Skocz do zawartości

Multik pod konkretny kij.

Jackall

Rekomendowane odpowiedzi

Steez 24 kozak młynek , szpula 32 mm naprawdę da radę z tego fajnie już machnąć. Hamulec ustawiony fabrycznie bez konieczności przestawiania. Mniejsza rama niż do tej pory w steezach z szpulami 34mm przez co naprawdę jest bardzo ergonomiczny. Fabryczny drag Clicker , którzy chodzi porządnie … (nie to co w tych aliexpressowych , nie wiesz czy masz Multik czy ???? Zetor )

No i jak dla mnie duży argument to nie błyszczy się jak psu ja***

Witam,

Szukam młynka do suzuki RXF 16lb-661 i zastanawiam się nad jakimś już modelem z wyższej półki ale nigdy nie miałem takich w ręku i ciężko mi wybrać.

Myślałem o Antares DC albo Steez A, ewentualnie Steez 24 SV TW.

Ktoś może podpowiedzieć co wybrać?

A pod jakie to ryby ?

• 1 miesiąc temu...

do tego blanku (10-20g) każdy multik będzie dobry:) jedynym ograniczeniem bedzie pojemność szpuli, modele ul raczej odpadają... ja bym raczej stawiał na zilliona ze wzgledu na szpulę 34mm - moim zdaniem to optimum:)

i raczej dobrze zastanów sie raczej nad tym jakie chcesz przełożenie, a konkretnie ile nawija na jeden obrót korbka, to zależy też od średnicy szpuli... w praktyce to będzie ważniejsze od tego jaki model wybierzesz...

• 2 tygodnie później...

Tak na szybko wymienię istotne rzeczy które mogą wpłynąć na Twoja decyzję od ujęcia technicznego. Estetycznie nawet nie biorę tych mlynkow pod uwagę.

- koło zębate przy sadaczach dość ważne jak będziesz podbijał z Korby. Wszystkie modele mają podparte koło i pinion łożyskami

Antares (mosiężne mikro żabki) największa przekładnia.

Steez A HYPER czyli dyraluminiowa

Steez 24 - jak w Steez A

- system rzutowy - pytanie który obsłużysz, Ty jako wędkarz najlepiej

Antares Dc

Steez A - MagforceZ Rotor Z w opcji SV

Steez 24 - MagforceZ Rotor SV brak opcji na chwilę obecną

- szpula możliwość rozbudowy. Pojemność wszędzie jest wystarczająca nawet przy lince pe 1.5

Antares - brak

Steez 24 - na chwilę obecną tylko ktf ale ona jest Ci nie potrzebna lub szpula z rotorem sv BOOST

Steez A - 34 mm do wyboru w opcji szpule 34 mm lżejsze cięższe, płytkie głębokie, z rotorem Air, Z czy SV, z system BOOST lub rotorem stałym. W rozmiarze 34 mm ilość dostępnych szpul tunningowych jest bijaca na głowę.

Materiał z którego zrobione jest główne body tutaj o tzw wysokość pułki wygrywa Steez zrobiony jest z Magnezu Daiwy

Antares - Aluminium

Steez A - Aluminium czyli to samo co Zillion

Steez 24 - stop magnezu Daiwy

Jest jeszcze wiele drogniejszych szczegółowy ale nie dysponuje taka ilością czasu aby dostatecznie czeroko je opisać.

Mysle ze to na początek pomoże acz uważam że powinieneś wybrać taki muktik który będziesz wstanie obsłużyć ty jako operator i użytkownik. To jest pierwszy najważniejszy czynnik jaki powinieneś brać pod uwagę.

Pozdrawiam Adrian

Edytowane przez Andan
  • Like 3

A czy STEEZ LIMITED SV TW 1000S-XH podpięty d kijka od 5 do 20 gr da rade dołem szpulka ma 34mm i zastanawiam się czy limited czy STEEZ SV TW 100XHL ?

Dołem da radę Limited ten z „S’ką” i SV Tw 100. Ja bym był bardziej skłonny ku Steezowi 24. Szpula 32mm , ale też idzie z tego bardzo fajnie rzucić. Wizualnie bardziej mi się podoba i Limited wiele się nie różni od zwykłych 1016.

A czy STEEZ LIMITED SV TW 1000S-XH podpięty d kijka od 5 do 20 gr da rade dołem szpulka ma 34mm i zastanawiam się czy limited czy STEEZ SV TW 100XHL ?

A co to jest Krzychu 5g? 1 g ołowiu z 4 g silikonu, czy 4 g ołowiu z 1 g siliconu, na zwykłej główce, czy fikołujący łamaniec na czeburaszcze, a może 5 g z balsy? Potrzeba Ci 20, czy 30 m?  Łowisz z brzegu, czy pływadła, masz szansę na ustawienie się z wiatrem, czy musisz kombinować? Ja mniej więcej wiem jak łowisz, ale chciałem zaznaczyć, że wyżej podane recepty mogą się średnio sprawdzić. Osobiście nie łowię na jeden zestaw, który obsłuży (wg mnie) tak szeroki wachlarz przynęt. Dlaczego? Wyżej jest odpowiedź. Nie łowiłem najnowszymi Steezami, ale wyobrażam sobie, że niewiele odbiegają od Steeza CT (chodzi mi o te najlżejsze przynęty).

Zapewne nie umiem wykorzystać potencjału sprzętu, ale wrzucę kamyczek!

• Like 3

A co to jest Krzychu 5g? 1 g ołowiu z 4 g silikonu, czy 4 g ołowiu z 1 g siliconu, na zwykłej główce, czy fikołujący łamaniec na czeburaszcze, a może 5 g z balsy? Potrzeba Ci 20, czy 30 m?  Łowisz z brzegu, czy pływadła, masz szansę na ustawienie się z wiatrem, czy musisz kombinować? Ja mniej więcej wiem jak łowisz, ale chciałem zaznaczyć, że wyżej podane recepty mogą się średnio sprawdzić. Osobiście nie łowię na jeden zestaw, który obsłuży (wg mnie) tak szeroki wachlarz przynęt. Dlaczego? Wyżej jest odpowiedź. Nie łowiłem najnowszymi Steezami, ale wyobrażam sobie, że niewiele odbiegają od Steeza CT (chodzi mi o te najlżejsze przynęty).

Zapewne nie umiem wykorzystać potencjału sprzętu, ale wrzucę kamyczek!

Wiesz jak łowie do 5 gr wiesz co mam a teraz zrodził się nowy projekt wędka ma obsłużyć od 5 gr do max 20.

Stary Steez 103 daje rade od 5 ale za wolne przełożenie.

Zastanawiam się cały czas nad multikoem. Mam czas do końca lutego.

Główka 4 gr i mały jazgarz 4cm od forumowego kolegi.

Mysle ze to na początek pomoże acz uważam że powinieneś wybrać taki muktik który będziesz wstanie obsłużyć ty jako operator i użytkownik. To jest pierwszy najważniejszy czynnik jaki powinieneś brać pod uwagę.

No i w tym sęk, że ciężko to wybrać jak żadnego dotąd nie miałem i nie mam u kogo potestować.

Dzieki za pomocny opis.

• Like 1

To bierz co Ci dobrze w łapie leży. Wszystkie przytoczone multiki są za.......... Na jednym zestawie i tak się pewnie nie skończy, to nie ma co przeżywać że mogło być idealnie. Zapytaj przeciętnego castingowca ile ma kompletów kij plus multik, to zrozumiesz że chodzenie po bagnach wciąga. Pz

• Like 1