Jerzy Kowalski Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Ciekawe, że współcześnie ludzie potrafią dyskutować milion godzin na temat tego, jak zaoszczędzić 10 minut... Prawdziwą optymalizacją życia jest program automatycznie wyłączający komputer po pół godzinie. Szanowny Panie Krzystofie, Zaoszczędzenie 10 minut na każdej godzinie, bo o tym dyskusja się toczy, to duża sprawa ... Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Szanowny Panie Krzystofie, Zaoszczędzenie 10 minut na każdej godzinie, bo o tym dyskusja się toczy, to duża sprawa ... Pozdrawiam serdecznie Jerzy KowalskiJa, przy takich efektach mojej pracy byłbym co najmniej "osrebrzony" przez pracodawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Sympatycznie i dowcipie sobie tu piszemy o warsztaciku muchowym,potrzebnych materiałach i narzędziach.Na moim parapecie stoi przy wiązaniu muszek nieduże naczynie z cieniutkiego szkła z wodą.Zanurzam w nim muszki z nowych materiałów i oglądam sobie pod światło-fajnie jeśli jest jasno na zewnątrz ,jeśli ciemno to oczywiście w świetle lampki..Oglądam topielca także po wyciągnięciu z wody na jasnym tle.Przydaje się ten nawyk szczególnie gdy odwzorowujemy łowną,obcą muszkę.Wełna lub włosie,w zależności od wielu okoliczności potrafi wybarwić się w wodzie nieco inaczej niż w pudle. Imitując pewną lekką nimfę zauważyłem ,że bardzo długo zachowuje miedzy włóknami korpusu banieczki powietrza,dłużej niż moje podróbki .Pózniej okazało się to istotne a kolejne próby przyniosły efekt. Ot takie przyzwyczajeniepzdr.kardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Kardi, powiedz "antron" i nie trzymaj ludzi w niepewności... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Ciepło,ciepło,ale nie chcę tu pleść "antronów" na temat materiałów Prawdę powiedziawszy najlepsze dubbingi uzyskiwałem przy pomocy młynka do mielenia kawy,wsypując odcinki różnych materiałów w różnych proporcjach .Faktycznie-błysk tworzywa sztucznego ożywiał tradycyjne wełny i sierści.Wodna weryfikacja pomaga w uzyskaniu oczekiwanej barwy i ocenie podatności np.promyków piór.Poruszana pensetką w wodzie muszka może wykazać niepożądaną w tym przypadku sztywność lub wręcz przeciwnie-miękkość i podatność.To naprawdę istotne jak muszka zachowuje się w wodzie i jaki ma w niej kolor po chwili raptem zanurzenia.No i to powietrze Tak więc w składzie mojego skromnego warsztaciku-cienkościenne naczynie z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Tak więc w składzie mojego skromnego warsztaciku-cienkościenne naczynie z wodą. No i młynek do kawy ("udarowy" jak go kiedyś nazywano) ... Kapitalne nadzędzie i sposób na uzyskiwanie dowolnych mieszanek, znany z okresu sprzed komercyjnej dostępności "dubbingów"... Pozdrawiam serdecznie Jurek Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Dla ludzi kupujących dubbingi w sklepie, młynek do kawy też jest bardzo przydatny, ponieważ pozwala pięknie wymieszać różne materiały, które mogą być zarówno gotowcem jak i surowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 No cóż .. Kto chce , ten wie , ze wszystkie drogi prowadza do Rzymu , a każde bezhołowie powinno się kończyć zwrotem do klasyki Bench albo szklanka - tym właśnie są .. Byle nie duralex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Cześć! Prosta porada w dziale muchowym-tylko tyle ,a może aż tyle ? . Młynek ,szklanka...wiem - brzmi mało prestiżowo ,ale cóż A dura lex? .Dotyczy towaru w naszym otoczeniu dość deficytowego pzdr.kardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Kiepsko widać przez duralex , a już herbata w nim - dramat Bo dura lex jest dziś nieuchwytne , szybkoobrotowe , rozgrzane , przepocone od sprintów za władzy palcem . Taki tutaj pejzaż .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Dobrą bazą na benche są sekretarzyki z okresu późny Gomułka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 http://allegro.pl/wyjatkowo-piekny-sekretarzyk-do-biura-orzech-i2893550548.html Proszę bardzo benche z meblem 2w1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzerwys Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 No i nawet kołowrotki,sznury itd się pomieszczą fajny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Dobrą bazą na benche są sekretarzyki z okresu późny Gomułka. Ludwik XVI też chyba nada się znakomicie. http://www.moinat.ch/wp-content/uploads/article/images/BUR/00083a%20BUR.jpg Godzień najlepszych much, no i mnóstwo możliwości przeróbek. A tak poważnie, to w ikei widziałem ostatnio coś co by się nadawało . Edytowane 23 Grudnia 2012 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Kiepsko widać przez duralex , a już herbata w nim - dramat Bo dura lex jest dziś nieuchwytne , szybkoobrotowe , rozgrzane , przepocone od sprintów za władzy palcem . Taki tutaj pejzaż .. Co to, to racja... przez dura lex kiepsko widać - "rzuca się na oczy" mgłą jakąś ... zresztą, ci zamiłowani w "dura lex'ie" mają jakiś rodzaj zmętnienia soczewek ... w końcu zostają tylko skrajne sylaby i robi się z tego "prędzej serce ci pęknie", w dodatku nadmuchany powietrzem jak balon ... od czasu do czasu opróżniający się, wydając charkterystyczne dźwięki ... Różne formy "wydłużania męskości" są w użyciu, ale warsztat zwany "benchem" mało odpowiedni kształtem ... Ktoś tu wspominał o czterech tysiącach za domorosłą produkcję ... sporo taniej wycenia swój produkt "firmowy" jeden z "droższych brand'ów" http://www.orvis.com/store/product.aspx?pf_id=1t1r ... Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Przeczytałem całą dyskusję. Benche piękne. Warte swojej ceny. Koszt materiału, robocizna - to musi kosztować. I dobrze, że ktoś to promuje i wykonuje w naszym kraju.Tak jak kompletujemy dobry sprzęt całe życie( wędki, kołowrotki, pudełka na muchy), tak dla niektórych taki bench to wspaniały kawał flytyingu. Gdybym nie miał wcześniej podobnego, pewnie bym taki nabył ale dawno temu zrobiłem podobny ale swoimi amatorskimi narzędziami oraz rękami( jakieś pojęcie o stolarce mam, ale nikłe). Bench był podobny, duża liczba szpulek cały czas w pogotowiu. Jakieś dodatki z drewna na pióra i flesze. Pomalowany, oszlifowany w miarę możliwości. Efekt. Po 4 latach funkcjonowania - oddany koledze. Dzięki uprzejmości wspaniałego kolegi z Warszawy mam taki - Skrzynia bench.Podobne benche wykonuje na zamówienie Janusz Kitowski. W galerii jest również artykuł z jego wyrobami z drewna. Dlaczego ten pierwszy zmieniłem a podobny do mayfly bench? bo był nieefektywny, mnóstwo kurzu i wieczny burdel. Dla zawodowca, który robi - set czy tysięcy much miesięcznie, całkowicie nieużyteczny. Widziałem kilku zawodowców. Oni mają warsztaty pracy. Gdzieś można by je nazwać - benchami Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwara Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Bracia i siostry u mnie to tak wyszlo Zadanie swoje spelnia a kosztowalo : 1. Stolnica 26 zl allegro 2. Dwie deski 24 zl i 2 paczki koleczkow 12 zl z Leroy 3. Reszta to to co znalazlem w domu czyli wkrety i olej do mebli ogrodowych W sumie 4-5 godziny pracy rozlozone na kilka wieczorow Peace 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 No i kopara opada .Polak potrafi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Nieźle Skwara, stworzyłeś monstera Powiedz, jak z wygodą używania? Mieścisz się na szerokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwara Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 @kubamieszcze sie na szerokosc choc ostatnio utylem kretacz ze mnie sredni ale punktem wyjscia bylo zmiescic sie na biurku z ustrojstwem, blat roboczy ma 50 cm, a calosc 72 cm wiec daje rade pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teethar Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Witam Pany, chciałbym Wam przedstawić projekt mojego "bencha" a w zasadzie szafeczki muchowej. Na bencha po prostu nie mam miejsca i muszę kombinować z rozwiązaniami ukrytymi gdzieś w moim niewielkim mieszkanku. Co o tym sądzicie? Czy macie może jakieś dobre pomysły co jeszcze można by w takiej szafce zawrzeć? Materiał - sklejka. Wymiary 135cm szerokości x 152cm wysokości x 11cm głębokości. Blacik otwierany - głęboki na 45cm. Mebel po zamknięciu jest głęboki na 22cm i o połowę mniejszy na szerokość. Za blatem przy ścianie podłużny otwór na zrzucanie śmieci z blatu (pod blatem oczywiście worek na odpadki) - raczej głupie rozwiązanie bo np. przy cięciu sarniaków wszystko się sypie pod nogi... autokorekta Czy uważacie że muszę mieć jakieś "szufladki" np. z pleksi czy da się bez tego obejść? Proszę o wszelkie komentarze, rady etc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Moim zdaniem troszkę za wysoko dajesz ten zestaw. Ja zrobiłbym od poziomu podłogi, tak żeby wszystko było lepiej dosięgnąć... Lewe skrzydło na materiały bym zmienił. Jeśli nie chcesz żeby to wszystko wyleciało to dałbym jakieś szufladki. Lub prościej skośne wrzutki zamiast równotegłych. Tak żeby wszystko wpadało na ściankę. To tak na szybko co zauważyłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teethar Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Od ziemi niestety nie mogę dać bo Luba musi mieć gdzie stawiać... suszarkę z praniem :/ Tak, oczywiście lewe skrzydło i prawe zresztą również, będzie miało jakieś "ograniczniki" żeby materiały nie wypadały przy dynamiczniejszym otwieraniu. Choćby drucik poziomy na 1/3 wysokości. A co masz na myśli mówiąc o tych wrzutkach skośnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Na Twoim miejscu usiadł bym na krześle na przeciw ściany, ograniczył się odległością blatu na którym będziesz pracował i sięgając rękoma na przeciw siebie do wirtualnych skrytek rozpracował gabaryty mebelka. Ergonomia sama Ci podpowie jak ma to wyglądać, co w nim jest niezbędne. Pomyśl o miejscu na lampę z rozproszonym miękkim światłem. Na froncie zamkniętej szafki wstawił bym fotkę, grafikę, taka wizualizacja np. pstrąga, plener... Ładny projekt, Kolega z branży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Chodziło mi bardziej o to że jak na lewym skrzydle są mini półeczki to żeby ich podłoga nie była równoległa tylko "nachylona" w dół do ścianki tak żeby się wszystko delikatnie zsuwało na ściankę a nie wypadało. Coś jak wrzutka na listy, pieniądze itp. Tak jak napisał wyżej Pan Andrzej, ergonomia jest ważna. Po prtostu przydałoby się mieć wszystko w zasięgu ręki albo chociaż wzroku siedząc przy biurku. Jestem na etapie budowy swojego bencha. Tylko bardziej "klasycznego". Jak skończe wrzuce fotki. Myślę, że fajnym patentem byłoby zrobić cały ten regalik na prowadnicach żeby dało się go opuścić i podnieść w razie suszenia prania. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi