Skocz do zawartości

Blanki Phenix

Robcyk

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Koledzy, takie pytanie.

Sweeper 10, perche 8, Pike 11, inne Salmo w tym kalibrze, Shad Rapy 9, X-Rapy 9 (w tym tez x-rap shad), obrotówki 3 i 4, inne woblery 7-12 cm - wąsko pracujące, do tego gumy 4 cale na główkach 8-12 i gumy 5 cali na bardzo lekkich główkach.

Do tego typu przynęt - polecacie X-9 czy X-10?

Jak ten kijek zniesie przycięcie do 6'6? Taką długością zdecydowanie lepiej prowadzi sie woblery... Cel wiadomy - szczupak na lżej, jako uzupełnienie jerkowki.

Pozdrawiam i z góry dzięki

• 3 tygodnie później...

To wersja skróconego blanku, stad nie znajdziesz tego symbolu na stronie Phenixa ani w Rodmasie.

Podaj resztę parametrów (moc, c.w.) to dobierze sie zaraz blank, z ktorego powstał ten kij.

Ja obstawiam TX684MH, czyli 6'8" skrócony do 6'1" (jakiej długości był ten kij?)

Edytowane przez Żbiku

• 5 miesięcy temu...
  • 5 tygodni później...

Witam

prośba  o  radę w wyborze  pomiędzy  BCX  7'8"  14  lbs    a  SP 742  14 lbs    przeznaczenie   szczupak   na  średnio / lekko   woda stojąca   5/7-10 g max   ale  większa  guma  ca 10-12 cm  czyli  w sumie  gdzieś ca 20 g

masy , raczej  do ciągania   niż  opadu   granie  w toni  wody  praca  także   z żyłką  - uzupełnienie    mocą  w górę  do  suzuki  762 8   -12 lbs  ten  obsługuje  tak  do ca 12/14 gramów  masy całkowitej  ...Ktoś  używa   któregoś  z tych  dwóch 

jakieś  opinie  , rady  , sugestie  ?  Tak  jeszcze   w wyborze  jest brany pod  uwagę  kraag  XF  7"6"  11  lbs  ktoś  porówna    do zastosowań  j/w ?

pozdrawiam

Maciej

Patryk napisz coś więcej jak się nim łowiło jakie przynęty itd .... rozumiem że bardziej opad guma /sandacz ..?

Dokładnie. W moim odczuciu to idealny blank pod opad sandaczowy. Ogarnie komfortowo wabiki od 7 do 22g.

Pod linkiem madz filmik z sp742, ten blank wydaje się że będzie bardziej odpowiedni

https://youtu.be/KU2KNgI5vnk

Edytowane przez Patryk1125

Ktoś mógłby powiedzieć coś na temat wędki na tym blanku MXS-802-H. 

Podłącze się do pytania, interesuje mnie ten blank pod kątem łowienia na dorożkę z woblerem ewentualnie duża guma. Może któryś z kolegów jest w stanie odpowiedzieć czy ten blank się nada do takich zastosowań?

• 2 tygodnie później...

Pomóżcie Panowie

Potrzebuję wędeczki xul na okonie i białoryb. Przynęty na które chcę łowić to jigi max. do 1.5g, najczęściej 0.5 - 1g. Długość wędki nie większa niż 220cm, dwuskład, i nie za bardzo lubię wklejki. Wpadł mi w łapki ostatnio XF862-2 i strasznie mi się podoba ale to nie ta liga a jest seria MIRAGE 671-2,711-2 i...... No właśnie, dadzą radę?

Z góry dziękuję za pomoc

Edytowane przez RUDI75

Phenix Sp742 ML

Panowie czy ktoś miał ,ew ma kij na tym blanku ? Interesują mnie Wasze opinie na temat tego ustrojstwa - do jakiego typu lowienia jest on przeznaczony itp ?

Będe bardzo wdzięczny za info ...wszelkie info.

Pozdrawiam Paweł S.

Phenix Sp742 ML

Panowie czy ktoś miał ,ew ma kij na tym blanku ? Interesują mnie Wasze opinie na temat tego ustrojstwa - do jakiego typu lowienia jest on przeznaczony itp ?

Będe bardzo wdzięczny za info ...wszelkie info.

Pozdrawiam Paweł S.

