię na śródlądziu, to lubię czasem ozdobić przynętę na jej podobieństwo. Rybom to raczej nie przeszkadza. Przynajmniej niektórym, wszak paski to paski ;)

Muszę na przyszły sezon belonowy pomyśleć o jakimś "pocisku", którego upstrzenie makrelowym wzorem będzie można uznać za uzasadnione, a nie za fanaberię autora. 

post-49565-0-37184700-1733147125_thumb.jpg

post-49565-0-23945900-1733147239_thumb.jpg

Edytowane przez Kwach
  • Like 4

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...