Skocz do zawartości

Blanki Phenix

Robcyk

Rekomendowane odpowiedzi

Masz jakies fotki ugięcia lub jakis film z praca kija pod ryba?

nie mam takich fotek... 

W PST 945 i 895 dolnik bardzo szybko wchodził do interakcji z rybą proporcjonalnie do jej wielkości, dla wielu zbyt szybko jednak mnie to nie przeszkadzało i nie powodowało spadów,- wręcz przeciwnie dawało pewne zacięcia nawet przy braniach spod nóg.

Konstrukcje z M-1 i M-1+, mają inną charakterystykę, którą popularnie nazywa się akcją progresywną. W ubiegłym sezonie kilkakrotnie w moim SP 982MH ryba zmusiła dolnik do pełnej pracy były to letnie bolenie 80+ i sandacze 90+ z silnego nurtu. Uważam, że przy deklarowanych 17lb mocy ryba 5-7 kg powinna już wzbudzić dolnik do amortyzacji przynajmniej tak na około 70% jego potencjału. Gdy tak się nie dzieje jest to dla mnie wystarczający powód do pożegnania się z wędką...

Ps

Tu masz możliwość taniego sprawdzenia PST 945:

http://jerkbait.pl/topic/107107-s-cast-sakura-trinis-neo-tnc-662-mh-i-spinning-phenix-pst-945/

Jak ci będzie nie wystarczająco szybki czy nie będzie podbijał tak jak lubisz ciężkich główek, wtedy możesz spokojnie sięgnąć po SP 982 MH który jest ze względu na inny materiał wyraźnie sztywniejszy co nie przeszkadza mu startować w dolnym cw podobnie jak PST 945.

Edytowane przez Rheinangler

• 3 tygodnie później...

Cześć, czy ktoś miał/ używał BCX78ML ? ciekaw jestem w jakim zakresie główek pracuje komfortowo np z takim kajtkiem ES 4". Przy ilu gramach zaczyna się dobre czucie i widać opad na szczytowce A co jest już max umożliwiające poprawną prezentację gumy i zacięcie? Z góry dziękuję za pomoc

• 10 miesięcy temu...

Witajcie

Ponieważ odliczam już czas do majówki pewnie jak większość z was nadszedł moment aby wyciągnąć z szafy blank Phenix M1 25lb i uzbroić go .

Niestety moje pojęcie o zbrojeniu casta są zerowe .

Dlatego zwracam się do was o pomoc w sprawie uzbrojenia tego blanku . Budżet - powiedzmy tak : ma być dobrze,trwale ale bez niepotrzebnych szaleństw.

Kij głównie na połów większymi gumami (do jerków mam inny) z łódki sparowany z tatulą 100hl.

Zatem :

- Jaki set przelotek

- jaki uchwyt

- z czego i jaka rękojeść/dolnik

Bardzo mile widziane też jakieś fotografie rękojeści ....

Na pytanie które pewnie ktoś zada ,,dlaczego nie pracownia " odpowiem pewnie kiedyś :rolleyes:

Ps . wpisałem nie w tym dziale . Poproszę o przeniesienie do :Rodbuilding

Edytowane przez sero1975

Zakładam , że ten wątek czytałeś http://jerkbait.pl/topic/35135-phenix-nanotubes-m1/page-11 , zwłaszcza ostatnie dwie strony ? Uderz do Arka @Rheinanglera , obłowił chyba wszystko co długie w Phenix'ie  :) .

Edytowane przez malinabar

Witam. Szukam informacji na temat blanku phenix sp 922 ml. Czy ktos moze uzywa? Lowi? Jakie to ogarnia realnie przynety? Pod jakie to ryby? Jak sie gnie? Szczytowo? Srodkiem? Te cw i moc to realne?

Mój opisany jest jako 6-21g, jest to realny ciężar wyrzutu. To taka typowa rzeczna boleniówka, uniwersalne narzędzie w porze wiosenno-letniej, pracujący szybki szczyt przechodzący w pół parabole pod obciążeniem. Na letnie opaskowe sandacze pod woblery to też dobry wybór :) Edytowane przez maniak

Mój opisany jest jako 6-21g, jest to realny ciężar wyrzutu. To taka typowa rzeczna boleniówka, uniwersalne narzędzie w porze wiosenno-letniej, pracujący szybki szczyt przechodzący w pół parabole pod obciążeniem. Na letnie opaskowe sandacze pod woblery to też dobry wybór :)

Na opaskowe łowienie sandaczy nigdy nie zabrałbym wędki na tym blanku.

Mam poprostu za mało mocy

Na opaskowe łowienie sandaczy nigdy nie zabrałbym wędki na tym blanku.

Mam poprostu za mało mocy

W moim odczuciu i przy moim łowieniu te konkretne 12-14lb jest wystarczające, na jesień wiadomo ciężej się łowi to zdecydowanie 17lb w postaci Black Chroma a pstrągi łowie na 8lb Phenixa :) W żadnym przypadku nie brakuje mi mocy, przy dobrym młynku z hamulcem odpowiednio nastawionym...szybki i bezpieczny hol :) Edytowane przez maniak
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Cześć, czy ktoś miał/ używał BCX78ML ? ciekaw jestem w jakim zakresie główek pracuje komfortowo np z takim kajtkiem ES 4". Przy ilu gramach zaczyna się dobre czucie i widać opad na szczytowce A co jest już max umożliwiające poprawną prezentację gumy i zacięcie? Z góry dziękuję za pomoc

Podepnę się do pytania kolegi o ten blank, może ktoś się podzieli wrażeniami z użytkowania.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...