Skocz do zawartości

Blanki Phenix

Robcyk

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam takowy kiejek na wymienionym blanku ukręcony przez Matusiaka. Jeszcze nie miałem okazji dokładnie go przeczochrać lecz delikatne próby już były na Warcie. Bardzo czuły i szybki. Wybieram się wraz z jego twórcą w niedalekiej przyszłości za pstrągami w jego okolicach więc może po tej przygodzie coś więcej będę mógł napisać. :huh: 

Analizując Twoje @joza67 wypowiedzi w innym wątku wychodzi na to ze od Matusiaka masz kije na bankach FX 803-2 i tym właśnie FX 793-2 ? Czy jak ? :)

Pozdrawiam

Dzięki za poprawienie mnie to wynik błędu w komunikacji z moim producentem i niedoczytaniem przeze mnie tamta wypowiedź jest pomyłką z mojej strony kijek jest faktycznie i na 100% na blanku   FX-793-2 : 5-14 g. Pozdrawiam i sooory :wacko:

Dzięki za poprawienie mnie to wynik błędu w komunikacji z moim producentem i niedoczytaniem przeze mnie tamta wypowiedź jest pomyłką z mojej strony kijek jest faktycznie i na 100% na blanku   FX-793-2 : 5-14 g. Pozdrawiam i sooory :wacko:

Nie przepraszaj tak chciałem się upewnić, na wypadek gdybym potrzebował Ci troche pozawracać głowy na temat tego wędziska :)

• 3 tygodnie później...

Phenix Black Diamond PSW700ML-B & PSW700M-B

Witam,

mam pytanie do osob, ktore mialy stycznosc z blankami oraz wedkami zbudowanymi na tych blankach.

Przeznaczenie: spining sumowy na ponton. Warto zbroic te blanki czy lepiej zostac przy modelach RCLB.

Edytowane przez Del Toro

Witam.

Mam diamonda 2,13 30 lb do takich właśnie zastosowań uzbrojonego w SiC'i - mi bardzo leży - czuły kij z duuużym zapasem mocy (lifting power). Ja używam go do dużych przynęt gumowych na główkach 25-75g - i to nie jest jego max, ale świetnie się ładuje w tym zakresie i nie ma obaw o uszkodzenie wędki przy mocnych wyrzutach. Ogólnie polecam. Co do RCLB to miałem styczność z modelem 50 lb i to w trollingu także ciężko porównywać te dwa kalibry - diamond szybszy i bardziej czuły, "ceramiczny",   z kolei batson z cieplejszą i toną mocy.

W zasadzie zastanawiam sie nad tym 40-to funtowym modelem phenixa. Patrzac po parametrach to juz dobra armata powina byc. Poszukuje blanku, ktory mimo swojej mocy bedzie wygladal delikatnie, bedzie czuly i stosunkowo lekki. @Monk powiec mi jak gruba jest scianka tego blanku? Piszesz ceramiczny a ja skolei czytalem inne opinie.

Ścianka jest gruba (nie mam czasu fotek zrobić niestety), 40 lb to już armata na każdego wąsatego w naszych wodach zupełnie wystarczająca. Pisząc "ceramiczny" miałem na myśli charakter pracy wędki i szybkość (przeciwieństwo pracy wędek szklanych , kompozytów w stylu Ugly Stik Tiger itp.)

Edytowane przez Monk

To trafiles dobra okazje @pingvinas. Daj znac jak wrazenia jak juz dotrze do Ciebie. Wstaw jakies fotki w watku kija pod obciazeniem. A cena rewelacyjna. @ark70 cena blanku stowe mnie niz piszesz ok.530PLN.

Ps. Jakbys chcial odsprzedac to jestem pierwszy w kolejce :)

Edytowane przez Patryk1125

To trafiles dobra okazje @pingvinas. Daj znac jak wrazenia jak juz dotrze do Ciebie. Wstaw jakies fotki w watku kija pod obciazeniem. A cena rewelacyjna. @ark70 cena blanku stowe mnie niz piszesz ok.530PLN.

