Skocz do zawartości

Porada dla amatora

b0beek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym spróbować swoich sił i zrobić sobie wędeczkę pod casta. Chciałbym do tego użyć blanku Gawas G 99-60MHF1. Czy mógłby ktoś z doświadczonych podpowiedzieć jakie przelotki, uchwyt i rękojeść warto wziąść na początek? Oczywiście żeby nie wyszedl jakiś kosmos cenowy, ale też nie chłam..

przecież odpowiedź jest bardzo prosta: takie jakie lubisz i na jakie Cie stać :) pomacaj na innych wędkach co Tobie się podoba i dobrze leży w ręku... i całkowicie zignoruj zdanie innych -  to wędka dla Ciebie... 

jedno co doradzę - sic na szczycie:)

Edytowane przez czarny1
  • Like 1

Jako że jesteś z Lublina możesz zajrzeć na ulicę Wapienną do p. Kawalca - ma tam swój warsztat rodbuildingowy myślę że doradzi i sprzeda komponenty.

Możesz też ściągnąć gotowy "set" przelotek z któregoś ze sklepów internetowych a w ostateczności z aliexpress - pod wędkę o długości 6 stop na pewno coś znajdziesz.  Żeby nie był kosmos cenowy ale i nie chłam, możesz zamówić np. Fuji Fazlite + szczytowy SIC w metalowej ramce. Ewentualnie gotowy set przelotek Fuji Alconite. 

Co do uchwytu, jeśli to będzie pierwszy kij który będziesz robił - a tak sie domyślam z tego co piszesz - najlepiej będzie chyba zdecydować się na coś prostego w montażu. Tutaj masz dwie opcje: możesz kupić albo całą gotową rękojeść zamontowaną na rurce i wkleić takiego gotowca na blank albo zrobić rękojeść samemu. Uchwyt typu Fuji ECS (musisz zmierzyć średnicę blanku w miejscu mocowania i najlepiej kupić 0.5 mm  mniejszy żeby sobie rozrobić żeby wchodził na wcisk) i np jakieś prefabrykowane gripy z pianki EVA do tego

• Like 1

W styczniu bodajże będą targi rękodzieła zapewne będzie kilka osób się wystawiało będziesz miał okazję pomacać , porozmawiać i sam stwierdzić co u kogo i jakie Ci pasuje może się okazać że akurat przypasuje Ci już coś co zostało wykonane na targi więc może nawet i kupić .

Myślę że to fajna opcja .

W styczniu bodajże będą targi rękodzieła zapewne będzie kilka osób się wystawiało będziesz miał okazję pomacać , porozmawiać i sam stwierdzić co u kogo i jakie Ci pasuje może się okazać że akurat przypasuje Ci już coś co zostało wykonane na targi więc może nawet i kupić .

Myślę że to fajna opcja .

Jeśli można, kiedy i gdzie będą te targi?

No nie wiem czy to jest dobra porada. Za cenę biletu na te targi można kupić komplet przelotek Seaguide.  A z rodbuilderem w pracowni na rozmowę można umówić się za free, jeszcze nie pobierają opłat za wejście do pracowni z tego co wiem  :lol:

Dawno się tak nie uśmiałem :D :D . Trafna uwaga Paweł .

No i tak i nie bo pojedziesz do jednego średnio Ci podejdą jego produkty stwierdzisz że pojedziesz do drugiego i też tak sobie i nagle się okaże że dopiero u tego trzeciego pomyślisz że z tym gościem nadajesz na tych samych falach i chciałbyś aby on Ci coś ukręcił i nagle uświadomisz sobie że na paliwo i bramki wydałeś więcej niż na blank i przelotki .

Zależy jak na to spojrzeć na targach będziesz miał kilka osób w jednym miejscu .

W moim przypadku osoby która była zielona w temacie i chciała zobaczyć podotykac i porozmawiać zdecydowanie nakreśliło mi to w jaki projekt i u kogo zamierzam zrealizować .

Edytowane przez Krzysiu