kmiasko Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 Witam szanowne grono. Poszukuję długiego blanku 2.7 - 3.3m do łowienia letnich pstrągów na leciutkie jigi ~1 - 4/5g.Oczywiście cudów się nie spodziewam i ten 1g to nie musi być komfort rzucania, byleby nie zostawało pod nogami. Chodzi o to, żeby można było wystawić kij z trzcin, podać jiga i poprowadzić go w dryfie etc.Oczywiście przydałby się dość mocny dolnik, żeby zatrzymać 40-50cm pstrąga wśród zielska wodnego (pewnie koło 12lb). Do głowy przychodzą mi tylko blanki typu hot shot jak np. MHX HS9600-2, ale nie mogę znaleźć nicdłuższego o odpowiedniej gramaturze i mocy. Może macie jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 (edytowane) A może lamiglas SI 1142LL, lub też blank z fishing art sls o odpowiedniej długosci można go zamówić ze wzmocnionym oplotem. Edytowane 1 Grudnia 2024 przez Ostry krokodylec1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 Do takich "eskapad" postawiłbym na: SLXF 906-2N (907-2N)SLF 906-2N (907-2N)SLS 9010-2N Tutaj kto co lubi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 MJ90UL-2 lub MJ100L-2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 Talon mlxf2. Z "nieznanych" na jerku Gatti 2.75 do 14 gram. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 Z doświadczenia podpowiem, że i te dwa gramy nie muszą być dolnym cw blanku. Dobrze by szczyt był w miarę spolegliwy by po wzięciu do pyska przynęty rybą nie wyczuła oporu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2024 Na przykład Blaas XF SLXF1006-2N. Przy tej długości powinien utrzymać pstrąga 50+ w miejscu. Ewentualnie wzmocnić dół do 8 lb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2024 (edytowane) NFC powinno mieć w swojej ofercie coś kojarzę...chodzi mi o długość powyżej 3m+ Wysłane z mojego 23090RA98G przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Grudnia 2024 przez MarcinZ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2024 Jest NFC ST 1002-2(HM) - 3,05 m, cw. 2-6 g, 6-10 lb ale akcja moderate. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2024 A tak mi się skojarzył NFC ST903-2(HM) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2024 Może jeszcze (czysto teoretycznie) Kraag XF SKXF967-2N lub SKXF1007-2N. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2024 A ja niegdyś podobnie kombinowałem. Tylko u mnie wyszło na to, że lepiej i prościej jest wejść do wody niż łazić z tyczką po krzakach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 5 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2024 (edytowane) Niestety nie każda woda na to pozwala, u mnie odcinki gdzie potrzebuje długiej wędki (nie wiem jak u poszukującego blanku) mają taki harakter brzegu i dna że po wejściu albo masz kogoś kto ci pomoże wyjść albo odkopią Cię za kilka tysięcy lat i wstawią jako dobrze zakonserwowany eksponat w muzeum Trochę zazdroszczę ci Waldku wody do brodzenia, u mnie niestety to zdecydowana mniejszość miejscówek, w większości miękkie dno gdzie chodzenie po kostki czy do połowy łydki w mule to mordęga i niezbyt bezpiecznie. Twarde don i łowienie z rzeki brodząc w górę to jedna z piękniejszych form wędkowania. Edytowane 5 Grudnia 2024 przez Valo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 5 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2024 Zdecydowanie Si1142LL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmiasko Opublikowano 5 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2024 (edytowane) A ja niegdyś podobnie kombinowałem. Tylko u mnie wyszło na to, że lepiej i prościej jest wejść do wody niż łazić z tyczką po krzakach. Niestety nie każda woda na to pozwala, u mnie odcinki gdzie potrzebuje długiej wędki (nie wiem jak u poszukującego blanku) mają taki harakter brzegu i dna że po wejściu albo masz kogoś kto ci pomoże wyjść albo odkopią Cię za kilka tysięcy lat i wstawią jako dobrze zakonserwowany eksponat w muzeum Trochę zazdroszczę ci Waldku wody do brodzenia, u mnie niestety to zdecydowana mniejszość miejscówek, w większości miękkie dno gdzie chodzenie po kostki czy do połowy łydki w mule to mordęga i niezbyt bezpiecznie. Twarde don i łowienie z rzeki brodząc w górę to jedna z piękniejszych form wędkowania.Tak jak napisał @Valo, niestety pomorskie rzeki (w moich okolicach) zazwyczaj są głębokie, z dnem pokrytym grubą warstwą mułu, więc brodzenie odpada. Edytowane 5 Grudnia 2024 przez kmiasko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi