Skocz do zawartości

Odkurzacz piorący

Grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć , ja do swego użytku kupiłem sobie ten

https://allegro.pl/oferta/mocny-odkurzacz-pioracy-waska-ssawka-do-tapicerki-dywanow-hartmann-filtr-12801439077

robi robotę a cena śmieszna. Prałem kilka razy auto ,  kanapę. Chemia to wedle uznania. Ja kupiłem jakieś z allegro, do auta jakieś opc, i proszek. Jest tego od groma. Generalnie myjesz ręcznie szczotką kanapę do spienienia, a tym już płuczesz jednocześnie wysysając brudną wodę. W miarę szybko to później schnie. Ale jak masz zamiar raz wyprać to może lepiej sobie wypożyczyć jak masz taką opcję u siebie w okolicy. 

Nie no, pewnie co kilka miesięcy będę musiał czynność powtarzać. Kto ma małe dzieci, to wie o czym mówię.... ;)

Myślałem o czymś takim...

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/sprzatanie/odkurzacze-piorace/odkurzacz-thomas-vestfalia-xt-z-filtrem-wodnym-pioracy

Edytowane przez Grzesiek

Nie znam tego odkurzacza, najlepiej pooglądać na youtube. Generalnie wiesz jak jest: do profi używania zalecają karchery i tym podobne. Kumpel i ja mamy tego co Ci podlinkowałem, trzeci od nas z biura kupił właśnie chyba kerchera. I jak pogadaliśmy to wszystkie działają tak samo, tyle że może ten kercher wykona więcej prań :D Ale w jego cenia ja kupiłbym 6 riwalli co daje 12 lat gwarancji :D

Kuzyn kupił jakiś za grubą kasę. Rok leżał prawie nieużywany. Potem ten system, który podaje wodę coś się zepsuł i nie było funkcji mycia/płukania. Działał jako zwykły odkurzacz. Gwarancji już był brak. Więc jak Tomek pisze albo wypożyczyć raz na jakiś czas lub kupić taki jak podlinkował.

.

https://allegro.pl/oferta/mocny-odkurzacz-pioracy-waska-ssawka-do-tapicerki-dywanow-hartmann-filtr-12801439077

robi robotę a cena śmieszna. Prałem kilka razy auto , kanapę. Chemia to wedle uznania. Ja kupiłem jakieś z allegro, do auta jakieś opc, i proszek. Jest tego od groma. Generalnie myjesz ręcznie szczotką kanapę do spienienia, a tym już płuczesz jednocześnie wysysając brudną wodę. W miarę szybko to później schnie. Ale jak masz zamiar raz wyprać to może lepiej sobie wypożyczyć jak masz taką opcję u siebie w okolicy.

Mam, działa poprawnie.

Edytowane przez Lokityrem

robi robotę a cena śmieszna. Prałem kilka razy auto ,  kanapę. Chemia to wedle uznania. Ja kupiłem jakieś z allegro, do auta jakieś opc, i proszek. Jest tego od groma. Generalnie myjesz ręcznie szczotką kanapę do spienienia, a tym już płuczesz jednocześnie wysysając brudną wodę. W miarę szybko to później schnie. Ale jak masz zamiar raz wyprać to może lepiej sobie wypożyczyć jak masz taką opcję u siebie w okolicy. 

Tomku, a masz może link do tej chemii z allegro, której użyłeś do kanapy ?

Edytowane przez Grzesiek

Nie będę polecał chemii ani odkurzacza ale sam odkurzacz może być mało jeśli mocne zabrudzenia. Do zwykłego prania(odświeżenia) wszystkiego używam to co dostałem z odkurzaczem, jeśli jakiś szczególny bród to normalne APC w stężeniu 1:10 jeśli nie pomoże to 1:5 i miękka szczoteczka. Przy dużej powierzchni wspomagam się szczoteczką montowaną do wkrętarki. Ze szczotką trzeba uważać by za ostra nie "pocięła" tapicerki.

• 2 tygodnie później...

Dziękuję Panowie za wszystkie rady. Kupiłem odkurzacz z linka powyżej i do tego polecany płyn Tenzi. Narożnik w kuchni i wszystkie pufy wyczyściły się bardzo ładnie. Natomiast narożnik w salonie niestety wyczyścił się nie w pełni. Plamy zbledły, ale nadal są widoczne.

Internety polecają używania tzw. presprayu. Czy moglibyście coś polecić? A może wystarczy wyprać ponownie Tenzim?

Edytowane przez Grzesiek

• 4 tygodnie później...

Dziękuję Panowie za wszystkie rady. Kupiłem odkurzacz z linka powyżej i do tego polecany płyn Tenzi. Narożnik w kuchni i wszystkie pufy wyczyściły się bardzo ładnie. Natomiast narożnik w salonie niestety wyczyścił się nie w pełni. Plamy zbledły, ale nadal są widoczne.

Internety polecają używania tzw. presprayu. Czy moglibyście coś polecić? A może wystarczy wyprać ponownie Tenzim?

Poszło? Ten Tenzi to gotowiec? Z czego plamy? Jeśli tłuste to może płyn do mycia naczyń i szczoteczka, później normalne pranie i płukanie. Kup sobie APC będziesz miał do wszystkiego. Ja ostatnio umyłem wszystkie fronty w kuchni. Jak nowe.