Skocz do zawartości

Blanki Phenix

Robcyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panów ( i Panie ).

Myślę o zbudowaniu wędki castingowej możliwie jak najbardziej uniwersalnej do przynęt z zakresu 1/2 - 1,1/4. Sporadycznie do 1,5/8.

W toku długiej i męczącej selekcji wytypowałem dwa blanki:

- CTS SD803-2

- PHENIX MBX 790-2 H.

Jeśli wziąść pod uwagę parametry i właściwości - blanki wydają się bardzo podobne. Cena i warunki gwarancji również podobne.

Który wybrać i dlaczego? Oto jest pytanie.

Proszę o opinie i uwagi - najchętniej użytkowników tych blanków.

A może ktoś wie jak wyglądają właściwości rzutowe w dolnych zakresach cw. i przy cieżarach mniejszych niż opisane cw. Przy jak ciężkich przynętach jest dobre czucie wędki ? Jakie główki da się łatwo podbić ? Która wedka lepiej rozpędzi szpulkę multiplikatora przy lekkiej przynęcie ? ; i takie różne nieważne duperele. :D

• 2 miesiące temu...

Bardzo jestem ciekaw waszych opini co do uzbrojenia blankow Phenixa w tytany a raczej praktycznych skutkow tego zabiegu. Sczegolnie interesuja mnie dwa blanki PST-943 i FX-793, mam uzbrojone obydwa w tytany i zauwazylem ostatnio, ze zeby dobrze naladowac blank do rzutu trzeba dosc mocno przekroczyc dolny ciezar rzutowy, co mnie z leksza irytuje i zastanawiam sie nad zmiana przelotek na Alconity ktore z racji wiekszego ciezaru - mysle beda latwiej uruchamiac kij przy rzutach 3-4g przynetami.

Bede wdzieczny za kilka praktycyznych uwag posiadaczy i rodbuilderow (od rozwazan teoretycznych boli mnie juz glowa :lol: )

Witam

Jestem w posiadaniu FX 793-2 , i jest on uzbrojony właśnie

w alconajty i sic na czubie . pierwsza 25 na szczycie 5,5.

Mając na uwadze ze jest to 10 lbs do 14 g zrezygnowałem z tytanów jeśli łowię okonie na dystansie używam Trubucco spining

0,2-0,225 na krótko 0,255 . Nie łowię na super małe przynęty

najczęściej główka 3-4 g plus gumka 4-7 cm obrotówki 2/3

i tutaj mam największy komfort .przyłowy szczupaków ca 2 kg

obsługuję bez problemu .W tym sezonie mam chęć spróbować

na plecionkę 10/12 lbs .kołowrotek certate 2500

Jeśli chodzi o tytany to sens moim zdaniem w przypadku w/w blanków

8 lbs i mniej ... lub i 10 lbs w tych dłuższych wersjach 9'

Pozdrawiam

Maciej

Mam uzbrojnego CD BR 10lb 2,52 w tytanach, no jest dość szpilkowaty, pewnikiem alconite by go zmięczyły :D.

Arku jak masz pheniksa 10lb w tytanach to napewno w dolnym zakresie przynęta dobrze nie poleci, ale w średnim i górnym powinno być lepiej, to kwestia jakiej przynęty używasz, guma z główką pewnie lepiej fruwa jak wobler o tej gramaturze.

Nie mam tych kijów na stanie. Moje spostrzeżenia odniosą się do zmian uzbrojenia. Przez zmianę na cięższe przelotki uzyskasz pozorne-wg mnie łatwiesze ładowanie się kija. Dlaczego pozorne? Kij po zmianie uzbrojenia w moim przypadku z klasyków na np. spiralę czy też micro guidy zdecydowanie zyskiwał na szybkości. pierwsze wrażenia były takie że jest zbyt sztywny, nie ładuje się na dole i sp.. sprawę. Po dłuższej zabawie z kijem okazało sie że kijek daje się nałoadować tymi samymi przynętami ale muszę zdecydowanie szybciej reagować na mniejsze ugięcie przy wymach, dokładniej wyczuwać moment naładowania i początek ruchu rzutu we własciwym kierunku. Ogólnie kij wymaga większej uwagi w obsłudze, mniejszej nonszalancji przy rzucie. Mam dwa identyczne kije, lekkie w dwóch różnych zbrojeniach. Przy normalnym łowieniu okoni czy pstrągów wolę ten w spirali zbrojony 5,4.......... . Mam czasem momenty niewiem rozleniwienia, przemęczenia gdy biorę uzbrojony klasycznie w cieżkie forecasty. Jest wolny, klasyczny , uspokajający. Źle rzuca się nim w pobliżu górnego wyrzutu, fajnie, dostojnie i leniwie na dole.

Jozi-kolega chciał być miły i tyle :D

- swoją drogą,- jeszcze nie upadłem na głowę, żeby celebrować rzut...po tylu latach lowienia to już automatyzm... a te sprzęty co sprawiaja mi jakiekolwiek problemy w łowieniu ladują za szafą i tam jest ich miejsce, choćby były najbardziej rasowe na świecie...złom to złom i tyle :lol: Reasumując najpierw zmienię speysing i dam cięższe Alconity - jak się nic nie poprawi to pójdą pod młotek i już :mellow:

• 1 miesiąc temu...

