Skocz do zawartości

Blanki Phenix

Robcyk

Rekomendowane odpowiedzi

kotwitz mysle ze tak jest ze to wina 2 skladu . Wczoraj tymi samymi przynetami stukalem na zmiane i naprawde ltbs czulszy od xstreme  ... Dabek dziekuje za pomoc w wyborze blanku zobczymy co da ten nowy 1sklad Teraz pozostalo wybrac rodbuilera i poczekac na wiosenke ... Bo sam chyba sie nie podejme psucia tak swietnego blanku heheh :)  natomiast mysle nad zlozeniem jakies tanszej okoniowki samemu choc zobacze jak finansowo wyjde ...Gdy zaczne samemu skladac napewno posypie  sie troche pytan z mojej strony !!! Pozdro

TX763ML-C

Witam

Co powiecie na temat tego blanku Panowie?. Wymyśliłem sobie że ukręcę coś takiego pod sandacza z łodzi,chcę żeby przy okazji ogarnął mi od czasu do czasu szczupłego,dla tego myślę o tej długości. Z drugiej strony ,czy przy tej długości nie traci swej dynamiki i czułości.

Na pewno traci na dynamice w porównaniu do krótszych modeli.Pod szczupaka na lekko powinien być ok,sandacza na lekko też obleci,jak  i na bolka czy pstrąga.Wędka o wielu możliwościach zastosowania ,tylko czy perfekcyjne narzędzie do konkretnej dyscypliny?

Edytowane przez Dąbek 111

Poradzi sobie na pewno z gumą +20g ,tylko nie zagrasz przynętą w taki sposób jak krótszym.Jeśli głównie szczupak ,a sandał przy okazji to OK.Sam mam TX684C ,który przy sandaczach sprawuje się perfekcyjnie, ale za szczupakiem wole kijek dłuższy,szczególnie przy obławianiu płytszych zatoczek.

• 2 miesiące temu...

Phenix TX-713

Panowie, prosba o poradę. Kręci się dla mnie nowy kijek na powyższym blanku. Blank, uchwyt i korek już wybrany, pozostała kwestia uzbrojenia. Czy warto brać całość na tytanach, czy jednak zaoszczędzić 300zł i 3 największe przelotki zrobić Phenixa? Różnica w masie na tych 3 przelotkach to niecały 1g, dodatkowo na dolnej najsztywniejszej części blanku.

Co o tym sądzicie?

Gdyby chodziło o 3 pierwsze od szczytu, to można się zastanawiać, w takiej konfiguracji jak podajesz w moim odczuciu zysk jednego grama nie jest  warty 3 stówek.

No chyba ze świadomość  posiadania mieszanego zestawu przelotek będzie Ci psuła całą przyjemność łowienia ;)

Na pewno koledzy na łodzi będą się ze mnie śmiać, że mam mieszankę ;)

A tak na poważnie, nie robi mi to, że przelotki będa mieszane, zwłaszcza, że chłopaki z Rodmasa sami polecają taki zestaw, żeby trochę kasy w moim portfelu zostało (za co im wielkie dzięki! ;) ).

Do ATC jakoś nie mam przekonania. Fuji jak najbardziej, Phenix chyba też (choć tu mniejsze przekonanie niż do Fuji)

Witam , Dzięki uprzejmości kolegi z forum ark70 miałem możliwość testowania tx.Jestem pod oszałamiającym wrażeniem lekkości ,czułości i mega elektryczności tego blanku. Polecał mi go Łukasz z Rodmas ale z uwagi ,że od pracowni dzieli mnie duży dystans nie miałem możliwości na namacalny test. Powiem tak poszedłem z nim na ryby ale wcześniej miałem czas aby spokojnie porównać go sobie w domu mam st.croix`a avida 10-21, legend  10-21 itd nie zamierzam się tu chwalić bo to nie o to chodzi.Wcześniej długo rozmawiałem z innym kolegą z forum : kogutem, który również przedstawiał go w superlatywach co tylko podgrzało emocje. W pierwszym i jedynym dniu testów bo na więcej nie pozwoliła pogoda udał mi się złapać sandacza 3,8kg ,potwierdzam opisy moich przedmówców co do sztywności i gramatury wyrzutów.Określam sprzęt jako fenomenalny i sam zamawiam ten blank dla siebie na sandacze>Dziękuję za życzliwość kolegów i serdecznie pozdrawiam.

