Skocz do zawartości

Blanki Phenix

Robcyk

Rekomendowane odpowiedzi

Tak  też  myślę  o tym  modelu   właśnie  szczupak  na gumę  na średnio / lekko  ale  jest  tylko  nieco  mocniejszy  od suzuki 762 8  który, łowię  , ale  jeśli typowo  pod  sandacza  to oczywiście  też  się  nada  , ale  myślę

że  inne  konstrukcje  spiszą  się  lepiej   np SS ML/ M   elita M ............

pzdr

Maciej

A  to rozumiem   wobec tego  ten   SP  74 ML   doskonale  sobie  z tym poradzi  z zapasem   ,ew   suzuki  762 8   , ew  SS L   , ew SP 722 L i  jak wyżej  SP 69 L   itd  przed  Tobą  wiele  przyjemności  związanych  z wyborem ;)

Zostane przy sp 74ML miałem to w łapach i mi pasuje ,,,, ewentualnie , nawet można tym za boleniem polatać . Do wobków takich ok 10 gramowych bedzie w sam raz :) No i te 14Lb w zupełności dla mnie wystarczy ...Matagi L to typowy kij pod gumę a z tego co widzialem ten Sp nada się i pod boleniowego wobka :)

Witam

jest  tak jak  napisałeś  ten 74 ML  jest  bardziej  do takich  szerszych  zastosowań  a SS L  czy  ML   już  takie  typowe  jigi       jak w/w  pasuje  brać  i składać  ...i łowić   i napisać   jak  się  spisuje   ...

pozdrawiam

Maciej

• 9 miesięcy temu...

Odgrzeje ponownie kotleta  :P

FX 902-2 vs Blaas SLXF866-2N / SLXF806-2N

Potrzebuję coś krótszego (2.6m/2.75m) na zapas pod klenia/jazia do smużaczków,woblerów 2cm-5cm max ,obrotówka,no i mam dylemat który z powyższych blanków będzie bardziej trafiony,łowię na rzece o zmiennym uciągu,no i to czego się obawiam  to to że szczytówka może mi kleknąć pod takim 4cm/5cm wobkiem,a zależy mi też na tym żeby dało się rzucić komfortowo smużakiem,no i pytanie do was czy takie 6lb to nie za mało? jeśli miało by być to coś mocniejszego czyli 8lb ale w długości 2.6m/2.75m to co byście mi zaproponowali?

Wszelakiego rodzaju opinie i sugestie mile widziane.

(Phenixa SP962-XUL już mam  ;) )

Brat ma krótszy - fx 862. Jak bardziej pod jazia, to super. Jak celujesz w grube klenie w trudnym miejscu z większym uciągiem, to za słaby. Zależy jaki wobler. Hornet 4, to za dużo, jak orginal 5 w niezbyt silnym uciągu, to jeszcze podoła. Wszelkie malutkie woblerki i małe wirówki(do 1 max 2) super. Jak nie "boisz się" starszych konstrukcji, to poszukaj batsona ist1082 lub xst1082 i klenie i jazie obskoczą i nie zgubią żadnej ryby. Tylko, żeby były lekko uzbrojone. Na zapas tym bardziej, bo można znaleźć używkę w dobrej cenie.

• Like 1

Powitac...

Czt orientuje sie ktos czy w ofercie blankow Phenixa znajdę blank na rzeczny uniwersal dlugosci 9 stop (2,75 m) o realnym cw 28 gram ktorym komfortowo bede w stanie lowic zarowno sandacze na gumy w opadzie 7-25 gram + do tego woblery 6-10 cm typu minnow oraz bolenie na woblery 6-9 cm , gumy rh itp o wadze od 6 do 25 gram , oraz szczupaki na ww gumy.

Posiadam w swojej kolekcji phenixa sp962ul teraz chce cos mocniejszego kolo 17 lb lecz nie palowatego tylko szybkiego pracującego pod obciążeniem na 3/4 długości. Jest szansa na taki blank? Cena bez limitu.

Pozdrawiam

Znam, a raczej znałem ten blank z pierwszego wypustu. Potem Łukasz wprowadzał w nim jakieś zmiany i już z tym zmienionym nie miałem styku.

Opisywałem go dokładnie w wątku Rodmasu pt: "Z wizytą u dawno niewidzianych przyjaciół" 

Ale czytając to weź poprawkę na to że blank jest "poprawiony"...

Edytowane przez Rheinangler

PST945 już chyba nie jest już produkowany, zresztą podobnie jak PST895. Tego pierwszego nie miałem okazji mieć w swoich rękach, natomiast drugim mam przyjemność łowić. Do opisanych przez Ciebie przynęt i potrzeb 895 byłby w miarę odpowiedni. Jedynie przy woblerach czucie mogłoby być troszkę lepsze.

Blank był zresztą szeroko opisywany na forum, z tego co pamiętam, to również całkiem obszernie przez kolegę @Rheinangler.