Maniew1 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Cześć wszystkim.Zechciałby się ktoś podzielić sposobem na postarzanie blach?Nie lubię zbytnio łowić na takie świeże, błyszczące.Forum już przegrzebalem i nie znalazłem nic zbytnio.Mile widziane „domowe” sposoby bez konieczności zamawiania specjalistycznych środków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Doprecyzuj.Mosiądz, miedź, aluminium ? Posrebrzane, chromowane, niklowane.A może jeszcze jakieś inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 tak czysto teoretycznie... zmatowić drobnym papierem ściernym i zakopać w doniczce z kwiatkiem na zimę... w torfie jest tyle garbników, że powinno fajnie ściemnieć... gorzej jak wahadło jest stalowe (a większość sklepowych jest!), może rdzewieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Poczytaj o "chrzanowaniu" lub/i "musztardowaniu" - na święta surowce powinny się znaleźć, a efekty będą niepowtarzalne i ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniew1 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Doprecyzuj.Mosiądz, miedź, aluminium ? Posrebrzane, chromowane, niklowane.A może jeszcze jakieś inne. Mosiądz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinraf Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Mosiądzpatynol oksyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Tanio i skutecznie. Od brązu po (prawie) czerń. RKO-510 / PATYNOL Około 15 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniew1 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 O patynie słyszałem ale potrzebowałem jednak domowego sposobu na już.W takim razie zamawiam i bedzie na kolejną partie, ta zostanie w mosiądzu.Próbowałem zabawy z chrzanem ale jednak na mosiądz brak reakcji.Patrzyłem w internecie i widziałem, że piękne noże ze stali węglowej wychodzą w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Cześć wszystkim.Zechciałby się ktoś podzielić sposobem na postarzanie blach?Nie lubię zbytnio łowić na takie świeże, błyszczące.Forum już przegrzebalem i nie znalazłem nic zbytnio.Mile widziane „domowe” sposoby bez konieczności zamawiania specjalistycznych środkówZrób zdjęcie tej blaszki i pokaż tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniew1 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zrób zdjęcie tej blaszki i pokaż tu.Te już takie zostaną, patynol zamówiony, będzie na kolejne Dzięki wszystkim za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Przed malowaniem można też pobawić się palnikiem w zależności od gatunku blachy można uzyskać ciekawe barwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 20 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2024 Postarzałe palnikiem, na zdjęciu dolna blaszka to jedna i ta sama tylko podgrzewana kilku krotnie od lekkiego podgrzania do mocnego podgrzania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fario Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia Okopć nad świeczkąPozdr.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boskimarian Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia Czym wybijacie takie wzory na blaszkach? Mam dużo nieuzbrojonych handmade blaszek, kupiłem kiedyś po taniości i chciałbym je pozbroic ale też w niektórych dodać conieco co by mogło pomoc przy sprowokowaniu ryb. Akurat tutaj na zdjęciu mam taką blaszkę 53 mm, mosiezna, dosyć cienka. Chciałbym coś w niej urozmaicić na pstraga. Co polecacie? Czy może zostawić jak jest? Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia Chyba najpierw robi się dany wzorek, młotkowanie itp.a później wycina kształt. Jeśli na gotowym listku zaczniesz wybijać wzory to go zdeformujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia Czym wybijacie takie wzory na blaszkach? Mam dużo nieuzbrojonych handmade blaszek, kupiłem kiedyś po taniości i chciałbym je pozbroic ale też w niektórych dodać conieco co by mogło pomoc przy sprowokowaniu ryb. Akurat tutaj na zdjęciu mam taką blaszkę 53 mm, mosiezna, dosyć cienka. Chciałbym coś w niej urozmaicić na pstraga. Co polecacie? Czy może zostawić jak jest? Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu TapatalkaJak blaszka gotowa to jedynie można ją "porysować" dremelkiem i frezami, ewentualnie nawiercać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi