Skocz do zawartości

Dobrej jakości flor

Mekamil

Rekomendowane odpowiedzi

Podrzućcie proszę namiary na sprawdzonej jakości flor - najlepiej z Polski. Ostatnim razem jak kupowałem z pewnej naszej pracowni to przyszedł jakościowo niewiele lepszy od super selecta, w którym normalnie robię, a cena była 5x wyższa ;)

Tak teraz wygląda, ja już dawno nie widziałem tej dawnej jakości na nowych wędkach.

• Like 1

No to słabo. Czyli co - lepiej od razu zamawiać z Portugalii i poczekać trochę dłużej?

Osobiście korka nie zmawiam wiec nie znam reali naszego rynku ale często jak widzę super kij a korek średni to pierwsze pytanie bardziej w formie żartu "czy to korek z butelki  wina??" Odpowiedź: nie Flor. Jeśli masz dobre sprawdzone źródło to ja bym tak zrobił. 

• Like 1

Ja biorę od Corkings-cork products z Portugalii. Ich flor jest ok, nawet jeśli to flor inaczej. Zwykle używam Extra w wałkach, a ostatnio overstock flor, jak chce mi się trochę lepszą rękojeść zrobić. Najfajniej wychodzi z flor 1/4 cala grubości, ale tanio nie jest.

Aaa! Swego czasu Krzysztof Zieliński miał ponoć jakiś bardzo dobry korek …

Edytowane przez Fatso

Nawet ten z Portugalii flor to nie flor :D

To co z Chin mam kupić? :D

Ja biorę od Corkings-cork products z Portugalii. Ich flor jest ok, nawet jeśli to flor inaczej. Zwykle używam Extra w wałkach, a ostatnio overstock flor, jak chce mi się trochę lepszą rękojeść zrobić. Najfajniej wychodzi z flor 1/4 cala grubości, ale tanio nie jest.

Aaa! Swego czasu Krzysztof Zieliński miał ponoć jakiś bardzo dobry korek …

No właśnie, Marcia zawsze miała przyzwoity flor, ale dawno go od niej nie brałem, bo jak już potrzebowałem to na już.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Ostatnio trochę przy okazji poszukałem informacji o wpływie zmian klimatu na produkcję korka no i okazuje się, że susze bardzo silnie wpływają zarówno na przyrost, jak i jakość korka. Czyli korek będzie coraz droższy i coraz gorszej jakości (jedno i drugie już obserwujemy na przestrzeni ostatnich kilku lat). Wypadałoby chyba zrobić duże zapasy na zaś...

Z "dawnym" florem jest bardzo duzy problem od wielu lat. Nie ma tego gdzie kupic.

Jak chcesz do muchowki to mozna ten z Portugali ale roboty z nim sporo aby wyszlo dobrze tzn kazdy plaster trzeba obejrzec, zobaczyc gdzie w rekojesci mozna uzyc by po przetoczeniu wyszlo OK. Moze z polowa, moze mniej bedzie sie nadawalo. O czasach gdzie mozna bylo ot tak skleic trzeba zapomniec.

Generalnie sporo pracy i ukladania ale idzie cos z tego wyciagnac. 1

Weźcie pod uwagę, że 70-80% produkcji korka to przemysł winiarski i tam nie robi problemu, żeby za dobrej jakości korek zapłacić dużo. Dalej jest reszta przemysłu 'spożywczego', przemysł meblarski, galanteryjny.... a na potrzeby robienia wędek to pewnie tylko jakiś mały procent całej produkcji korka idzie. Także wnioski rodzą się same ;)