Skocz do zawartości

Rękojeść z kory sosnowej

Łukasz91

Rekomendowane odpowiedzi

Łukasz jak chcesz wycinać krążki ,to na płask tak aby słoje były widoczne na bocznej krawędzi.Najlepiej bszygotuj sobie tuleję mosiężną o nie za grubej ściance wew ok27-28mm i zaostrz krawędź od zewnątrz .Jak już tego namłucisz z worek to wrzóć w dział "S" ,to po roku będziesz zasuwał S -ą po korę ,ma duży kufer :lol: :lol: :lol: Czekam na pryw z niecierpliwością :)

Edytowane przez Dąbek 111

Mam otwornice 30mm , wczoraj się trochę dłupałem i całkiem nie zle to wyglada ;D Najgorzej było wywiercić otwór w pionie i zeby po złożeniu nie było dużych uskoków , a jakim wiertłem wiercicie otwory w krążkach ?? bo ja wierciłem wiertłem 6stką ,a śruba była 5iątka , czy wiercić wiertłem takiej średnicy co śruba ?

Edytowane przez Łukasz91

"Łukasz jak chcesz wycinać krążki ,to na płask tak aby słoje były widoczne na bocznej krawędzi.Najlepiej bszygotuj sobie tuleję mosiężną o nie za grubej ściance wew ok27-28mm i zaostrz krawędź od zewnątrz .Jak już tego namłucisz z worek to wrzóć w dział "S" ,to po roku będziesz zasuwał S -ą po korę ,ma duży kufer :lol: :lol: :lol: Czekam na pryw z niecierpliwością :)"

MOC! Najlepsze co widzialem ostatnio :)

Edytowane przez Guzu

Arek no co ty ,a ile lat chcesz łowić jedną wędką ,niech się martwi następny właściciel :D A tak poważnie temat wart ugryzienia , zresztą jak widać na załączonym obrazku już ktoś go ugryzł i to konkretnie .Ja na pewno spróbuję, bo wygląda to zajebiście :)

Łukasz nie wierć otworów ,zaostrzona cienkościenna rurka załatwia temat wyśmienicie .Ja wyciskałem w tem spsób otwory w aglomerowanym 3-4cm.

Proponuję jednak otwornicę z drobnymi zębami, kora jest twardsza od korka i tulejka się nie sprawdza (dymi i nagrzewa się).

Jak chcecie osiągnąć efekt jak na zdjęciu to szukajcie kory właśnie z takimi jasnymi przerostami. Nie udało mi się jeszcze takiej znaleźć a nie wiem z jakiej odmiany sosny jest ta kora ze zdjęć, cały czas szukam w sieci info na ten temat.

Popełniłem już 2 rękojeści z kory i powiem że osobiście wolę je od korkowych, są troczę twardsze i trwalsze od korka, nic się nie wypłukuje bo nie używam, żadnych szpachli, nie ma takiej potrzeby. Kora w obróbce jest bardziej krucha od korka ale jak do niej podejść delikatnie to rękojeści wychodzą idealnie gładkie. Ja korę impregnowałem tym samym preparatem co korek. Jak ktoś trafi na info co to za kora to niech się podzieli.