Skocz do zawartości

Blanki Phenix

Robcyk

Rekomendowane odpowiedzi

Ok pod gumy już się będzie zbroil m1 po świętach:-) natomiast coś jeszcze bym chciał bardziej uniwersalnego w długoścci koło 2,7 ,70% guma 40 % wahadło z karabeli coś wynajdzie?

Jak już uzbroisz M1 17lb ,to potestuj wahadła.W/g mnie rzutowo poradzi sobie spokojnie z lotnymi przynętami 10g+ i nie będzie potrzebny drugi kij w tej mocy.

PST 895 jest świetny do woblerów i kiedy wędkarz potrzebuje kija do przynęt w relacji wobki/gumy 70/30 % sprawdzi się świetnie.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Jest jeszcze jedna opcja, ale.. jest to travel. Też m1, "964ML" -opisywał go tutaj jeden kolega i też by się nadawał do tego o czym piszesz. Ja myśle o nim pod względem trotek z plaży, ale myślę że będzie to fajny uniwersałek.

Sam kije kilku cześciowe, traktowałem z przymrużeniem oka, ale dostałem kijek z serii redeye i powiem szczerze, że robi wrażenie. ; )

Posiadam SP862H, ale to jest kijek pałowaty, taki typowy do cięższego skakania. Ale na Wiśle poniżej 20 gram nie schodzę, więc mi leży jak najbardziej.

Bierz Pan tą lżejsza m1 SP862MH, albo travelka ; )

• 2 tygodnie później...

Phenix MX78H-B vs Taka g 66 7kg?

Miła może ktoś okazję łowić ( macać ) kijek zbudowany na takim blanku? Ewentualnie sam blank?

Poszukuję  czegoś co będzie radziło sobie z gumą 5-6 cali plus 35 gram główka. Czasami kogut max 35 gram.

Zastanawiam się też nad xzogą Taka G66 7kg. W przypadku tego blanku jest sporo informacji na jego temat.

Jak by ktoś coś wiedział to piszcie. :)

mowic szczerze, trudno mi jest sobie wyobrazic uzywanie gum na miekkiej pale :)

Chodziło mo o to że ten model nie nadaje sie pod gumy. Pod koguty 40-50gr jak najbardziej tak.

Wg. tego co napisałeś to wystarczy kij od szczotki. Po co od razu blank.

Lepszy do gum i kogutów bedzie model MX-72H lub właśnie Xzoga. Takie moje zdanie.

Edytowane przez Kilobear

• 3 tygodnie później...

Phenix 802-2 czy 802-1

Witam

Mam zamiar zrobić sobie wędkę na jednym z wymienionych blanków. Jestem po pierwszych przymiarkach i oględzinach niestety samych blanków. Zastanawiam się, który z nich będzie lepszy do łowienia okoni na wodzie stojącej,  głownie na gumy na głowkach max. 5g i sporadycznie blaszka lub wobler. Częstym przyłowem może być szczupak i sandacz i tu też musi sobie poradzić. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i opinie użytkowników.

FX802 to zupełnie inna konstrukcja od 802-2 .Nie występuje w jednym kawałku ,oznaczenie FX802-1X (zapewne o ten chodzi) oznacza ,że jest to niesymetryczny dwuskład ,w systemie teleskopic.,częśc robocza wysuwana z dolnika ok 40-50cm .Jest mocniejszy od dwuskładowego FX802-2.

Zdaje się ,że @Mifek łowił lub dalej łowi tym teleskopikiem.Z tego co pamiętam ,wartości c/w jakie opisywał przewyższają dwukrotnie FX802-2.

Edytowane przez Dąbek 111

Jeśli wystarczyłaby długośc 230cm ,to świetny do tych celów będzie FX761 ,z czułym szczytem i bocnym dolnikiem.Ma grubszą ściankę o 50% jak FX701.

Będę kręcił sobie na tym blanku ,planowałem skracac do 220cm ,ale może zostawię w oryginalnej długości.

Dąbek, możesz napisać jak powyższe stwierdzenie ma się do zakresu obsługiwanych przynęt? Mam już od Ciebie FX701-. Chciałbym następny o takiej charakterystyce i czułości tylko nieco mocniejszy(+2lb) i (aby się nie dublować z 701) i 2-3 g wyższym c.w. Czy ten FX761 był by taki? (raczej bez skracania ;))

Edit: FX761 w monoblanku.

Edytowane przez ziuta

Witam.

Czy ktoś z was posiada kijek TX-712C dł. 215cm, 3-10lb, c.w. 4-14,  lub miał z nim styczność?

Bardzo zależy mi na waszych opiniach z tzw. testowania go nad wodą. Od jakiego ciężaru minimalnie można nim łowić (ciężar główki + rozmiar gumy). Jakie najmniejsze główki i gumy stosowaliście podczas testowania tak aby ustalić najmniejszy użytkowy ciężar przy jakim się fajnie już rzuca i łowi. I analogicznie do jakiego ciężaru górnego ( głowka + rozmiar gumy) można jeszcze swobodnie rzucać i prowadzić przynętę. Chodzi mi o jak nawięcej opinii wielu różnych osób. Im więcej opinii tym lepiej.

Opiszcie jak ten kij się zachowuje podczas łowienia. Chodzi o łowienie gumami i kogutami. Czy dł. 215cm nie przeszkadza za bardzo w łowieniu z tzw. podbicia z nadgrastka. Jeśli ktoś z was łowi kijem o takiej oryginalnej długości to proszę napiszcie jak sie ten kij sprawuje. A może ktos z was skracał długość i przycinał kijek. Jeśli tak, to też proszę opiszcie ile skracaliście i  jak się on zachowuje w skróconej wersji. Czy skracanie kijka nie pogarsza jego walorów użytkowych(ciężar rzutowy) i charakterystyki kija (ugięcie) w stosunku do wersji oryginalnej? Ewentualnie jeśli skracać to ile żeby nie przesadzić.  Mile widziane są też fotki ugięcia kija.  Pod jakie ryby głównie ten kijek został stworzony?

Pozdrawiam.