Mekamil Opublikowano 26 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2024 Podrzućcie proszę namiary na sprawdzonej jakości flor - najlepiej z Polski. Ostatnim razem jak kupowałem z pewnej naszej pracowni to przyszedł jakościowo niewiele lepszy od super selecta, w którym normalnie robię, a cena była 5x wyższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 26 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2024 Podrzućcie proszę namiary na sprawdzonej jakości flor - najlepiej z Polski. Ostatnim razem jak kupowałem z pewnej naszej pracowni to przyszedł jakościowo niewiele lepszy od super selecta, w którym normalnie robię, a cena była 5x wyższa Tak teraz wygląda, ja już dawno nie widziałem tej dawnej jakości na nowych wędkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 26 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2024 No to słabo. Czyli co - lepiej od razu zamawiać z Portugalii i poczekać trochę dłużej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 26 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2024 No to słabo. Czyli co - lepiej od razu zamawiać z Portugalii i poczekać trochę dłużej?Osobiście korka nie zmawiam wiec nie znam reali naszego rynku ale często jak widzę super kij a korek średni to pierwsze pytanie bardziej w formie żartu "czy to korek z butelki wina??" Odpowiedź: nie Flor. Jeśli masz dobre sprawdzone źródło to ja bym tak zrobił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 26 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2024 Nawet ten z Portugalii flor to nie flor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 26 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2024 (edytowane) Ja biorę od Corkings-cork products z Portugalii. Ich flor jest ok, nawet jeśli to flor inaczej. Zwykle używam Extra w wałkach, a ostatnio overstock flor, jak chce mi się trochę lepszą rękojeść zrobić. Najfajniej wychodzi z flor 1/4 cala grubości, ale tanio nie jest.Aaa! Swego czasu Krzysztof Zieliński miał ponoć jakiś bardzo dobry korek … Edytowane 26 Listopada 2024 przez Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 26 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2024 Nawet ten z Portugalii flor to nie flor To co z Chin mam kupić? Ja biorę od Corkings-cork products z Portugalii. Ich flor jest ok, nawet jeśli to flor inaczej. Zwykle używam Extra w wałkach, a ostatnio overstock flor, jak chce mi się trochę lepszą rękojeść zrobić. Najfajniej wychodzi z flor 1/4 cala grubości, ale tanio nie jest.Aaa! Swego czasu Krzysztof Zieliński miał ponoć jakiś bardzo dobry korek …No właśnie, Marcia zawsze miała przyzwoity flor, ale dawno go od niej nie brałem, bo jak już potrzebowałem to na już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 26 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2024 To co z Chin mam kupić? No właśnie, Marcia zawsze miała przyzwoity flor, ale dawno go od niej nie brałem, bo jak już potrzebowałem to na już. Ano ma, tylko dawny flor teraz sie nazywa flor select czy cos takiego i jest kilka razy drozszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 27 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2024 Brałem tylko ten overstock flor, czyli niby gorszy flor i może z 10% było takich faktycznie nieflorowych, a reszta czyściutka, minimalne pojedyncze 'kreski' na rękojeści wychodziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2024 Po ostatnim zakupie 100 plastrów korka flor overstock w Portugalii, tylko ok 50-60 % zasługiwało na tą kwalifikację.Tak czy siak, to i tak chyba najlepsze żródło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 27 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2024 Dzięki, tak czy inaczej już zamówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 Wrzuć foto tego co kupisz. Z przyjemnością bym popatrzył na dobrej jakości korek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 29 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 Ok, jak przyjdzie i wytoczę rękojeści to wrzucę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2024 Tragedii nie ma, cenowo wychodzi zdecydowanie lepiej niż u nas. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 16 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2024 Bo już dwie osoby mnie pytały - to żadna tajemnica skąd ten korek, Fatso podawał wyżej nazwę sprzedawcy, tu dokładny link: https://www.ebay.com/itm/226397582763 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 Tragedii nie ma, cenowo wychodzi zdecydowanie lepiej niż u nas.Bardzo, ale to bardzo przyzwoicie to wygląda. Lepiej chyba się już nie da, a może już nawet nie trzeba, bo trochę "charakterystycznych" kresek papilarnych musi być 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 Bardzo, bardzo fajnie - kształt super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 27 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 Też wydaje mi się, że z tymi kreskami to już nie ma co walczyć. Ważne, że nie ma dziur/szpar, wymagających szpachli. Aczkolwiek no nieco inne mam wyobrażenie flora z 'dawnych lat' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Witajcie, Podpowiedzcie mi proszę, gdzie aktualnie w kraju dostanę prawdziwy korkowy top??? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 17 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Ostatnio trochę przy okazji poszukałem informacji o wpływie zmian klimatu na produkcję korka no i okazuje się, że susze bardzo silnie wpływają zarówno na przyrost, jak i jakość korka. Czyli korek będzie coraz droższy i coraz gorszej jakości (jedno i drugie już obserwujemy na przestrzeni ostatnich kilku lat). Wypadałoby chyba zrobić duże zapasy na zaś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego To jakie wnioski, od krajowych dystrybutorów obecnie nie warto??? Nikt nie kupował korka w PL i może polecić (lub nie) sprzedawcę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 17 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Ten wątek, który Mario podał jest bardzo świeży i nikt żadnego źródła z Polski nie polecał, więc coś musi być na rzeczy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Z "dawnym" florem jest bardzo duzy problem od wielu lat. Nie ma tego gdzie kupic.Jak chcesz do muchowki to mozna ten z Portugali ale roboty z nim sporo aby wyszlo dobrze tzn kazdy plaster trzeba obejrzec, zobaczyc gdzie w rekojesci mozna uzyc by po przetoczeniu wyszlo OK. Moze z polowa, moze mniej bedzie sie nadawalo. O czasach gdzie mozna bylo ot tak skleic trzeba zapomniec.Generalnie sporo pracy i ukladania ale idzie cos z tego wyciagnac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 18 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Weźcie pod uwagę, że 70-80% produkcji korka to przemysł winiarski i tam nie robi problemu, żeby za dobrej jakości korek zapłacić dużo. Dalej jest reszta przemysłu 'spożywczego', przemysł meblarski, galanteryjny.... a na potrzeby robienia wędek to pewnie tylko jakiś mały procent całej produkcji korka idzie. Także wnioski rodzą się same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi