popper Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 czyli ten mx72 219 6-12 fast byłby lepszy ciekawi mnie te 7-18gr jezeli pokaże te 5-7 gr to do ilu pociągnie ?Tu masz jego ugięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Waldku czy ten rolnik jest tam aż tak mocny jak wskazuje zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Czy mógłbys coś napisać jak wypada w porównaniu do elitki mniej wiecej o tych samych parametrach , jak spisuje sie na kropkach ? Już jakis czas szukam coś mocniejszego na kropa właśnie i w mniejszym module to jakoś nic nie widzę lub drogo A jakby miał chwilę to fotky z gięcia chętnie bym pooglądał , szczególnie ,że aparat i oko to masz Ja w tym momencie łowię elitką 7' 11gr , potrzebuję dłuższej i mocniejszej szpady . Rozmawiałem z rodmasem o tych blankach , powiedzieli , że to nie na kropa .......nie mam porównania do podobnej długości elitki, do 8`6 12lb natomiast tak...elitka ewidentnie mocniejsza, blank bardziej zbieżny, mocniejszy i grubszy w dolniku.. dla mnie 793 nie był na pstragi, bardziej na grube okonie...lubię zapas mocy dlatego zamieniłem na 794...Co do ugięcia, nie robię takich zdjęć ...to mało miarodajne..wszystko zależy od kąta ugięcia, obciążenia, uzbrojenia itp itd...Powiem krótko, Elitka raczej na duuże kropy-ze wskazaniem na uniwersała rzecznego, bo raczej bliżej jej do 14 niż 12lb...FX794-2 obsłuży zapewne wszystkie rodzime lorbasy..choć z Guzowymi, z CAT by zapewne sobie nie poradził 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Potwierdzam słowa PatrykaElitka 12 lb w rzeczywistości to prawie 14 lb i jest o wiele mocniejsza od FX 793 , który w porównaniu z Elitką ma dużo bardziej spolegliwy , głębiej się uginający szczyt.Elitka 12 lb to taki bardziej uniwersalny typowo rzeczny kijek z sporym zapasem mocy i raczej na wyrośnięte kropasy.FX 793 to dość specyficzna konstrukcja - miękki spolegliwy szczyt ale z dość sporym przyrostem mocy w dolniku - bardziej pod okonie aniżeli pod kropki.Obecnie Phenixa FX 793 zastąpił Talonik VI+ 86MLXF2 Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez Karol Krause 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariano43 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Witamzastanawiam się ktoren z modeli najlepiej nadalby się do łowienia gumami od 10 do 30 gram główka,z tym że lubię bardziej pracujące blanki.Biorę pod uwagę: fx 905-2, pst 895-2, fx 966-2, pst 966-2, pst 945-2.Sporo tego dlatego taki ciężki wybór.Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Milej lektury http://jerkbait.pl/topic/24438-phenix-karabela-pst945-pst895-pst966-fx966/ Aha na obecna chwile blank fx966 to połączenie pst 966 i fx 966, takze już jeden mniej.Pst 945 odrzucił bym od razu, pozostaje fx905 i pst 895.Myślę, że w obecnej chwili nie wybrałbym żadnego z nich z różnych powodów...Gdybym jednak musiał wybralbym fx905. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Baars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Z tych wszystkich to chyba Fx905 będzie najbardziej odpowiedni , zresztą było już dużo tematów o tych wędkach, więc poszukaj...nphttp://jerkbait.pl/topic/48894-pst895-vs-fx905/?hl=fx905 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariano43 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Ok Dzięki poczytam sobie ,może mi się coś wyjaśni w temacie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 http://jerkbait.pl/topic/9485-dąbek-111-i-skutki-uzależnienia/page-60 Aha myślę, że godny uwagi jest 17lb z serii M1 w długości 260cm i tutaj szukał bym na Twoim miejscu szczęścia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariano43 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Ok pomyślę:-) a z jakich powodów nie wybralbys ani 895 czy 905? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Fx 905 i fx 966 ze wzgledu na to, że pierwsze modele, które pojawiły się w PL znacznie się różnią od tych dzisiejszych!Pst 895, fajny kij o bardzo ładnym ugieciu, ale bardziej pod bolenia i szczupaka, jednak jeżeli ma być wedka typowo pod gume to moj typ jest poniżej: M1 17lb, 260cm Różnica w cenie blanku niewielka, myślę że gra warta świeczki. To tyle jeżeli chodzi o Phenixa, dodam tylko, że na "nim" świat sie nie kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariano43 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Chyba z każdym produktem teraz tak jest , kiedyś chyba wszystko było lepsze:/ chyba padnie decyzja na m1 w takim razie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Porozmawiaj z Rafałem vel @Dąbek, myślę że pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Identyczną sytuację przerabiam od kilku miesięcy. Szukałem takiego samego kijka jak Ty Zresztą można o tym na forum poczytać. Miałem zrobionego FX905 ale kij ma głębsze ugięcie, dla mnie zbyt głębokie, przy główkach powyżej 25g. Jego szczyt pracuje na zbyt dużym odcinku i słabo się nim podbija gumy. W jego miejsce zrobiłem SP862H czyli M1 20lb. To kij bardzo mocny, jednak zbyt mocny na główki 10g. Zaczyna się od 15-17g + guma, kończy na... kto to wie Tak więc poszukiwałem grala dalej. Celowałem w PST895 ale po obejrzeniu tego blanku i porównaniu go do innych, wydał mi się zbyt delikatny do moich zastosowań. Jest trochę zbliżony do FX905, ma tez głebsze ugięcie, co na pewno pomoże podczas holu ryby. Natomiast pracuje bardziej środkiem przy podbiciu i myślę, że tak jak FX905, zacznie klękać przy podbiciu gum na główkach 25+ Ostatecznie wybór padł na SP862MH czyli M1 17lb. Oglądałem zarówno gołe blanki jak i kij zbudowany przez Dąbka na tym blanku i to jest chyba to, czego szukam. Kij komfortowo podbija gumy na główkach w zakresie 10-33g. Ma typowo szczytową akcję i dośc ładne płynne ugięcie. Kijek już zamówiony w Rodmasie, zaraz po Nowym Roku odbiór Edytowane 24 Grudnia 2014 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariano43 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Czyli pod gumy już wiem co wziąć:-) a jeśli chodzi o uniwersal guma do 25 gram ,blacha alga 3 ,,obrotowka 4 905 ,895 będzie dobry ?:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) 25 g i kopyto 3" to taki max dla 895, chyba, że łączna masa 25 to idealnie wtedy.To tyle z tego co pamiętam Edytowane 24 Grudnia 2014 przez Szymon82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 25 g i kopyto 3" to taki max dla 895, chyba, że łączna masa 25 to idealnie wtedy.To tyle z tego co pamiętam Dobrze pamiętasz , szału nie ma ale jako taki uniwersał to od biedy ujdzie . Jeżeli szukasz wędki na gumę dla główek 10 -30 g + guma to polecam Elitkę 25 lb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 895 to idealny uniwersał do przynęt o łącznej masie 25g, pracujących w wolnym spokojnym nurcie lub wodzie stojącej. Przy mocnym wislanym nurcie już zaczyna klękać przy takiej masie wabika. Ja jako uniwersał wziąłem właśnie M1 17lb, bo spokojnie połowisz nim wobkami i żelastwem. A że łowie w 90% na gumy, to kij mi bardzo podpasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariano43 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Czyli nie ma co kombinować m1 :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam NDG Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Sie ma Polecam tobie M1 862 MH . Tez długo poszukiwałem kija na rzekę (uniwersalnego ) co daje rade guma 10-30g i woblery na bolenia oraz ogarnie szczupaki z mniejszych rzek. Mam ten kijek i jest warty polecenia ładnie czuć pracę gumy w opadzie w sobotę przetestowałem go na szczupłych . Mówiąc a nie chwaląc się złowiłem trzy 60cm, 67 i życiówkę 90cm praca kija bez zastrzeżeń ładnie czuć branie i hol też przyjemny.Będzie pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Jeżeli szukasz wędki na gumę dla główek 10 -30 g + guma to polecam Elitkę 25 lbJakiej długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Jakiej długości?8'6" czyli 2,60 m jest idealny do gum na główkach 10g - 30+ g ,nadaje się doskonale jako kij do połowów troci w rzekach ale jak ktoś lubi dłuższe i troszkę bardziej uniwersalne to lepszym rozwiązaniem jest 2,75 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariano43 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Właśnie mi chodzi o taką dludlugosc bardziej uniwersalna bliżej 2,7 ,więc zostaje albo fx 905 albo m1 ale raczej będzie m1:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 ...fx 905 jest średni do gum... bierz m1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariano43 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Ok pod gumy już się będzie zbroil m1 po świętach:-) natomiast coś jeszcze bym chciał bardziej uniwersalnego w długoścci koło 2,7 ,70% guma 40 % wahadło z karabeli coś wynajdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi