MIGOTKA Opublikowano 6 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 (edytowane) Kolega nasz reperuje różne silniki łódkowe.Kręci przy tym filmiki ciekawe.Pomału rozwija swój kanał na jutubie. Wiadomo może jest tu wielu takich którzy inaczej( w inny sposób )by dokonali tych napraw. Ale każdy idzie swoją drogą.Chwała mu za to że dzieli się wiedzą.Może warto mu kliknąć łapkę pod filmikami. Niech mu rosną zasięgi a to z kolej zmotywuje Go do dalszego kręcenia filmików. Ostatni z filmików jaki zmontował. Edytowane 6 Grudnia 2024 przez MIGOTKA 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 6 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 A jak to jakoś szarlatan?Druciaż garażowy?Ja bym uważał na takich. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MIGOTKA Opublikowano 6 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 A jak to jakoś szarlatan?Druciaż garażowy?Ja bym uważał na takich. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu TapatalkaCzasy takie że tacy coraz bardziej potrzebni. Kto inny ogarnie takie ustrojstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 6 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 (edytowane) Kolega nasz reperuje różne silniki łódkowe.Kręci przy tym filmiki ciekawe.Pomału rozwija swój kanał na jutubie. Wiadomo może jest tu wielu takich którzy inaczej( w inny sposób )by dokonali tych napraw. Ale każdy idzie swoją drogą.Chwała mu za to że dzieli się wiedzą.Może warto mu kliknąć łapkę pod filmikami. Niech mu rosną zasięgi a to z kolej zmotywuje Go do dalszego kręcenia filmików.Mimo że mam Yamahę już drugą nową, na gwarancji(5lat) ale doceniam kolegę i wielki szacunek za to co robi. Nie wszystkie silniki są nowe i na gwarancji Edytowane 6 Grudnia 2024 przez Ardoro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Kanał zajebisty. Na początku się delikatnie obawiałem, że klienci sami sobie będą naprawiać. Dziś mam więcej pracy, a ile więcej poprawiania lub składania silników z pogubionymi częściami. Ostatnio klient sam naprawiał johnsona 2.5hp i płacz bo bieg nie wskakuje. Niestety nie wszystko złożył, zapomniał o jednej wg niego mało istotnej części. Niestety taka usługa serwisowa jest dużo droższa niż standard bo czasem trzeba dobrze pomyśleć co klient spieprzył. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Mi pomógł telefonicznie. Jak bym miał bliżej to pewnie bym zajechał i oddał do naprawy. Fajnie się te filmy ogląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Dobrze, że tą wciągarkę przykręcił w końcu bo mnie krzyż od samego patrzenia przestał boleć . Level cały czas trzeba podnosić. Coś do obróbki płaszczyzn priorytetowo musi Łukasz ogarnąć, ale on o tym dobrze wie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Pożegnałem w tym tygodniu tokarza. [emoji20] Człowiek który przepracował na obrabiarkach 55lat. Skarbnica wiedzy...Szlifierkę płaszczyzn i frezarkę muszę nabyć... Miał być silnik do łódki... Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bolesław Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Pożegnałem w tym tygodniu tokarza. [emoji20] Człowiek który przepracował na obrabiarkach 55lat. Skarbnica wiedzy...Szlifierkę płaszczyzn i frezarkę muszę nabyć... Miał być silnik do łódki... Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu TapatalkaZnam to... Ci ludzie są bezcenni.. szkoda że zawód wymiera. Informatyk i ali expres nie zastąpi wszystkiego na tym świecie.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 (edytowane) @Tresor Z tą szlifierką to do płaszczyzn to się tak nie spiesz. Jeśli ogarniesz sztywną porządną frezarkę praktycznie ogarniesz wszystko. Tylko odpowiednie głowice do niej i lustro wyjdzie. Te motorki to nie prom kosmiczny żeby to szlifować trzeba do mikrona. Wystarczy wielopłytkowa głowica i masz temat załatwiony. Na dobrą sprawę przy sprawnej sztywnej maszynie nawet Fly Cutter załatwi Tobie temat. A to nie jest już kosmiczny wkład $$$ Edytowane 7 Grudnia 2024 przez darek63 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Analityk85 Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Polecam kolegę , super serwis !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nodan Opublikowano 9 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 Oglądam regularnie. W dobie "wymieniarstwa" widać , że robi kawał dobrej pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacques Opublikowano 9 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 każda taka inicjatywa jest bardzo, bardzo potrzebna też mam nową yamę ale dzięki takim filmom oleje, filtry, uszczelki i inne proste rzeczy ogarniam sampuki co tylko na komputer trza się umawiać i zaplacić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2024 również oglądam ten kanał i mocno kibicuję twórcy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artech Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2024 Wg mnie najlepszy kanał o silnikach zaburtowych na YouTube ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2024 Po zakupie w moim Stormie 13.5 miałem kilka rzeczy źle wyregulowanych. Między innymi blokada szarpaka nie wiedzieć czemu była porozpinana. Schemat słabo to pokazuje. Trochę pogadaliśmy, Łukasz zrobił mi fotki jak to u niego jest i temat ogarnąłem. Macie fotki jak by ktoś szukał kiedyś. Co by nie gadać pomocna dłoń. Poza tym na nie jeden techniczny temat mamy wspólny język . Na kanale jest pokazana prawdziwa mechanika, a nie jednie wymienianie wirnika, świec i oleju. Mechanika to też obróbka skrawaniem, a tu akurat mamy wiele wspólnych zagadnień. Trzeba wiercić, gwintować, toczyć, frezować to jest to ogarniane przez Łukasza, bo tak wygląda prawdziwa mechanika i prawdziwe naprawy. Techniczny zmysł też konieczny bo inaczej szkoda do tego zagadnienia podchodzić nawet. Od początku jak tylko zaczynał życzyłem mu dobrze bo wiedziałem, że ogarnie zagadnienie i będzie się rozwijał. Nie pomyliłem się wcale. Tak trzymać Łukasz i do przodu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2024 Nie słodzicie tak bo się robię czerwony. Na mnie działa opr wtedy lepiej pracuje. Tak twierdzi żona, tak kiedyś twierdził były szef "Pana to trzeba raz na jakiś czas opieprzyć wtedy pracuje Pan za 2. " [emoji3]Tak przy okazji zimno jest ogrzewacie swoje silniki? Ja dziś rozpalałem pewną 40.... Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2024 Sorki Tresor, ale przy obecnych temperaturach i materiałach użytych przy tej części silnika nie jest to dobra metoda. Obyś się nie przekonał, dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kowi Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2024 Nie słodzicie tak bo się robię czerwony. Na mnie działa opr wtedy lepiej pracuje. Tak twierdzi żona, tak kiedyś twierdził były szef "Pana to trzeba raz na jakiś czas opieprzyć wtedy pracuje Pan za 2. " [emoji3]Tak przy okazji zimno jest ogrzewacie swoje silniki? Ja dziś rozpalałem pewną 40.... Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu TapatalkaLukasz nie badz taki skromny , heheh pozdro z podlasia i dzięki za wytrysk wody do storma kiedyś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 Sorki Tresor, ale przy obecnych temperaturach i materiałach użytych przy tej części silnika nie jest to dobra metoda. Obyś się nie przekonał, dlaczego.Innej nie było. Stało wszystko na dębowo. Grzanie do granic możliwości, chłodzenie na szybko. Dużo walenia młotem aż się gieły tuleje i element uratowany. Wszytko w porozumieniu z właścicielem który już szykował się do zakupu rury (ok 300€ i jażma 200€). Właśnie czekam na ostatnie części z Belgi i myślę że będzie ciekawy film o tym chinolu.. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 Uspokoiłeś mnie tą zgodą właściciela. Niestety nie polecam tej metody, zdaję sobie sprawę, że czasem ryzykować trzeba, żeby wypić szampana. Ostatnie z moich temperaturowych odkryć to chiński silnik seaking(parsun) 5hp ląduje razem z właścicielem po dłuższym pływaniu pod wodą i przestaje normalnie pracować. Pełna diagnostyka czyszczenie itp itd, bez rezultatu. Zapada decyzja o kpl demontażu i co, cholera głowica cała, a korpus złamany jak odcięty laserem, dziwię się, że tłok nie chciał bokiem wyskoczyć . Dawaliśmy kamerkę, ale było tak spasowane, że nie było w cylindrze widać pęknięcia. Chłodzenie wcześniej było sprawne. Fakt faktem, że materiał w seakingu to nie mercury, ale to nie mogła być aż tak duża różnica temperatur, a jednak. Z doświadczenia pamiętam, jak kiedyś wymienialiśmy wały korbowe w ładowarkach jcb, jeden był produkcji ursusa, leżak magazynowy, drugi produkcja hindusów. Ten drugi nie wytrzymał roku. Stary wał i ten ciapatych daliśmy do zaprzyjaźnionego laboratorium, to dziwili się że ten z Indii tak długo wytrzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 (edytowane) Niestety nie polecam tej metody, Łatwo jest napisać nie polecam. Natomiast żadnej alternatywy nie przedstawiłeś do tej niepolecanej przez