Skocz do zawartości

Blanki Phenix

Robcyk

Rekomendowane odpowiedzi

Przy plecionce, to bez znaczenia czy 25 czy 30 jako pierwsza. Mialem ten kij zarówno z 25-Y jak i obecnie (w dziale sprzedam :lol: ) z 30-Y odległości rzutowe przy plecionce są takie same, przy żyłce do 0,23 też nie ma różnicy. Powyżej teoretycznie powinna być różnica ale tego nie sprawdzałem, to Ci nie powiem.

Moim zdaniem, w moim bardzo prywatnym odczuciu, najkożystniejsze dla tej wedki jest przejście z Y na LV do końca i MNST-6 na szczyt, chyba, że gdzieś zdobędziesz PST-6 (mnie się udało :)po kilku miesiącach szukania...

Przy jednej przelotce na dolniku kij bardzo szybko generuje moc ale ogólnie wydaje się byc słabszy. Przy dwuch nieco wolniej generuje moc (i tak szybciej niż inne blanki z tego przedziału,-jak Batson,Talon,Lamiglas, itp) ale za to wydaje sie znacznie mocniejszy i pewniejszy w holu dużych i silnych ryb.

Witam

W moim odczuciu zaczynając od y25 będzie git.

Nie znam specyfiki twojego blanku ale mam st croix hf2 do 2oz 8'6'' z przelo

tkami od y25 do L4.5 na szczycie i do plecionki 20lbs jest bardzo fajnie-.

Kijek sprawia wrażenie delikatniejszego- pracuje z mlynkiem shimano 4000 wartości użytkowe super.

Jedyny minus to łowienie przy niskich temp.

W moim odczuciu długa wersja hot shota.

Na sandacza z brzegu na rzekę miód.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam posiadam ten kij jakieś 2 miesiące fajny kij ale raczej pod bolenia szczupaka, fajna praca kija najlepiej pracuje z przynętami o wadze w granicach 15g, przelotki fuji alconite zaczyna Y25 mapa wykonana przez Pana Z. Kawalca resztę wykonałem sam. Plecionka 0,16 na kołowrotku 2000, rzuty bardzo dalekie i precyzyjne. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z Karabeli

post-52327-0-06454300-1350288654_thumb.jpg

post-52327-0-57634700-1350288766_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...

Phenix Karabela PST 895-2?

W innym temacie przeczytałem zdanie dotyczące Phenixa: "który łączy doskonale cechy kija uncjowego i 40gramowego."

Mam wędkę czterdziestogramową 2.6m o akcji x-fast, mocną, czułą i lekką, którą lowię szczupaki, sandacze i poluję nią na sumy stosując przynęty od kopyta 3 na główce 7 do kopyta 6 na 15 plus obrotówki, wahadłówki, woblery do 11cm itp.

Zatem pytanie: czy taki Phenix (oczywiście do przynęt, które by bez problemu obsługiwał) różniłby się w sposób tak istotny sposób, mogłby dać nowe możliwości, że warto wydać tyle kasy? Nie wiedziałem, że kije czterdziestogramowe i dwudziestoośmiogramowe mają aż tak różne cechy poza cw, mam ochotę sprawić sobie takie cacko, bo to ponoć jakaś rewelacja i szukam... uzasadnienia, by zrobić sobie dzień dziecka :)

• Like 1

Użyłem kiedyś takiego okreslenia i nadal podtrzymuję je w stosunku do blanku Phenixa o symbolu FX 966-2. Blanku o którym piszesz nie znam.

