Skocz do zawartości

Blanki Phenix

Robcyk

Rekomendowane odpowiedzi

nie najlepiej też zeń latają jaziowe gówienka po 1-2 cm.

To ile jesteś realnie tym w stanie rzucić? ja czekam na 903 (tytany odpuściłem, bo doszły już do abstrakcyjnych cen), ale na lato pod powierzchniowe nie loty będe chyba szukał tez czegoś lżejszego.

nie najlepiej też zeń latają jaziowe gówienka po 1-2 cm.

To ile jesteś realnie tym w stanie rzucić? ja czekam na 903 (tytany odpuściłem, bo doszły już do abstrakcyjnych cen), ale na lato pod powierzchniowe nie loty będe chyba szukał tez czegoś lżejszego.

10 m? 12 wszystkie pieniądze. Na żyłce 0,18. Są oczywiście różne gówienka... Poza tym to wiatr dyktuje warunki... Ale wędkami z bardziej wiotką szczytówką miewam zauważalnie lepsze osiągi; kwestia przyzwyczajenia, techniki rzutu, być może. W każdym razie trochę ciała musi mieć wobler, by tego Pheniksa naładować.

...hehehe

to może dołożę coś od siebie-mam przyjemność pływać z ZH na rybska

wędkę mam identyczną z racji tego,że zamawialiśmy i odbieraliśmy je w tym samym czasie :D

powiem tak- dzisiaj niestety kolega ZH nie dał rady mi towarzyszyć więc byłem zmuszony wybrać się na ciąg dalszy testów owego cudeńka sam ..obiektem mojego zainteresowania były kaczory, bo postanowiłem sprawdzić czy wreszcie można mieć jedną wędkę do zeda i kaczki ,zabrałem ze sobą wszystko co kaczki kochają czyli manns 8cm ,10cm,15cm - główki od 8gr do 20gr,lunker city 11cm,15cm, mepps nr 3,5 ,lusox,alga2 ,rapala x-rap 8-10cm - wszystko to co wymieniłem lata i pracuje wprost bajkowo,nawet 15cm mamuska na główce 20gram nie robi na tym blanku żadnego wrażenia.Rzuty jak z procy,przy prowadzeniu przynęt wzorowo- typowo szczytowo -full miejsca na zacięcie...pod rybą gnie się cały ,pełna kontrola nad rybą,nie gubi ich, branie elektryczne,niesamowite...kaczki łowione były w przedziale 60-80 cm

polecam każdemu kto się zastanawia nad złożeniem wędki i oczywiście polecam pracownię Łukasza

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Phenix PST 945-2 2,85cm , 10-28g

Witam

Czy ktoś z forumowiczów może mi powiedzieć czy blank

Phenix PST 945-2 2,85cm , 10-28g nadaje się na kijek pod bolenia?

Chciałbym złożyć sobie kijek tylko pod bolenia, mam kilka blanków na liście ale chciałbym znać opinię waszą o w/w blanku.

Poproszę o wszelkie informacje, sugestie, ewentualnie propozycję w tej sprawie.

Pozdrawiam

Z tym dłuższym styczności nie miałem,ale machałem krótszym 895-2 o tej samej mocy i cw. Jak dla mnie był już trochę za sztywny w szczycie.

Jeden kolega z forum z powodzeniem łowi bolenie z pontonu na PST 895-2 więc może się wypowie.

Ja natomiast z racji tego że łowię tylko z brzegu wybrałem model o oczko delikatniejszy,czyli 894-2. Ma piękne ugięcie,ryby się od niego nie odbijają a co więcej szybko je męczy.

Bolenie w okolicach 60-70cm wyjeżdżają na nim w około 1-2min.

Kapitalny blank do machania woblerkami boleniowymi tak w granicach 7-8cm i wadze 15-20g. Jeśli chodzi o gumki to spokojnie 3 guma + 15-20g główka. Oczywiście mówię o górnej granicy w której da się komfortowo prowadzić przynętę.

phenix fx 794

Łowi ktoś z was wedką na tym blanku?

Interesuje mnie on pod pstrąga wobki 4-7cm gumki na główkach od 1-6g i małe wahadełka, stosuje głownie żyłki 0,20 - 0,25 oraz plecionki 10lb.

Będę bardzo wdzięczny za kilka uwag,- ale praktycznych laugh.png typu jak się sprawuje z ww przynetami w silnym nurcie i przede wszystkim doswiadczeń z holu ryb.

Mam mocniejszego w tej długości bo MBX790 ML do 21,węc ograniczę się jedynie do stwierdzenia ,że ten o który pytasz spokojnie obsłuży wobki pstrągowe i zatrzyma w miejscu kabana, a ugięcie karabelek pod rybką jest piękne.Natomiast główki 1-6 g to raczej od górnej wartości .

Aktualnie jestem w trakcie zbrojenia wędki pod pstrąga na blanku MHX HS9600-2 do 14 g 12LB.Nie jest to typowy HS choć blank zbieżny z mocnym dolnikiem i czułą szczytówką jednak o płynniejszym ugięciu bez przesztywnień występujących w sandaczowych HS-ch.Wczoraj byłem potestować na Wiśle i miotał wobkami kleniowymi Gębskiego 3,5cm na 12-14m ,exekutory5 i 7 15-18m Rapalka DT 4na 20m.Bardzo fajna szczytówka pokazująca pracę ale nie poddająca się w nurcie . kijek opisany do14 g,ale może więcej ,nada się też na rzecznego okonia pod obrotki małe wachadła i gumy na 5-14g głowkach.

nie,- mam na myśli prawdziwe 40g :D kij na blanku FX 966 ktorym lowię od jesieni ubiegłego roku i dość ostro przegoniłem go po Renie i tutejszych sandaczach (ok 40szt 50-70cm), jedna z lepszych 40-tek jaką miałem wspaniała pod wobler (6-10cm) i gumę (5-40g). Pisząc gumę mam na myśli agesywny opad szczególnie ten wysoki.Kij daje niesamowicie wysokie podbicie co oczywiście nie wszystkim sie podoba,- ale mnie tak. Jedynie do technik turlanych, lub jak kto woli do metody warszawskiej wolę szkło i to juz sie chyba nie zmieni...

Ale tego sie nie da zastąpić zadnym grafitem wiec to tylko szukanie kamienia filozoficznego albo jak kto woli wędkologia :lol:

• 3 tygodnie później...

Macałem we Wtorek w Rodmasie,jescze cieplutkie były :mellow:.

Kilka bardzo ciekawych modeli, na moje uzupełnienie lini Umbx, za bardzo dobre pieniądze.Może brakuje tylko typowego Ula. Myślę że w przedziale eco jednoskładów , Phenix zabił niezłego cwieka całej reszcie. a czy tak faktycznie będzie czas pokaże.