Skocz do zawartości

Blanki Phenix

Robcyk

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Witam

Mam oczko niżej tj. TX-763ML-C, dolny cw od 10g plus guma 3, góra komfortowo 25g plus guma 4 więcej nie rzucałem. Kij elektryczny, czuć każde pstryknięcie. Ja używam na zaporówce z brzegu na sandała. Na chwilę obecną nic lepszego w ręce mi nie wpadło ;)

Dolny c.w trochę wysoko, prawdę mówiąc jak oczko niżej spodziewałem się poniżej 10g. Za to góra 25g+guma całkiem sporo. Czy blank był cięty? Mój ma szczyt 1.5mm absolutny rekord jak na taką moc bo sądzę że powinien pociągnąć 30g +szczupła guma

• 2 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Ja też posiadam kijek zrobiony na tym blanku uzbrojony w cascie i w samych superlatywach się o nim wypowiem.

U mnie słuzy głównie do sandaczowania przynetami 25gr-35gr plus guma, zdarzało mi się też łowić nim szwedzkie szczupaki przynętami 10gr-15gr plus 6" relax i też dawał świetnie radę:))

Branie czuć wyśmienicie, trzyma rybę bardzo pewnie.

Największy test kij przeszedł wyciągając tołpygę 130cm, którą oceniam na 45kg-50kg.

Nie ma wątpliwości, że to najlepszy kij jakim do tej pory łowiłem :))

• Like 2

• 2 miesiące temu...

BLANK Suzuki Japan RXF-8LB-762 czy Pheniks Karabela FX 793-2

Witam. Poszukuje  ciętego ,szybkiego blanku o cienkiej średnicy  ( c.w. 3-18, 3-16gr) ale  sporej mocy w dolniku .. I wpadły mi te 2 blanki w oko ... Ponoć ten suzuki to jest kozak , ale o karabeli jest sporo na forum i to sporo dobrego ... Nie widziałem tych blanków i nie mam jak porównać.. Kij jaki będę tworzył to uniwersał pod ( większy pstrąg, duży okoń , sandacz na lekko) Stała szpulka ... Rożnica cenowa wygląda  tak : karabela około 600 zł a  suzuki  800zł... Sorry za błąd w tytule .. oczywiście chodzi o Phenix...

Edytowane przez Del Toro

Moim zdaniem Suzuki 8LB będzie za mocny a karableka 793 ... hmm... zastanawiam się czy nie będzie za słaba do tego co wymieniłeś. Weź ew. po uwagę model mocniejszy 794. Była na giełdzie dzisiaj...za 770 pln!

Miałem obydwa modele.

Ten lżejszy, wydaje się być stosunkowo delikatną konstrukcją, jednak pstrągi w rozmiarze 45+ nie stanowiły dla niego większego problemu.

Stosunkowo (modne słowo) "spolegliwa" szczytówka z mocniejszym dolnikiem.

Sandaczy nim nie łowiłem. Na okonie, przy główce 4-7g, z 5cm Mannsem bezproblemowo.

Ten mocniejszy, można przypuszczać, że niewielka różnica.

Zmyłka.

Ten już mam moc. 

Nie zawahałbym się zabrać go ani na sadacze ani na szczupaki przy przynętach o masie do ok. 24g.

Jeżeli te pstrągi mają mieć 55+cm w standardzie, to OK.  

Okonie odpadają moim zdaniem.  Może jako przyłów ale celowo nim łowić, to pomyłka.

Edytowane przez popper
  • Like 1