Określenie to ma na celu podkreślenie faktu iz wszystkimi przynetami którymi da się juz rzucać uncjówką, tym kijem równierz rzuca sie bardzo dobrze (bez różnicy w stosunku do uncjówki) podobnie się ma przy prowadzeniu i czuciu przynet a na dodatek gdy zakładam typowe dla 40-g przynęty czyli: duże woblery 10-14cm, wahadła trociowe do 30g, obrotówki do longa 3 oraz gumy na główkach do 35g+lunatic 12 czy 4L"kopyto itp.... To praca kija jest wyśmienita, czyli nie brakuje mu mocy do zacięcia, podbicie gumy jest znakomite, no i rzuty tymi przynetami sa nadal bezwysiłkowe ;)

A wszystko to dotyczy wersji spinningowego uzbrojenia tego blanku, choć myśle, ze w rekach sprawnego castmaniaka było by podobnie ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Miałem przyjemność zbroić 895-2 dla kolegi pod rzeczne sandacze w wersji pod korbę. Pierwsze wrazenie to stosunkowo mała zbieźność blanku i relatywnie solidna scianka. Kijek szybki o pięknym ugięciu, blank doskonale wyważony, możliwości miotania wabików ponad dedykowany c.w. i na imponujące odległości a lekkość kija powala na kolana.

Kij trafił do własciciela i to byłby w zasadzie koniec historii..ale:

Telefon od kolegi po jakims czasie, uszkodzona przelotka więc PST trafia ponownie w moje ręce. Po naprawie zabieram phenixa nad pstrągowy pomorski siurek- i tu olśnienie, relatywnie lekkimi wabikami miota sie sporo lepiej niż moją wydwawałoby się idealną pstrągówką.

Blank mimo małej zbieżności i niewielkiej średnicy dolnika bezproblemowo stopuje odjazd dużego kropasa.

Z ciekawości zakładam sporą trociwą karlinkę ,potem duży wobler, kolejna jest garbatka -pełna kontrola nad przynętą czuje każdy wirek patyczek itp. Eureka!

Kolejnych kilka wyjazdów to troling za trotką po Zatoce Gdańskiej i Puckiej. i dopiero tutaj ujawniają się prawdziwe możliwości kija.

Wyjmuję w sumie 11 ryb w przedziale 1-do 4.5kg. hol ta tym patyku sprawia mi niebywałą frajdę- tym kijem da się zapanować nad dużą rybą. Nie notuję spadów- wszyskie zacięte ryby zostaja bez problemów wyholowane.

Reasumując 895-2 to blank uniwersalny, ogarniesz nim wielkorzeczne bolenie, szczupaki i sandacze wieksze pstragi bez wzgłędu na zakrzaczenie cieku. Nie straszne mu lekkie trociowanie w pomorskich rzekach, ale dla mnie prawdziwym powołaniem tego kija jest trotka z plaży i z trola.

Pytanie czy blank jest wart swojej ceny- jestem przekonany że tak, przy tak szerokim zastosowaniu rachunek wydaje mi się banalnie prosty.

Do tego otrzmujesz bonusa w postaci niezapomianych wrażeń z holu.

pozrdawiam Artur.

ps. jako zdeklarowany poszukiwacz nowych wrażeń na następny sezon szykuję kijek do trociowego trola na blanku muchowym -oby dorównał karabelce. :wub:

Edytowane przez ark70
  • Like 2

Mam wielką przyjemność łowić tym kijkiem w wersji pod spinning. Kijek bardzo lekki, o bardzo szybkiej akcji no i super ugięciu pod rybą. Nie zanotowałem na nim wielu spadów - świetnie amortyzuje odjazdy ryb. Łowiłem nim głównie na Odrze i na rzece trociowej. Przynęty, jakie stosowałem to głównie gumy 3-4 cale na główkach 10-25 gr, obrotówki 2-4, woblery od 3 do 7-8 cm. Próbowałem też łowić na 4'' guma + 30 gr i RH14(w lżejszej wersji) i to jest już raczej kres możliwości tej wędki. Rzuty nie sprawiają problemu - wędka się super ładuje i wszelakie przynęty lęcą b. daleko. Podsumowując, jest to bardzo fajny kijek, niezwykle uniwersalny - obsłuży większość ryb w naszych wodach. Czy to warto tyle wydać? Według mnie jak najbardziej tak ;)

• Like 1

HM 80,- jak widzisz wieści z praktyki sa o niebo lepsze od teorii tabelkowych,- chocby byly najlepiej zrobione...

To oczywiście znany i nie lubiany truizm,- ale z niego wyłania się szerokie spektrum jakie ogarnia ten blank i musze mimo moich osobistych preferencji powiedzieć, że dotyczy to sporej części blanków z tej staji.

Wydaje mi się, bez zbytniego laurkowania firmy, że są to jedne z najlepszych w wielu kategoriach blanki jakie obecnie sie produkuje.

• Like 1

wszystkim pięknie dziękuję, na wiosnę kij będzie mój! To, że jest tak świetny wiem od pana Kawalca, który jednak napisał mi, żebym 40-tu gramów nie zakładał - więc nie jest to taka wiedza tabelkowa :) Nie jestem bogaty, wręcz przeciwnie, ale cena w tym przypadku nie gra dla mnie roli, bo nie zrobię czegoś takiego, że kupię kij którym nie bedę zachwyconony bo kosztował 1000 a nie ten , który bym naprawdę chciał, bo kosztował 1300 :)) Nie brałem jednak pod uwagę tej wędki pod multik, a uwielbiam łowić multikiem, tyle że mam dość potężny kij, pod slidery - pomyślę więc jeszcze i nad tym.

Dzięki i czekam na jeszcze, bo kwota potężna, to przyda mi się moralne podbudowanie :)

• 3 tygodnie później...

Kolego może inaczej sformułować posta. Niby wiadomo o co biega, ale nie do końca zamysł autora jest jasny.

Domyślam się ze problemem jest literka C. w opisie blanku. Budowałem i użytkuję kij na tym blanku (spin) i złego słowa nie powiem ,wręcz odwrotnie.

pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witam

Aktualnie używam X9 i mam chęć zbudować kija na x10 :D Chciałem zamienić X9 na trochę mocniejszy kijek.

Moim zdaniem seria Crankbait jest bardzo uniwersalna. I ciekawy jestem czy X10 też obsłuży na łódce gumy, blachy i woblery?

Czy ktoś z forumowiczów używa X10?

Pozdrawiam B)

He to widzę że szukasz tego co Ja :D

X9 łowiłem ten sezon i właśnie do finezji się świetnie nadaje.

Natomiast teraz będę chyba myślał o X10 bo jest jednak trochę mocniejsze i co ciekawe ma ten sam dolny cw czyli 7gram

A jeśli chodzi o wirówki 3-4 to ja używałem 2 ale myślę że 3 też da sobie radę.

Edytowane przez 5384

Według producenta wygląda to tak:

Model Dlugosc[cm] Moc[lb] Akcja Wyrzut[gr]

X-9-B 213 6-15 MODERATE 7-21

X-10-B 213 8-20 MODERATE 7-30

X-11-B 213 10-25 MODERATE 15-90

Pozdro

Opis na stronie Phenixa trochę się różni :

X9 - 1/8 - 7/8 oz

X10- 1/4-1 oz

Ale to zgadzałoby się z tym co pisałeś wyżej ,tzn obskoczy obrotówkę 2 ,mowa o X9. Ja najlżej potrzebuję od 3 comet, więc tak dedukuję ,że X10 byłby OK, ale upewnię się jeszcze u Łukasza w Rodmas.

Edytowane przez Dąbek 111

Hej,

Wpisując symbol blanku w googlach mam tylko jerkbait i forum tackletour :ph34r: Czy to jakiś tajny blank? ;) tak się naczytałem że też bym takiego chciał ale Remasowi to nie wiem czy wierzyć bo on podniecony może być nowym zakupem :D ktoś jeszcze zechciałby potwierdzić czułość nie do zniesienia i przedział wagi przynęt przy pełnym komforcie sandaczowania?

pozdrawia