PHENIX CRANKBAIT X-9-B

Jak w temacie. Czy ktoś już łowi wędką, na tym blanku? A jeśli tak to jak się sprawuje wędeczka w trakcie holu i przy wyrzutach?

Czy opis mocy 6-15 Lb i cw. 7-21g jest prawidłowe i na ile można sobie pozwolić na przekroczenia w górę i w dół bez większej straty dynamiki rzutu?

Hej

Mam wędkę na tym blanku od Kawalca. Wędka bardzo lekka i bardzo czuła. Była ze nią tylko kilka razy na łódce ale jakieś tam zdanie już mam :D

Wyrzut opisany dość precyzyjnie z lekkim zapasem mocy. Machanie główką 16 gram czy 20 gram plus 3 guma nie sprawia problemów i rzuty są precyzyjne. Nie przekraczałem tej granicy, narazie <_<

Wędka zaliczyła okonia 47 cm !!!! i tam pokazała co potrafi. Rewelacyjnie amortyzowała odjazdy tego walecznego gladiatora. Podczas cholu okonka miała jeszcze dużo zapasu.

Naprawdę szczerze polecam bo kijek godny uwagi.

Jak byś był w okolicach lublina to sam zobaczysz :mellow:

Pozdrawiam

Mialem 11tke z tej serii.

Zdecydowanie nie czuc mocy (przynajmniej w tej 11tce).

To takie przyjazne 25 lb bylo.

Natomiast teraz mam Batsona Crankbait 25 lb i zdecydowanie bardziej mi lezy.

Moze dlatego ze zrobiony pod casta i do trolla :D

9tki nie mialem w reku.

Jesli dobrze czuje czego szukasz Waldku, to zobacz tego St Croix :

3SW70MM 7' M MODERATE 1 8-17 1/4-5/8 0.430 4.5 1.6

Pozdrawiam

Guzu

• 2 miesiące temu...

Witam wszystkich fanatyków budowy wędzisk.Mam zamiar zlecić zbudowanie dla mnie kija na blanku phenix karabela.Będę łowił na woblery4-6cm i obrotówki max nr3 w dość szybkim nurcie..Preferuję

raczej średniej długości kije 240-260cm.Łowione ryby to standarowe kropaski +40 cm ale w wodzie pływają też +50 :D czasami wykorzystam kijek pod klenia :D Piszcie o blankach na jakie łowicie i jak się sprawuja.Ideałem byłby dość cienki i mocny blank,dł 240-260cm ,lekko poddający się pracy 5 cm woblerka w średnim nurcie,dość szybki,nie kluchowaty,najlepiej czarny matowy :unsure: Pomóżcie..pozdrawiam..art.

FX 863-2 Phenixa powinien być OK :D

Nie łowiłem wedką na tym blanku,ale szukając blanku do wędki pstrągowej dla kupla Rodbuilder jednej z pracowni polecił go jako idealny do tych zastosował.Blank okazał się jednak zbyt drogi dla kolegi i w końcu stanęło na HS9600-2 MHX.Kolega ,który jest można rzec wytrawnym łowcą pstrągów ,bardzo chwali sobie wędeczkę.Kijek rzuca już ładnie wobkami kleniowymi 3.5cm i obsługuje cały arsenał pstrągowych .Duży zapas mocy w dolniku i suptelna szczytówka.

FX 903 choć jest 10cm dłuższy od zakładanego będzie dobry i sprosta Twoim oczekiwaniom. To co należy wziąć pod uwagę to w części szczytowej lepiej dać jak najlżejsze przelotki, wtedy nie będzie leciał na pysk. Dla mnie krótsze kije Phenixa są zbyt szybkie, do pstrągów, a w tym dzięki dlugości jest ok,- co może być i pewnie jest tylko moim skrzywieniem... Ale jak prosisz o opinie to masz :lol:

Konstrukcje z symbolem mocy 3 krótsze będą bardziej zwarte i moga okazać się ciekawe więc 803 i 863 choć to trochę inne blanki mogą być sztrzałem w 10 tak jak Ci radzi Rafał.

Witam,w okresie zimowym planuję zbudować sobie w wybranej pracowni kijek na blanku Phenix'a PST 945 i chciałbym usłyszeć od Was propozycje uzbrojenia tego blanku.Dodam,że kijek ma służyć do łowienia z brzegu,ma być lekki,czuły,dalekosiężny,będzie współpracował z kołowrotkiem wielkości 4000 z plecionką.Na dzień dzisiejszy mam propozycję zbrojenia z dwóch żródeł: Y30-Y20-Y12-Y10-Y8-LV8-3xLV6-MNST6 lub zacząć od Y25 dalej tak samo i na szczycie wstawić L-5 i na szczytówce FST(lepszy balans kija i mniejsza waga).I druga propozycja: Y25-Y16-Y10-Y8L-8L-7L-7L-6L-6L-FST,ewentualnie pierwsza Y30 jak zależy na max.długich rzutach,reszta bez zmian.Co o tym sądzicie,proszę o jakieś sugestie,ewentualnie propozycje,zapraszam do dyskusji,pozdrawiam.