Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie w głębokiej rzece

Roball

Pytanie

Witam ,

Na początek chciałem się przywitać,dzień dobry wszystkim !

Mam mały problem ,mianowicie mieszkam w Niemczech i w końcu zdecydowałem się zrobić kartę wędkarską . Niedaleko mam rzekę (neckar) na której pływa naprawdę masa barek ,statków turystycznych itd . Jest to głęboka albo bardzo głęboka woda ,sięgająca 30-40 m . Chciałbym skutecznie na niej połowić ale za cholerę nie wiem jak to ugryźć ,próbowałem spiningowac przy dnie ,ale bez skutecznie . Nawet brania nie miałem ,udało mi się wyjąć dwa klenie ,jeden na starorzeczu i jeden w głównej rzece przy brzegu . Jakieś rady ? Już trochę zerwałem gumek i woblerow ????

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeżeli łowisz z brzegu, to pierwsza sprawa google maps i poszukaj w zasięgu Twojego dojazdu, miejsc wyglądających na płytkie.

Pojedź tam najlepiej zmierzch, noc, świt i sprawdź wizualnie oraz wędką, czy kręcą się tam jakieś ryby. Tak do skutku sprawdzaj kolejne miejscówki.

Ja bym tak robił.

Nawet kilkadziesiąt metrów kwadratowych płytkiej najlepiej z kamieniami wody, może być świetnym łowiskiem.

Jeśli jest to dozwolone koniecznie próbuj poniżej śluz, zapór.

Ujścia rzeczek, kanałów, portów.

• Like 2

• 0

Dzięki bardzo ,tak też zrobię ,i robię . Niestety narazie tylko parę razy ,kilka godzin w sumie się nazbierało . Możliwe że za szybko stwierdzam że „tu nic nie ma” ;p co lepsze miejscówki zapisuje w mapkach . Używam też fishing points . Od wyżej wymienionych muszę trzymać 50/100m odstępu ,niestety kanał o tej porze roku wyłączony z wędkowania . Porty z tego co wiem również . Czytałem że mosty sa też dobrym stanowiskiem ,ale czy gdy woda w nich jest również tak głęboka ,dalej jest prawdziwe ?

Z góry dzięki za podpowiedzi !

• 0

Neckar 30-40 m glebokosci?  o czym ty mowisz bez obrazy ?! Mieszkam w Niemczech lowie na Renie , ale Neckar mam niedaleko i pierwszy raz slysze zeby tam bylo tak gleboko .. Nawet Ren ktory jest o wiele wieksza rzeka i po ktorym plywaja Barki z setkami kontenerow nie ma takiej glebokosci .. 

Edytowane przez Lukasz67122
  • Like 1

• 0

Mój błąd ,zle poczytałem mapę ;p faktycznie też byłem w szoku ,że tak głęboko . Gdy pochyliłem się bardziej nad tematem chodziło o oznaczenie … kilometra rzeki ???? także się popisałem ;p udało mi się wyciągnąć dwa ładne klenie ale to raczej z przypadku :-)

W jakich miejscach szukać ryb nadal aktualne ,co jakiś czas jadę coś sprawdzać ale bez specjalnych sukcesów