• Like 1

Witam , Dzięki uprzejmości kolegi z forum ark70 miałem możliwość testowania tx.Jestem pod oszałamiającym wrażeniem lekkości ,czułości i mega elektryczności tego blanku. Polecał mi go Łukasz z Rodmas ale z uwagi ,że od pracowni dzieli mnie duży dystans nie miałem możliwości na namacalny test. Powiem tak poszedłem z nim na ryby ale wcześniej miałem czas aby spokojnie porównać go sobie w domu mam st.croix`a avida 10-21, legend  10-21 itd nie zamierzam się tu chwalić bo to nie o to chodzi.Wcześniej długo rozmawiałem z innym kolegą z forum : kogutem, który również przedstawiał go w superlatywach co tylko podgrzało emocje. W pierwszym i jedynym dniu testów bo na więcej nie pozwoliła pogoda udał mi się złapać sandacza 3,8kg ,potwierdzam opisy moich przedmówców co do sztywności i gramatury wyrzutów.Określam sprzęt jako fenomenalny i sam zamawiam ten blank dla siebie na sandacze>Dziękuję za życzliwość kolegów i serdecznie pozdrawiam.

Drobiazg, ważne ze blank spełnił  pokładane w nim nadzieje.

No i w sumie  obaj z Kogutem nie wyszliśmy na bajkopisarzy :D.

W TVN też tak gadają :lol:

Wiesz problem polega na tym ,że nie da się często przekonać na żywo.Idziesz do sklepu macasz ale to nie to samo co łowić patykiem i samemu sprawdzić.Macany test w sklepie czy pracowni to nie to samo i dlatego takie rzeczy nie tylko w TVN ale na forum też się da.

• 3 miesiące temu...

M-1- MX72ML znakomicie odnajduje się w tej gramaturze.

W porywach i 25g łącznej masy, skupionej w kogucie, czy gumie z świsterem, ogarnie. 

Karabelka raczej pod twarde wabie ale jak się uprzesz, to może 12g +2 cale komfortowo będzie ;)

Edytowane przez popper

podobno Phenix red eye 12lb ogarie idealnie (m1) :)

ale jak juz jest temat to czy ktos by mógł pkazać ugiecie fx-794-2 i 793-2 ?

Jak chcesz zobaczyć ugięcie FX793-2 na żywo to mam taki na sprzedaż i masz do mnie blisko.

Jak coś to więcej info na priv

A wracając do tematu założyciela to ten blank nie ogarnie tego co opisałeś. Ja bym go raczej do opadu opisał 5-12g ze smukłą i lekką gumą max 3'.

Jak już się zapnie na nim rybkę to jest na prawdę fajnie, kijek pięknie się ugina(nawet pod 45cm sandaczykiem), męczy rybkę i pięknie tłumi każde trzepnięcie łba.

Prawdziwe przeznaczenie tego kijka to jak dla mnie nieduże wobki i obrotówki ale ja z powodzeniem stosuję do "opadingu"

..nie ogarnie, miałem - za delikatny..teraz mam 794-2 - przeznaczenie pstrąg, kleniojaź z pływadła...

Nie jest to kij do opadu, szczyt szybki ale ustępliwy...

Ostatnio 40 min giąłem go w koło, nawet kwadrat podczas holu wąsa...kij przezył, wąsa ni widu ni słychu...

• Like 3

..nie ogarnie, miałem - za delikatny..teraz mam 794-2 - przeznaczenie pstrąg, kleniojaź z pływadła...

Nie jest to kij do opadu, szczyt szybki ale ustępliwy...

Ostatnio 40 min giąłem go w koło, nawet kwadrat podczas holu wąsa...kij przezył, wąsa ni widu ni słychu...

Czy mógłbys coś napisać jak wypada w porównaniu do elitki mniej wiecej o tych samych parametrach , jak spisuje sie na kropkach ? Już jakis czas szukam coś mocniejszego na kropa właśnie i w mniejszym module to jakoś nic nie widzę lub drogo :rolleyes:  A jakby miał chwilę to fotky z gięcia chętnie bym pooglądał , szczególnie ,że aparat i oko to masz B)  Ja w tym momencie łowię elitką 7' 11gr , potrzebuję dłuższej i mocniejszej szpady . Rozmawiałem z  rodmasem o tych blankach , powiedzieli , że to nie na kropa .....