Ps. Jakbys chcial odsprzedac to jestem pierwszy w kolejce :)

oooo! faktycznie pomyliłem z PST 895, pewnie dla tego że od długiego czasu za mną chodzi

sprawdziłem aktualny cennik  677 niestety... ale i tak jest t :wub:

Edytowane przez ark70

Wczoraj bylem po samochód to sam odebrałem kij.Foto miałem od właściciela  pod obciążeniem 2kg. Kij charakteryzuje się dość czułą szczytówką umożliwiającą łowienie przynętami o
wadze ok. 15 g górna,tak mówił , granica myślę że ok. 100 g +.Dolnik bardzo mocny ,jest czym
ciągnąć nawet bardzo duże ryby.

post-51514-0-04322200-1361278289_thumb.jpg

post-51514-0-47700200-1361278303_thumb.jpg

Edytowane przez pingvinas

Poza tym jest to czuły, lekki kij do wszystkiego. Ja go zrobiłem na jazioklenie, na okonie też jest OK. Przyjemną jego cechą jest smukłość - mniejszy opór powietrzu stawia. Dobrze współpracuje z obrotówkami 2-3 i woblerami w rozmiarach typowo pstrągowych. Gumy też mu nie straszne. Nie każdemu będzie pasować - mnie zdecydowanie tak. Kołowrotek do niego zakladam rozmiaru 1500-2000 Daiwy. Przez kilka dni rzucałem też z 2500, ale mniejszy lepiej mi pasował.

machałem w rodmasie chyba wszystkimi lekkimi karabelami. 793 wydaje się trochę sztywniejszy niż 863, bardziej mi podpasował. moim zdaniem warto pójść w lekkie przelotki. jako że nie chciałem pchać się w tytany (koszty) łukasz założył mi przelotkowego mixa w rozmiarze mikro - startowa 20, na szczycie chyba czwórki. wyszła cięta i rzutna witka w cenie do zaakceptowania. póki co miałem ją nad wodą tylko raz, jestem zadowolony.

• 2 miesiące temu...

Witam. Chcę zamówić sobie w pracowni Phenixa pod niskoprofilowy multiplikator - koniecznie dwuskład - do łowienia głównie z brzegu. Plecionka 15lb;, przynęty, to gumy do 4. cali na główkach 7-12 plus woblery szczupakowo-sandaczowe 7-10cm. Który z blanków polecalibyście i jakie jeszcze podać informacje. Prosiłbym o merytoryczne pytania i odpowiedzi. Dzięki.
PS
Oczywiście polowanie na szczupaka i sandacza.

Edytowane przez Wilk_

Łowię z brzegu na Wiśle Phenixem MBX790M-2 17LB do 21gcw  Przynęty od gum 5cm na główkach 10g do 12cm na główkach do 20g.Kijek zbrojony spiralnie ,aktualnie przezbrajany pod tradycyjnego casta tak z ciekawości ,czy polepszy się ładowanie,bo kij niesamowicie szybki.Wobki muszą być lotnie i nie lekkie.Nie wiem jakie rybki zamierzasz poławiać ,ale jeśli sandacz i głównie guma w gramaturze jak podałeś to ten blank jest świetny.

• Like 1

Jesli preferujesz  łowienie na dłuższą wędkę i stawiasz w przewadze na wobki to PST895-2 jest dobrym rozwiązaniem .Głębiej sie ładuje jak i przacuje pod obciążeniem.Trochę trudno połączyć aba gatunki ryb jednym badylem ,w każdej z w/w propozycji tszeba iść na kompromis.

Dąbek 111 ten, który proponujesz zauważyłem na liście blanków i brałem pod uwagę, też mi się wydaje, że byłby dobry. Tego PST895 nie brałem pod uwagę, robię sobie taki, ale spinningowy... Nigdy nie łowiłem castingiem powyżej 2..30, który wydaje mi się cholernie długi.... Co do przynęt, to na pierwszym miejscu gumy i wahadłówki, dopiero potem, ew, woblery - rzadko na nie łowię. Casting 2.67metra nie będzie niewygodny w porównaniu ze spinningiem?

Szukam u Kawalca na liście blanków i nie mogę go znaleźć, są 790 - pomyliło mi się, myślałem, ze to ten, który proponujesz. Masz może jakiś link do sklepu z tym blankiem, ceną itp?

Edytowane przez Wilk_