Posiadam ten kijek od kilku miesięcy, jest po prostu świetny. Używam go do łowienia szczupaków na lekko i na dużego okonia. Zawsze na łodzi mam ze sobą trzy lub cztery kije ale odkąd go nabyłem kolega się ze mnie śmieje, że robią tylko za balast bo 95% czasu i tak łowię na ten patyk( Sp742 ML).

Najbardziej leży mi (szczególnie ostatnio na szczupakowych płyciznach) z czterocalwym easy shinerem na pięciogramowej główce- bajka :rolleyes:. Kij świetnie nadaje się do wolnego prowadzenia gumy w toni ale jest również super do klasycznego opadu -w styczniu, lutym powiłem tą własnie metodą grube okonie. W mojej opinii ogarnie zakres od 4 do 20 gr plus guma 2,3 cale ale spokojnie używam go nawet do czterocalowych ES plus główka do 10gr. Pewnie da się ciężej ale jakoś nie czuje potrzeby.... .

Dlaczego bym polecił? Przed wszystkim bardzo czuły blank - czuć każde puknięcie, świetnie przenosi brania w czym duża zasługa forumowego kolegi Artura  @mrWhite7, który złożył dla mnie ten kijek. Po drugie, to jak pracuje pod rybą - naprawdę duży zapas mocy, świetne ugięcie, wyjąłem już w tym roku sporo szczupłych(sezon w IRL jest cały rok) w tym  kilka ryb 80 - 90+ i własnie na takich rybach widać jaki komfort daje ten kij, można spokojnie dać mu popracować bez strachu, że zaliczę spad albo coś trzaśnie.

Podsumowując, moim zdaniem jeśli ktoś lubi łowić gumami na lekko, w toni, delikatnie poszarpując gumę to jest ideał, świetnie nadaje się również do klasycznego opadu. W zimie fajnie mi się sprawdzał na podwodnych stokach teraz spokojnie obławiam nim szczupakowi łąki.

NIe widzę powodu dlaczego nie miał by się sprawdzić jako klasyczna sandaczówka ale tego nie jestem w stanie stwierdzić z autopsji, gdyż sandaczy brak w Irlandii niestety :(

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem  :)

Edytowane przez robbertzam

Posiadam ten kijek od kilku miesięcy, jest po prostu świetny. Używam go do łowienia szczupaków na lekko i na dużego okonia. Zawsze na łodzi mam ze sobą trzy lub cztery kije ale odkąd go nabyłem kolega się ze mnie śmieje, że robią tylko za balast bo 95% czasu i tak łowię na ten patyk( Sp742 ML).

Najbardziej leży mi (szczególnie ostatnio na szczupakowych płyciznach) z czterocalwym easy shinerem na pięciogramowej główce- bajka :rolleyes:. Kij świetnie nadaje się do wolnego prowadzenia gumy w toni ale jest również super do klasycznego opadu -w styczniu, lutym powiłem tą własnie metodą grube okonie. W mojej opinii ogarnie zakres od 4 do 20 gr plus guma 2,3 cale ale spokojnie używam go nawet do czterocalowych ES plus główka do 10gr. Pewnie da się ciężej ale jakoś nie czuje potrzeby.... .

Dlaczego bym polecił? Przed wszystkim bardzo czuły blank - czuć każde puknięcie, świetnie przenosi brania w czym duża zasługa forumowego kolegi Artura  @mrWhite7, który złożył dla mnie ten kijek. Po drugie, to jak pracuje pod rybą - naprawdę duży zapas mocy, świetne ugięcie, wyjąłem już w tym roku sporo szczupłych(sezon w IRL jest cały rok) w tym  kilka ryb 80 - 90+ i własnie na takich rybach widać jaki komfort daje ten kij, można spokojnie dać mu popracować bez strachu, że zaliczę spad albo coś trzaśnie.

Podsumowując, moim zdaniem jeśli ktoś lubi łowić gumami na lekko, w toni, delikatnie poszarpując gumę to jest ideał, świetnie nadaje się również do klasycznego opadu. W zimie fajnie mi się sprawdzał na podwodnych stokach teraz spokojnie obławiam nim szczupakowi łąki.

NIe widzę powodu dlaczego nie miał by się sprawdzić jako klasyczna sandaczówka ale tego nie jestem w stanie stwierdzić z autopsji, gdyż sandaczy brak w Irlandii niestety :(

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem  :)

Piękna recenzja - takich postów oczekiwalem . Bardzo Ci dziękuję kolego :)