Skocz do zawartości

Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigi

kmiasko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono.

Poszukuję długiego blanku 2.7 - 3.3m do łowienia letnich pstrągów na leciutkie jigi ~1 - 4/5g.

Oczywiście cudów się nie spodziewam i ten 1g to nie musi być komfort rzucania, byleby nie zostawało pod nogami.

Chodzi o to, żeby można było wystawić kij z trzcin, podać jiga i poprowadzić go w dryfie etc.

Oczywiście przydałby się dość mocny dolnik, żeby zatrzymać 40-50cm pstrąga wśród zielska wodnego (pewnie koło 12lb).

Do głowy przychodzą mi tylko blanki typu hot shot jak np. MHX HS9600-2, ale nie mogę znaleźć nic

dłuższego o odpowiedniej gramaturze i mocy.

Może macie jakieś propozycje?

Niestety nie każda woda na to pozwala, u mnie odcinki gdzie potrzebuje długiej wędki (nie wiem jak u poszukującego blanku) mają taki harakter brzegu i dna że po wejściu albo masz kogoś kto ci pomoże wyjść albo odkopią Cię za kilka tysięcy lat i wstawią jako dobrze zakonserwowany eksponat w muzeum :D

Trochę zazdroszczę ci Waldku wody do brodzenia, u mnie niestety to zdecydowana mniejszość miejscówek, w większości miękkie dno gdzie chodzenie po kostki czy do połowy łydki w mule to mordęga i niezbyt bezpiecznie. Twarde don i łowienie z rzeki brodząc w górę to jedna z piękniejszych form wędkowania.

Edytowane przez Valo
  • Like 2

A ja niegdyś podobnie kombinowałem. Tylko u mnie wyszło na to, że lepiej i prościej jest wejść do wody niż łazić z tyczką po krzakach.

Niestety nie każda woda na to pozwala, u mnie odcinki gdzie potrzebuje długiej wędki (nie wiem jak u poszukującego blanku) mają taki harakter brzegu i dna że po wejściu albo masz kogoś kto ci pomoże wyjść albo odkopią Cię za kilka tysięcy lat i wstawią jako dobrze zakonserwowany eksponat w muzeum :D

Trochę zazdroszczę ci Waldku wody do brodzenia, u mnie niestety to zdecydowana mniejszość miejscówek, w większości miękkie dno gdzie chodzenie po kostki czy do połowy łydki w mule to mordęga i niezbyt bezpiecznie. Twarde don i łowienie z rzeki brodząc w górę to jedna z piękniejszych form wędkowania.

Tak jak napisał @Valo, niestety pomorskie rzeki (w moich okolicach) zazwyczaj są głębokie, z dnem pokrytym grubą warstwą mułu, więc brodzenie odpada. 

Edytowane przez kmiasko
  • Like 1