Ciebie metody. A może nie ma takiej ?. Więc ja chętnie i pewnie nie tylko ja, poczytamy o tej polecanej przez Ciebie metodzie na rozdzielenie tak zakiśniętych na beton od soli elementów aluminium ze stalą. Edytowane 12 Grudnia 2024 przez darek63 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 Teoretycznie jest Aleternatywa - chemia.Nafta moczyłem 2 doby.Fosol plus drapanie, zjadło pierścień zabezpieczający który się zrósł z rurą, warstwa utlenionego aluminium też odchodziła. Czyściłem 2 x dziennie i zalewałem fosolem. Tam jest taka niecka więc stał sobie i gryzł. Po tych zabiegach dopiero grzanie i walenie młotem. Właściciel mega zadowolony bo koszt części wyszedł ok 1.5 kafla a mógł się zamknąć w 3 albo więcej. Szok ile kosztuje jedna poduszka silnika, na szczęście zerwało tylko 1 z 4...Tak jak piszesz na zrośnięte Alu tylko temperatura plus brutalna siła. Tą nakrętkę moczyłem ok 2 tygodni w różnych specyfikach i kompletnie nic to nie dało, koszt nakrętki pincet.... Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 Po pierwsze, nie prowadziłem dyskusji z Tobą. Po drugie, z Tresorem też nie, komentowałem tylko jego poczynania. Jeżeli zaś potrzebujesz wiedzy na temat materiałoznawstwa to zapraszam do lektury, a najlepiej szkolenia na żywo. Po trzecie Tresor prowadzi kanał na YT, który w przyszłości zaowocuje pewnym dodatkowym pułapem finansowy, a na pewno jest dobrą reklamą jego starań i poczynań. Po czwarte palnik zawsze jest skuteczny, czasem jednak za bardzo, a są materiały stalowe które w chłodnych warunkach delikatnie tracą swoje właściwości i ich grzanie po prostu je może trwale uszkodzić. Po kolejne to na łączeniu masz dwa różne materiały z różnymi właściwościami rozszerzania w tych samych temperaturach. Czasem wystarczy znając właściwości materiału wykonać działanie odwrotne. Ja nie mam zamiaru tu z Tobą dzielić się wiedzą moich techników, zdobywali wiedzę latami i za usługi przez nich wykonywane wypada zapłacić. Wiem, że jest to forum koleżeńskie, ale są pewne granice. Przyjmijmy więc dla Ciebie, że nie ma lepszej metody niż palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 (edytowane) Tresor, mam tu dobrego chemika, odezwij się na priv. Dam Ci chemię do czyszczenia. To specjalistyczna firma która robi chemie dla wielu dużych firm na indywidualne zlecenia. Niestety dopiero po 21.12 bo jutro lecę w troszkę cieplejsze rejony. Można również zamiast grzania zastosować schładzanie. Brutalność wszelka ma jak wiesz swoje granice. Podoba mi się, że prowadzisz taki kanał, są przeglądy lub drobne naprawy, które ludzie mogą wykonywać sobie sami. Resztę niech zostawią tym co się na tym znają, tak ten świat powinien być zbudowany. Edytowane 12 Grudnia 2024 przez Matteoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bolesław Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 Po pierwsze, nie prowadziłem dyskusji z Tobą. Po drugie, z Tresorem też nie, komentowałem tylko jego poczynania. Jeżeli zaś potrzebujesz wiedzy na temat materiałoznawstwa to zapraszam do lektury, a najlepiej szkolenia na żywo. Po trzecie Tresor prowadzi kanał na YT, który w przyszłości zaowocuje pewnym dodatkowym pułapem finansowy, a na pewno jest dobrą reklamą jego starań i poczynań. Po czwarte palnik zawsze jest skuteczny, czasem jednak za bardzo, a są materiały stalowe które w chłodnych warunkach delikatnie tracą swoje właściwości i ich grzanie po prostu je może trwale uszkodzić. Po kolejne to na łączeniu masz dwa różne materiały z różnymi właściwościami rozszerzania w tych samych temperaturach. Czasem wystarczy znając właściwości materiału wykonać działanie odwrotne. Ja nie mam zamiaru tu z Tobą dzielić się wiedzą moich techników, zdobywali wiedzę latami i za usługi przez nich wykonywane wypada zapłacić. Wiem, że jest to forum koleżeńskie, ale są pewne granice. Przyjmijmy więc dla Ciebie, że nie ma lepszej metody niż palnik.Inżynier.. ???? kontra praktyk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
MIGOTKA
Kolega nasz reperuje różne silniki łódkowe.
Kręci przy tym filmiki ciekawe.
Pomału rozwija swój kanał na jutubie.
Wiadomo może jest tu wielu takich którzy inaczej( w inny sposób )by dokonali tych napraw. Ale każdy idzie swoją drogą.
Chwała mu za to że dzieli się wiedzą.
Może warto mu kliknąć łapkę pod filmikami. Niech mu rosną zasięgi a to z kolej zmotywuje Go do dalszego kręcenia filmików.
Ostatni z filmików jaki zmontował.
47 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi