Skocz do zawartości

Blanki Phenix

Robcyk

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmawialem wlssnie z Timo. Blanki sa w drodze. Bedzie cala seria. Za maxymalnie 2 tygodnie bede te blanki na magazynie. Nawet gotowe kije beda u nich do kupienia. Mowil ze caly program Phenixa beda miec wiec zapowiada sie Ciekawie. Niomieszkalem sie mimo to zapytac czy M1 MX 72-MH tez jest w drodze i zapewnial ze bedzie ;-)

• 5 miesięcy temu...

@Jozi

Głowki w zakresie  od 10 g przy defiladowym prowadzeniu na szczupaka , podbicie i opad wyczuwalne będą lepiej przy 15 g   max to główka 30 g   -koguty to zakres 15-35 g  .Blank oczywiście można trochę przeciążyć .  Prawdopodobnie w przyszłym roku będzie odpowiednik z m1 i wtedy blank 790h-2 może wylecieć z katalogu  , ale nie jest to do końca przesądzone . Co do zbrojenia wszystko jak zwykle zależy od zasobności portfela. Mogą być tytany , ale można też zrobić krótki stożek na stalkach z tytanem na szczycie , lub drobne stalki do końca . Blank jest ostry , czuły typowy do opadu  .

Pozdrawiam

Łukasz

Łukasz dzięki za info, szukam kijka dla kolegi i podobno jest już uzbrojony kij.Trochę mnie martwi ten dolny zakres.Liczyłem, że tak od 7g będzie już w miarę dobre czucie, a tu tak o 10g trzeba liczyć.Czyli takie normalne użytkowanie między 15-25g+guma.

Jozi, dolną gramaturę 7g+guma 7cm (na spokojnej wodzie nawet 5cm) obleci lżejszy braciszek do 21gc/w, ale w górze maks komfortu 20g+4", choć na wleczonego można przeciążyć, dolnik mocny 17lb. Łowię nim w castingowym ubraniu i tu dolny c/w ciut wyższy 7g+7cm lub 10g+5cm  i w górze ciut więcej jak w spinie 25g+7cm jeszcze poprawnie.

Jozi, dolną gramaturę 7g+guma 7cm (na spokojnej wodzie nawet 5cm) obleci lżejszy braciszek do 21gc/w, ale w górze maks komfortu 20g+4", choć na wleczonego można przeciążyć, dolnik mocny 17lb. Łowię nim w castingowym ubraniu i tu dolny c/w ciut wyższy 7g+7cm lub 10g+5cm  i w górze ciut więcej jak w spinie 25g+7cm jeszcze poprawnie.

Rafał dziękuję, bardziej mi rozjaśniłeś temat.Chcąc łowić główkami 7-20g + guma trzeba brać braciszka 17lb :) .

Edytowane przez Jozi

Mi w tej gramaturze pasuje idealnie .Wojtka kijaszkiem rzuciłem z dwa razy na Wiśle ,więc o jego możliwościach nie będę nawijał,ale ten słabszy ma subtelniejszą szczytówkę a w dolniku zbyt wielkiej różnicy nie  zauważyłem.Mi akurat pasuje ten lżejszy,staram się łowić jak najlżej na ile warunki pozwalają i jego parametry to umożliwiają.

• 1 miesiąc temu...

Witam, koledzy prosze o pomoc w doborze Blanku typowo pod gume 3" i 4" na głowkach od6 do 15 gr spolegliwy szczyt zapas w dole ciepło pracujący patyk pod ryba  oczywiscie w jednoskladzie Posiadam stc 76mf2 , wczoraj nabylem ltbs 68mxf i zaskoczylo mnie to ze starsz generacja jest czulsa od xtremki... ltbs okazal sie wiele czulszy nawet praca ogonka gumki jest super wyczuwalna niewiem co jest powodem moze 2 sklad tyle traci na czulosci w stosunku do ltbs ale w koncu w extreme jest scv co o tym myslicie???? Reasumujac mialem ostatnio okazje poowic kijoszkiem na blanku phenixa i odczucie to masakra czulosc wiele wieksza od stc... ciolem kazde tracenie w moczarke itd ... Prosze o pomoc w doborze blanku w jednoskladzie jak najczulszecgo chodzi oczywiscie o przekaz łowiska przez przynete DAbek 111 prosze o Twoja opinie

Ten TX683 do 18 g spokojnie obsługuje 3-4" na główkach do 20g ,a nawet więcej.

Jeśli zależy Ci na przekazaniu sygnału do łapy tak samo jak na czułości szczytówki to idealnym będzie spiningowy TX713ML-S 

12lb i 4-15 c/w ,która jak wiadomo jest niedoszacowane. Łowię spiningowym 10lb ,który obsługuje do 14g+3" , więc ta 12-ka będzie git.

Ale wiadomo .wszystko zależy czy zaraz nie będziesz miał w planach trochę mocniejszego ,który może się dublować w większości przynęt z w/o .Coć jeśli masz w planach stosować go pod wypasione okonki, czy ppstrągi to 12lb też sobie znakomicie poradzi

Welkie dzieki Dabek 111 wytlumacz mi jeszcze co z tym xtreme76 mf2 szczyt czyly branka tez fajnie odczuwalne ale czucie przynety duzo slabsze s strarszego ltbs 68mxf gdzie tkwi sek?? Moze 2 sklad tyle traci //?? Sorry za naiwne pytanie ale jednak mnie nurtuje niestety nie mialem duzo do czynienia z patykami w wysokich polek wiec ucze sie na bledach i z kazdym nowym patykiem prubuje je zniwelowac . Patrzac na komponenty uzyte do budowy tych blankow extremka powinna byc czulsza a tu odwrotnie hmmm ... wiem waga wieksza 2 sklad to traci ale z 2 strony lepsze komponenty co myslicie??? Sorry za takie pytania ale niechce sie rozczarowac i dlatego wybor padl na phenixa  jakie blanki Ty uwazasz za najczulsze ktore wedlug Ciebie najlepiej czytaja lowisko i przekazuja prace przynety mowimy oczywiscie o 1 skladach o tym samym cw iu zbrojeniu na lekko oczywiscie w miare mozliwosci.

Co do wspomnianych StC , to z tymi modelami nie miałem przyjemności.Miałem okazję z xtreme 7' do 18g, fajny blank w jednym kawałku,,czucie przynęty bez zarzutu. Pewnie dwa składy mają minimalny wpływ na pracę silnika, ale czy tobie nie chodziło o samą szczytówkę,jej sygnalizacje.Jeśli tak, to starsze elitki w tym elemencie maja przwagę.nowsze swim charakterem przypominaja bardziej MB.

Jeśli chodzi o sam materiał, to w/g mnie użyty w TX-ach ma przewagę nad StC.

Żaden ze mnie mistrz, zbrojmistrz etc. Mimo to pozwolę sobie na wtrącenie kilku słów. Jestem tylko użytkownikiem, głównie st. croix. Miałem Ltbs68mxf i zamieniłem na Lxs70mhf ( na rec-ach). Czucie na tym drugim jest dużo większe niż na ltbs. Słusznie zauważyłeś, że powodem może być to, że wędka jest w dwóch kawałkach. Miałem dokładnie to samo wrażenie kiedy w tym samym czasie na łódce porównywałem avida o tych samych parametrach. Od tamtej pory tylko wędki w jednym kawałku.